Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos si presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea s-au aflat, duminica, la Iasi, pentru a lua parte la manifestarile organizate cu prilejul aniversarii a 157 de ani de la infaptuirea Unirii Principatelor.

Klaus Iohannis, la manifestarile de Ziua Unirii de la Iasi (2016)Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

La evenimentul organizat in Piata Unirii din Iasi au fost prezenti mai multi membri ai guvernului Ciolos, precum si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, consilieri prezidentiali, parlamentari, politicieni, reprezentanti ai ISU, SMURD si ai Armatei. Lor li s-au alaturat aproximativ 10.000 de persoane, printre acestia fiind si 300 de basarabeni, relateaza Agerpres.

In timpul discursurilor presedintelui Klaus Iohannis si premierului Dacian Ciolos nu au lipsit huiduielile si fluieraturile, care au venit dinspre un grup restrans de cateva zeci de persoane. Nemultumiri au exprimat din multime si fostii angajati ai fostului combinat de utilaj greu, Fortus SA, care nu si-au primit salariile de aproximativ trei ani.

In discursul sau, presedintele Iohannis a subliniat ca romanii isi doresc lucruri simple de la clasa politica, anume sa se tina de cuvant si sa respecte legea, iar in anul electoral 2016 partidele politice au ocazia sa arate ca au inteles acest lucru.

De asemenea, premierul Ciolos a declarat ca Romania este alaturi de Republica Moldova, iar guvernul de la Bucuresti reconfirm sprijinul pentru aspiratiile cetatenilor de peste Prut.

La finalul ceremoniilor militare si religioase, dupa parada militara, spre deosebire de anii precedenti, Hora Unirii nu a mai fost dansata de politicieni in jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ci separati de multime si in fata scenei amenajata la un hotel din apropiere.

Delegatiile au urmat traseul Piata Unirii-Manastierea Trei Ierarhi, unde au fost depuse coroane si jerbe de flori la mormantul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Traseul de aproximativ o jumatate de ora de mers pe jos a fost o buna ocazie pentru presedintele Iohannis de a face o baie de multime, el fotografiindu-se cu unii cetateni la cererea acestora, una dintre poze fiind facuta chiar de catre primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, care l-a insotit pe drum pe seful statului. Presedintele a fost interpelat si de persoane care au tinut sa ii prezinte personal problemele pe care le intampina in viata de zi cu zi, printre acestia fiind si cativa fosti angajati de la Fortu SA.

De asemenea, acelasi traseu a fost parcurs si de catre premierul Dacian Ciolos, care, de asemenea, a salutat oamenii si a vorbit cu ei.

La iesirea din manastirea Trei Ierarhi, presedintele Iohannis a raspuns jurnalistilor, in ceea ce priveste sloganurile cetatenilor moldoveni veniti la Iasi pentru a cere unirea cu Romania, ca in Romania 'este o democratie vie'.

La iesirea din curtea Manastirii Trei Ierarhi, cei doi oficiali au fost asteptati de sute de persoane, unele dintre acestea scandand mesaje unioniste.

Dupa ora 13.00, ulterior plecarii presedintelui si premierului si a celorlalti oficiali, municipalitatea a oferit 5.000 de portii de placinte moldovenesti participantilor la evenimentele din Piata Unirii, fiind si unele imbranceli intre cei dornici sa guste din acestea.