UPDATE VIDEO Klaus Iohannis, in discursul de Ziua Unirii: Sper ca vom avea un an electoral decent. Nu putem continua inseland sperantele oamenilor

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 24 ianuarie 2016, 11:23 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
Presedintele Klaus Iohannis a declarat duminica, la Iasi, ca spera ca 2016 va fi un an electoral decent si ca este nevoie de abordari, idei si oameni noi care au inteles ca "metehnele trecutului trebuie sa ramana ale trecutului", precizand ca iti va face auzita vocea, dar nu pentru a intra in campanie.

Seful statului a spus, in discursul sustinut la Iasi, in cadrul evenimentelor organizate cu prilejul Unirii Principatelor, ca spera ca 2016 sa fie un an electoral in care sa castige profesionalismul. El a precizat ca nu doreste sa se implice in campania electorala, dar isi va face auzita vocea pentru a arata ca este nevoie de un nou mod de a face politica, relateaza Mediafax.

"Sper ca vom avea un an electoral decent, in care tenacitatea, munca si profesionalismul vor castiga. Vocea mea se va face auzita in tot acest an, dar nu pentru a intra in campanie, ci pentru a vorbi despre innoirea clasei politice si continuarea schimbarii modului de a face politica. Avem nevoie de abordari, idei si oameni noi, care au inteles ca metehnele trecutului trebuie sa ramana ale trecutului, ca nu putem continua inseland sperantele oamenilor", a spus seful statului.

Iohannis a mai spus ca politicienii au sansa, in 2016, de a se conecta la dorintele cetatenilor.

"2016 este un an electoral, urmeaza perioada in care clasa politica are sansa de a se reconecta la asteptarile cetatenilor, de a reconstrui increderea stirbita in timp si de a asuma responsabilitati. Cred ca cetatenii nostri isi doresc lucruri simple de la politicieni: sa se tina de cuvant, sa isi puna puterea si priceperea in slujba interesului public si sa respecte legile. Partidele au ocazia sa probeze ca au inteles aceste lucruri, prin modul de conduita, prin oamenii pe care ii vor propune in competitiile politice si prin actiunile lor din acest an" a afirmat presedintele.

Seful statului a mai declarat ca lectia Micii Uniri este mai acutala ca niciodata, precizand ca "doar impreuna putem reusi modernizarea Romaniei". Romania este membru cu drepturi depline a UE, face parte din cea mai puternica alianta militara care a existat vreodata si romanii au demonstrat ca sunt o natiune care stie sa duca la bun sfarsit mari proiecte, a mai afirmat el, adaugand ca unul dintre proiectele pentru care face apel la clasa politica este modernizarea sistemului de educatie.

"Suntem la cativa kilometri de frontiera cu Republica Moldova si cred ca este un moment potrivit pentru a ne indrepta gandurile catre fratii nostri de peste Prut. Istoria si limba comune contribuie la consolidarea identitatii si solidaritatii dintre statele noastre. Va asigur ca Romania sprijina cu tot ce este posibil aspiratiile europene ale Republicii Moldova si ramane un partener de incredere" a mai transmis seful statului.

Premierul Dacian Ciolos a vorbit despre proiectele de dezvoltare a infrastructurii si de realizarea unor legaturi intre provinciile istorice, iar primarul de Chisinau, Dorin Chirtoaca, a sustinut ca autostrada din Moldova ar trebui sa ajunga pana in capitala R. Moldova. El a mai spus ca isi doreste ca cetatenii moldoveni sa aiba unul, nu doua pasapoarte.

In timpul discursurilor, s-au auzit fluieraturi sporadice, insa evenimentul a decurs fara incidente.Discursul integral al presedintelui Klaus Iohannis, postat de Administratia Prezidentiala:

„Bună ziua, Iaşi!
Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea,
Domnule Prim-ministru, Dacian Cioloș,
Înaltpreasfinţia Voastră Mitropolit al Moldovei, Teofan,
Preasfinţia Voastră Episcop, Petru Gherghel,
Domnule Primar al oraşului Chişinău, Chirtoacă,
Domnule Primar interimar,
Domnule Președinte interimar,
Onoraţi miniștri și parlamentari,
Doamnelor și domnilor,
Dragi români,

Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu aici la Iași, astăzi, în zi de sărbătoare, când se împlinesc 157 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească. 24 ianuarie ne oferă prilejul să onorăm o pagină ilustră din istoria noastră, din ceea ce suntem și am devenit în ultimul veac și jumătate.
Revin cu mare bucurie de fiecare dată la Iași – orașul vechilor zidiri, o creație organică a vechii Moldave, cum îl numea Nicolae Iorga. Astăzi însă, când sărbătorim Mica Unire, aș vrea să vorbesc despre lecțiile acelui eveniment istoric și despre actualitatea lor.
Dorința românilor, de o parte şi de alta a Milcovului, de a fi împreună, a fost înțeleasă de elitele vremii, care au reușit să transpună această nevoie a locuitorilor din două state într-un act de înaltă abilitate politică şi solidaritate. Practic, nu există mare entitate sau personalitate a vremii care să nu fi pus umărul la acest proiect. Și atunci politica era plină de scandaluri, de divergențe, de crize ascunse sau la vedere. Actul unirii a avut de înfruntat nu doar vechile boli ale politicii, ci și interesele din afara granițelor celor două state. Însă, cu maturitate și iscusință, elitele vremii au trecut peste toate aceste obstacole și au reușit.
Unirea de la 1859 este legată de un eveniment și o alegere, în definitiv - Alegerea ca domn al Moldovei și al Țării Românești a lui Alexandru Ioan Cuza, omul potrivit la locul potrivit, prin care două state au devenit unul singur.
Acest moment a reprezentat începutul unei perioade de transformări şi reforme într-un context politic dificil, marcat de multiple crize interne și externe. În șapte ani de domnie, acest lider vizionar a transformat Principatele Unite, în pofida tuturor presiunilor, care nu au fost puține sau neînsemnate, și a demarat reforme profunde în numeroase domenii. La alegerea sa ca domn al Moldovei, Mihail Kogălniceanu i-a transmis într-un memorabil discurs: ”Alegându-te pe tine Domn în ţara noastră, am voit să arătăm lumii ceea ce toată ţara doreşte: La legi noi, oameni noi! […] Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare... Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate...”

Dragi români,
Ca și atunci, în acest an, avem de ales. 2016 este un an electoral, urmează perioada în care clasa politică are șansa de a se reconecta la așteptările cetățenilor, de a reconstrui încrederea știrbită în timp și de a asuma responsabilități.
Cred că cetățenii noștri își doresc lucruri simple de la politicieni: să se țină de cuvânt, să își pună puterea și priceperea în slujba interesului public și să respecte legile. Partidele au ocazia să probeze că au înţeles aceste lucruri, prin modul de conduită, prin oamenii pe care îi vor propune în competițiile politice și prin acțiunile lor din acest an.
Cei care se vor antrena în bătăliile electorale trebuie să îşi amintească, dincolo de culoare politică și interese, că avem același obiectiv - binele oamenilor pe care îi reprezentăm. Sper că vom avea un an electoral decent, în care tenacitatea, munca şi profesionalismul vor câștiga. 
Vocea mea se va face auzită în tot acest an, dar nu pentru a intra în campanie, ci pentru a vorbi despre înnoirea clasei politice și continuarea schimbării modului de a face politică. Avem nevoie de abordări, idei și oameni noi, care au înțeles că metehnele trecutului trebuie să rămână ale trecutului, că nu putem continua înșelând speranțele oamenilor. Aici aș vrea să vă aduc exemplul înaintașilor noștri de la 1859.
Mulți dintre ei, oameni cu profesii diferite, tineri educați în străinătate sau seniori școliți în Principate, care au lucrat cu atâta dedicație la proiectul unionist, nu făcuseră niciodată politică, dar erau ferm atașați de țara lor și de valorile timpului lor. Cu o încredere oarbă în menirea lor, cu abnegație și solidaritate, s-au făcut avocații unui proiect și al unui vis.

Doamnelor și domnilor,
Perioada care a urmat Unirii de la 1859 a adus mari reforme pentru realizarea deplină a proiectului unionist, printre care o nouă Constituție și legi noi, o clasă politică înnoită, schimbări semnificative care au dezvoltat şi întărit capacitatea instituțiilor noului stat modern.
Așa cum am spus la început, lecția Micii Uniri este mai actuală ca niciodată. Una dintre marile reforme din Principatele Unite a fost o nouă lege a școlii românești, cea din 1864. Deplin conştient de importanţa rolului pe care îl are educația în viața unei națiuni, sunt determinat să împlinim împreună marele proiect pe care l-am numit „România educată”.
Chem toți oamenii politici responsabili să mi se alăture în viitor în acest demers. Piatra de temelie a unei națiuni o reprezintă educația, iar prin intermediul unui sistem de învăţământ eficient şi performant se construieşte viitorul unei țări. Nu voi ceda tentației să facem lucrurile în grabă. Vreau să clădim cu înțelepciune și atenție acest proiect a cărui uriașă miză este o Românie capabilă să ofere cetățenilor săi șanse egale și opțiuni solide de carieră.

Doamnelor și domnilor,
Afirm cu toată convingerea că suntem o națiune care poate sta cu capul sus în Europa anului 2016. Unii vă vor spune poate că nu sunt motive de bucurie astăzi. Este totuși o sărbătoare a statalității românești. Suntem membri cu drepturi depline ai comunității europene, facem parte din cea mai mare și mai puternică alianță militară care a existat vreodată, iar multe zone din societate dau semne de însănătoșire. Suntem o națiune care a demonstrat că a avut şi are oameni potriviți în momentele decisive, că știe să ducă la bun sfârşit mari proiecte.
Unirea de la 1859 a fost un asemenea moment şi a reprezentat un prim pas pentru ce avea să se întâmple în 1877, când ne-am proclamat independenţa şi mai apoi, în 1918, anul Marii Uniri.
Știu totodată că sunt multe alte lucruri de reglat și perfecționat, că avem fragilități și lipsuri. Sunt convins că  le putem corecta și gestiona împreună, prin muncă, seriozitate şi prin dorința de a lăsa o ţară mai bună generaţiilor viitoare. Spre exemplu, Moldova suferă încă din cauza decalajelor economice. O autostradă care să lege Moldova de restul țării și de Europa ar aduce numeroase beneficii, iar în perioada următoare acest proiect ar trebui să devină prioritar.
Suntem la câțiva kilometri de frontiera cu Republica Moldova și cred că este un moment potrivit pentru a ne îndrepta gândurile către frații noștri de peste Prut. Istoria și limba comune contribuie la consolidarea identităţii şi solidarității dintre statele noastre. Vă asigur că România sprijină cu tot ce este posibil aspirațiile europene ale Republicii Moldova şi rămâne un partener de încredere.
Dragi români,
Închei tot cu gândul la Mica Unire din 1859. Unul dintre cele mai puternice simboluri ale sărbătorii de astăzi este Hora Unirii, care ne transmite un mesaj simplu dar profund: doar împreună vom reuși. Fiind uniți, lucrând așezat și căutând ceea ce ne unește și nu ceea ce ne desparte, vom putea transforma şi moderniza România. Putem avea idei diferite despre felul în care vrem să ne administrăm țara, însă obiectivul este unul și același: o Românie puternică și prosperă!
Vă doresc multă sănătate, curaj, încredere în propriile forţe, ambiție și dragoste pentru România!

La mulți ani tuturor!
Aşa să ne-ajute Dumnezeu!”


UPDATE 11.40 Presedintele Iohannis si premierul Ciolos au ajuns la manifestarile dedicate Unirii Principatelor

    
Presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos au ajuns, duminica, in Piata Unirii din Iasi, pentru a participa la manifestarile organizate cu prilejul implinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane, anunta Agerpres.

Militarii Brigazii 30 Mihai Viteazu au prezentat onorul presedintelui, dupa care a fost intonat Imnul National.

La manifestarile de la Iasi participa si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca si membri ai cabinetului Ciolos.

Presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos participa astazi la evenimentele organizate la Iasi cu ocazia Zilei Unirii Principatelor.


Manifestarile au inceput in jurul orei 10.00 cu un moment folcloric, iar la ora 11.45 este programat discursul presedintelui, potrivit programului evenimentelor anuntat de Primaria Municipiului Iasi.

Administratia Prezidentiala a transmis ca presedintele Klaus Iohannis va participa la ceremonialul religios "Te Deum", in Piata Unirii, la finalul caruia va sustine o alocutiune.

De asemenea, seful statului va depune coroane la Monumentul Alexandru Ioan Cuza si la Biserica Sfintii Trei Ierarhi, la mormantul domnitorului.

La evenimente si-a anuntat participarea si premierul Dacian Ciolos. Seful Executivului va fi insotit de o parte din ministrii cabinetului pe care il conduce.

Aproape 100 de manifestari vor avea loc in toata tara, duminica, de Ziua Unirii, la acestea fiind asteptate peste 100.000 de persoane, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Principalele manifestari sunt organizate, duminica, in municipiile Cluj, Focsani si Iasi, unde se estimeaza prezenta unui public numeros.

Ziua Unirii este sarbatorita duminica si in Capitala. La metroul bucurestean, precum si in Aeroportul "Henri Coanda", se canta si danseaza  "Hora Unirii", au anuntat reprezentantii Metrorex si ai Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2251 vizualizari

 • -1 (5 voturi)    
  de ce la Cluj? (Duminică, 24 ianuarie 2016, 13:56)

  d [anonim]

  ???
  • +2 (6 voturi)    
   PEntru ca si eu din Cluj doresc (Duminică, 24 ianuarie 2016, 16:44)

   Decebal [anonim] i-a raspuns lui d

   PEntru ca si eu din Cluj doresc unirea ! Si eu ma bicir ca sunt Roman !...
 • -1 (7 voturi)    
  Iohannis se crede Cuza (Duminică, 24 ianuarie 2016, 16:04)

  alexandra [anonim]

  Johannis, un fel de Cuza care este omul potrivit la locul potrivit si care isi doreste reformarea tarii, are un Guvern Ciolos, ai carui ministri, la fel ca si inaintasii lui din 1859, sunt unii educati in strainatate, unii educati in tara, dar care multi dintre nu au facut niciodata politica; nu mai vorbim de Ciolos, tehnocratul, apoliticul, scolitul pe la Bruxelles. Si ca sa fie tacamul complet si comaparatia cat mai impertinenta, Johannis s-a gasit sa anunte in ceas aniversar istoric ca si el, ca si predecesorul sau de la 1859, doreste reformarea sisemului de invatamant.
  http://politicscam.ro/discursul-lui-johannis-de-la-iasi-cum-a-ajuns-neamtul-sa-se-creada-cuza/
 • 0 (8 voturi)    
  Ce ipocrit (Luni, 25 ianuarie 2016, 0:16)

  CititorulComentator [utilizator]

  "Nu putem continua inseland sperantele oamenilor"

  Asa cum ati facut dupa Colectiv?
  • 0 (4 voturi)    
   cam asa e (Luni, 25 ianuarie 2016, 8:52)

   ness [anonim] i-a raspuns lui CititorulComentator

   "Sper ca vom avea un an electoral decent."
   trebuia inlocuit cu
   "Fac tot ce imi permit prerogativele pentru a asigura un an electoral decent ".

   Pai pentru sperante si sfaturi ati fost ales acolo?
   Dezamagiti pe zi ce trece din ce in ce mai mult.
 • 0 (4 voturi)    
  "Sa nu faci ce face popa"!! (Luni, 25 ianuarie 2016, 5:54)

  gigiN [utilizator]

  Dar dumneavoastra puteti ?????
 • 0 (4 voturi)    
  un stil inegalabil la KJ... (Luni, 25 ianuarie 2016, 8:35)

  lili [anonim]

  De a vorbi fara sa spuna nimic.
  Este atat de monoton, ca-i greu si obositor sa-l urmaresti...
  Retineti discursul, la finalul de mandat al lui KJ din tot acest disurs vor ramane vorbe goale, nimic altceva...
  Sila.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by