Guvernul Romaniei este gata sa sprijine parcursul european si programul de reforma al executivului de la Chisinau, dar republica Moldova trebuie sa vina cu cateva masuri care sa arate vointa de reforma, a declarat premierul Dacian Ciolos intr-o conferinta comuna cu prim-ministrul moldovean Pavel Filip.

Dacian Ciolos si Pavel FilipFoto: gov.ro

Ciolos a insistat de mai multe ori in timpul declaratiei de dupa intalnirea cu omologul sau de peste Prut ca banii vor ajunge la Chisinau doar dupa masuri concrete de reforma.

In masura in care guvernul R. Moldova se angajeaza la reforma, guvernul Romaniei are un plan pentru a ajuta persoanele nevoiase sa iasa din iarna, Ciolos precizand ca ar fi vorba de furnizarea de produse de stricta necesitate ce vor fi date direct acestora.

Stabilitatea politica din Republica Moldova este importanta nu doar pentru aceasta tara, ci si pentru Romania si pentru intreaga regiune, a spus premierul roman.

“Suntem pregatiti sa acordam si un sprijin rambursabil, pe care Romania l-a promis, speram ca procedura de ratificare sa evolueze in saptamanile urmatoae”, a spus oficialul roman, subliniind insa ca inainte de a se livra prima sansa este nevoie ca executivul moldovean sa vina cu cateva masuri care sa arate vointa de reforma.

"Vom veni cu o lista de masuri pe care ar putea sa le ia inainte de a primi prima transa", a declarat premierul de la Bucuresti, precizand ca Romania ar putea sa se coordoneze in privinta sprijinului financiar pentru Chisinau cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar International.

Acesta a spus ca executivul roman va urmari modul in care vor merge negocierile lor cu FMI, daca va exista o foaie de parcurs.

In masura in care se vor angaja la masuri structurale vom veni si cu alte programe, a precizat Ciolos.

Klaus Iohannis a cerut pe 9 noiembrie reexaminarea legii care prevede acordarea unui imprumut de 150 de milioane de euro Republicii Moldova. Iohannis arata in cererea catre Parlament ca "nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme" in Republica Moldova.