Criza ambalajelor. Cum s-a ajuns in situatia ca producatorii sa ameninte ca vor creste preturile la alimentele conservate cu pana la 30% iar Romania sa riste amenzi de 200 de mii de euro pe zi

de Mihai Ivascu     HotNews.ro
Luni, 25 ianuarie 2016, 13:01 Actualitate | Esenţial

Deseuri
Foto: Facebook
Producatorii romani din industria alimentara care vand conserve de legume-fructe, sucuri, bere sau peste spun ca ar putea fi nevoiti sa creasca preturile cu pana 30%, pentru a nu intra in faliment. De vina ar fi penalitatile pe care producatorii vor trebui sa le plateasca, deoarece nu au reusit sa atinga tintele de reciclare stabilite de lege, dupa ce firmele carora le-au transferat responsabilitatea recuperarii si reciclarii ambalajelor nu si-au mai respectat contractele. Organizatiile de transfer a responsabilitatii (OTR) i-au notificat pe producatorii ca nu isi pot respecta contractele dupa ce Administratia Fondului de Mediu (AFM) a constat mai multe nereguli in activitatea a 6 din cele 10 OTR-uri si a dat amenzi in valoare de 19 milioane de euro.
 • Romaniei ar putea fi obligata sa plateasca 200 de mii de euro pe zi de catre UE, pentru nerespectarea tintelor de reciclare. Cum ar putea Romania sa evite declansarea procedurii de infringement pe aceasta tema?
 • Cum functioneaza sistemul de management al deseurilor de ambalaje?

Afectati de situatia creata sunt toti producatorii care introduc pe piata produse ambalate, nu doar cei autohtoni. Insa producatorii romani vor fi mai afectati de aceasta situatia avand in vedere ca majoritateai opereaza doar pe piata din Romania si nu pot compensa pierderea din profitul obtinut din alte tari, a explicat un reprezentant al producatorilor din Romania pentru Hotnews


Operatorii economici (producatorii) care introduc pe piata produse ambalate sunt obligati prin lege sa recupereze si sa recicleze minimum 60% din deseurile provenite din ambalajele folosite pentru ambalarea produselor lor. Pentru a face acest lucru, producatorii au de ales intre a infiinta in cadrul firmei un departament care sa se ocupe de reciclarea propriilor ambalaje si transferarea acestei responsabiltiati, prin contract, unui alt operator economic autorizat de autoritatea publica centrala pentru protectia mediului. Majoritatea producatorilor au ales cea din urma varianta, deoarece, spun ei, nu pot recupera ambaleje din piata, avand in vedere ca in Romania nu este pus la punct un sistem care sa asigure colectarea selectiva a deseurilor.

"Problema mare pentru noi, producatorii, nu este consumatorul, pentru ca pe un consumator il poti educa. Ministerul Mediului ar trebui sa faca colectarea selectiva la nivelul municipalitatilor, la nivelul oraselor, sa-l stimuleze pe cetatean sa isi aduca ambalajele de sticla, de aluminiu, de plastic separat. Poti sa-l stimulezi prin a-i da un voucher, poti sa-l scutesti de plata impozitului... sunt o mie si una de variante in care se poate lucra, insa la care noi (n.r.: producatorii) nu avem cum sa ajungem. Eu ca producator de conserve sa ma apuc sa deschid puncte de colectare a sticlei in fiecare oras sau sat si sa platesc pentru sticla aia? Nu pot sa fac asta, nu este obiectul meu de activitate, nu am voie, pentru ca daca ma duc eu sa-l recuperez din piata trebuie sa imi scot autorizatie de mediu, lucrand cu deseuri.", a declarat Mircea Cristea, reprezentant al companiei Klevek, pentru Hotnews.

De notat ar fi faptul ca asa-zisele OTR au in spate in general tot producatorii. Spre exemplu, Eco Rom Ambalaje, cel mai puternic OTR de pe piata, are in spate producatori precum Heineken, Coca Cola, Pepsi, Unilever, Ursus, Chipita, Tymbark si Bergenbier, dupa cum se arata pe site-ul oficial al societatii.

Criza ambalajelor a inceput in noiembrie 2015, cand, in urma unor controale, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a aplicat amenzi in valoare de aproximativ 19 milioane de euro OTR-urilor. 6 din 10 cele 10 OTR au fost amendate atunci pentru nereguli, cea mai grava fiind "raportarea de catre OTR a unor cantitati fictive de deseuri care, in realtiate, nu au fost niciodata colectate sau reciclate", dupa cum se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului, dat publicitatii dupa o intalnire cu producatorii.

Controalele din 2015 ale AFM (organ fiscal asemenea ANAF-ului) au vizat deseurile colectate si reciclate in anul anterior, acesta fiind primul an pentru care s-au putut efectua controale fiscale la aceste organisme de transfer al responsabilitatii, prin lege avand o perioada de gratie de 8 ani de zile, a explicat pentru Hotnews un reprezentant al Ministerului Mediului.

In urma acestor controale, multe dintre OTR-uri nu au mai putut sa isi respecte contractele si i-au notificat pe producatori. La randul lor, acestia nu au mai putut atinge tinta de reciclare a ambalajelor stabilita de lege, pentru lunile noiembrie si decembrie ale anului 2015. Astfel, s-a ajuns in situatia de astazi, in care producatorii cer guvernului amanarea termenului de 25 ianuarie, la care acestia trebuie sa depuna rapoartele de colectare a ambalajelor de frica penalitatilor.

"Daca depunem rapoartele pe termenul de 25 ianuarie, avand in vedere ca OTR-urile nu si-au indeplinit obligatiile de colectare pe noiembrie si decembrie, toti producatorii vor trebui sa plateasca acele penalitati de 2 lei pe kilogram. De exemplu, la nivelul companiei noastre am facut un calcul pentru noiembrie si decembrie, numai la sticla avem de platit undeva in jur de 90 de mii de RON", a explicat Mircea Cristea pentru Hotnews.

Legea spune ca pentru fiecare kilogram de ambalaje nereciclat, sub limita de 60% din totalul ambalajelor introduse pe piata, producatorii trebuie sa plateasca o taxa penalizatoare de 2 lei. Impunerea unei asemenea taxe i-ar duce pe multi producatori spre faliment sau i-ar obliga sa mareasca preturile cu pana la 30%.

 • Totusi, de ce statul nu se indreapta catre OTR si ii penalizeaza pe producatori?

O posibila explicatie, data de un reprezentant al Ministerului Mediului, ar fi ca o mare parte a producatorilor ar fi acceptat recificarea sau anularea contractelor semnate cu OTR-urile, in loc sa actioneze in instanta OTR-urile, pentru nerespectarea contractelor.

De cealalta parte, producatorii spun ca de vina ar fi legea, care nu specifica nici o obligatie pentru OTR-uri. Desi responsabilitatea reciclarii le este pasata OTR-urilor prin contract, tot producatorii ar raspunde in fata legii pentru neindeplinirea tintelor de reciclare. In plus, producatorii spun ca printr-o lege noua, adoptata in luna noiembrie de Parlament si initiata de guvern, a fost desfiintata comisia care autoriza OTR-urilor. Astfel, cele existente nu s-ar mai putea reautoriza si nici altele noi nu ar mai putea fi infiintate.

"In urma controalelor si a ceea ce au descoperit, majoritatea OTR-urilor au transmis catre noi, producatorii, fie adrese de reziliere a contractelor, fie pur si simplu adrese prin care au declarat ca ne dau declaratiile lunare pe zero, adica ca nu isi indeplinesc targetul (n.r.: tinta). Dar legea, pe care nu am facut-o noi, prevede foarte clar ca obligatia de plata este a producatorului si nu a OTR-ului. OTR-ul nu are decat avantaje. OTR-ul ia niste bani de la noi ca sa urmareasca cum se face reciclare, ca nu o face el in mod direct. Noi am platit OTR-ului luna de luna, ani de zile, de cand a intrat legea in vigoare. De atunci, toata lumea s-a dus pe OTR, pentru ca era logic ca nici un producator nu poate sa gestioneze singur toate cantitatile de ambalaje puse in piata. OTR-urile nu sunt avizate de noi, ci de Ministerul Mediului. (...) Spre exemplu, OTR-ul cu care lucram noi, este vorba despre Eco Pack, mi-a trimis o hartie din care reiese foarte clar ca el nu s-a putut autoriza, pentru ca prin legea noua comisia care facea autorizarea sau reautorizarea OTR-urilor a disparut. E un vid legislativ. Mi-a denuntat contractul unilateral, mi-a spus ca nu poate sa isi indeplineasca obligatiile pentru noiembrie si decembrie. Aceasta adresa eu am primit-o pe 27 noiembrie si m-a lasat in aer. Si acum trebuie sa platesc pentru ce? Pentru ca Ministerul Mediului nu a putut sa controleze un lant intreg de reciclatori? ", a explicat Cristea.

Reporter: In afara de lipsa reglementarii acestei comisii de avizare, mai sunt si alte modificari introduse in noua lege de care nu sunteti multimiti?
Mircea Cristea (Klevek): Legea nu stabileste foarte clar responsabilitatea fiecarui actor, pentru ca aici sunt mai multi actori: suntem noi, producatorii, care punem in piata produsele, dupa care vine OTR-ul care trebuie sa urmareasca ca ambalajele sa fie recuperate de la utilizatorul final, de la client, si sa fie reciclate. Apoi vine reciclatorul care face efectiv reciclare si rapoarte de reciclare si, nu in ultimul rand, sa nu uitam clientul, care ia borcanul si pentru ca nu este stimulat sa-l aduca inapoi si sa fie reciclat, il arunca la groapa de gunoi.
Rep.: Dvs. nu va puteti asocia cu alte firme si sa infiintanti alte OTR-uri?
M.C.: Nu, pentru ca obiectul meu de activitate este sa fac conserve, nu sa ma ocup de recuperarea din piata. Asta se presupune in ultima instanta, nu mai zic ca nu mai exista comisia, deci nu mai pot sa fac OTR, dar sa zicem ca fac OTR. Ma asociez cu inca 3-4 producatori de conserve si facem un OTR impreuna. Si ce rezolvam? Recuperam sticla din piata? Nu, pentru ca ea nu exista. Aici este problema mare pe care Ministerul Mediului nu vrea sa o accepte. Ministerul Mediului nu vrea sa accepte ca sticla se arunca la groapa si nu se recupereaza, ca in orase si sate nu exista colectare selectiva a deseurilor.

 • Amnistia si infringmentul. Romania ar putea fi nevoita sa plateasca 200 de mii de euro pe zi

Ministerul Mediului sustine intr-un comunicat ca nu urmareste sa-i penalizeze pe producatori, ci sa evite procedura de infringment pe care Comisia Europeana ar putea sa o declanseze impotriva Romaniei. Ministerul doreste ca toti producatorii sa depuna rapoartele privind colectarea ambalajelor in anul 2015, pentru a vedea in ce masura tintele stabilite de UE au fost atinse si care este impactul real in piata a neregulilor constante in urma controalelor de anul trecut.

"Intenția Ministerului Mediului nu este aceea de a aplica penalități pentru fiecare kg de deșeu nereciclat. Intenția noastră este una foarte simplă: să implusionăm un sistem funcțional de management al deșeurilor de ambalaje care să nu plaseze România în nefericita situație a unui infringement pe această temă. Dacă țintele de reciclare nu sunt atinse de producători, există riscul iminent de a primi penalități europene de până la 200.000 de euro pe zi. Prin urmare, amnistia fiscală nu este o soluție, aceasta nu ar face decât să întrețină o piață neagră a deșeurilor, descoperită în urma controalelor AFM. ", se arata in comunicatul Ministerului Mediului, dat publicitatii dupa o intalnire cu producatorii.

Un reprezentant al ministerului a explicat pentru Hotnews ca daca guvernul ar accepta solutia amnistiei fiscala pentru producatori, Romania ar fi mai mult ca sigur condamnata de Curtea Europeana de Justitie la plata unor penalitati de 200 de mii de euro pe zi. Insa daca guvernul ia masuri ferme pentru ca situatia sa fie remediata, chiar daca tintele privind reciclarea nu au fost atinse, exista posibilitatea ca Romania sa scape de penalitati, existand in jurisprudenta Curtii decizii similare.


Citeste mai multe despre   
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

6944 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  O TARA DE IMBECILI! (Luni, 25 ianuarie 2016, 10:33)

  schroedinger [utilizator]

  Scurt si cuprinzator!
  Toate nulitatile au ajuns sa conduca cate un departament, sau o unitate si isi bate joc!
  Masura suprema: amenda!
  Vedeti si saga acoperisului de la National Arena de azi din GSP si o sa ajungeti la aceeasi concluzie nefericita!
 • +6 (8 voturi)    
  pai nu se colecteaza ... (Luni, 25 ianuarie 2016, 11:27)

  phane [anonim]

  In Bucuresti sunt containere pentru colectarea ambalajelor, dar nu se golesc cu saptamanile. Cred ca pe cele de PETuri si hartie le "golesc" unele persoane interesate, dar cele pentru sticla sunt mereu pline.

  Ca sa nu mai zic ca respectivele containere sunt mutate din loc in loc la cateva luni, si trebuie sa le caut prin cartier, iar asta-vara au disparut efectiv timp de cateva luni.

  Cred ca e un mare tun treaba asta cu colectarea selectiva - in sensul ca firmele respective declara ca colecteaza fara numar, dar de fapt containere alea se ridica din an in paste - si probabil se arunca tot la groapa de gunoi.
  • +2 (4 voturi)    
   Acum 3 ani reciclam si eu (Luni, 25 ianuarie 2016, 11:35)

   dan [anonim] i-a raspuns lui phane

   Obisnuiam si eu sa reciclez selectiv sticla , plasticul si hartia. Chiar faceam un mic ocol cu masina ca sa gasesc containerele. Insa m-am lasat complet pagubas in momentulin care pontacul a introdus supra acciza la carburanti. Am inteles in acel moment ca de fapt nu ii pasa nimanui de asta si mi-am bagat picioarele. Acum le las in spatele blocului sa le ia cine o vrea...
  • +2 (2 voturi)    
   Surpriza (Luni, 25 ianuarie 2016, 13:37)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui phane

   Sa vezi cum masinele de gunoi duc containerele alea la groapa de gunoi si le varsa unu peste altul.


   Toata povestea asta cu reciclarea in Romanistan e un vis frumos (si probabil o metoda de sifonat bani de la buget a unor baieti destepti), noi nu avem gropi de gunoi la standardele EU, gropile de gunoi exact asta sunt, niste GROPI, toata zeama aia din gunoaie se infiltreaza in pamant si ajunge in panza freatica, ca sa nu mai zic de miros care vara il simti de la 15-20 km.
 • +2 (4 voturi)    
  preturile scad doar teoretic de la tva, (Luni, 25 ianuarie 2016, 11:35)

  ouyang [utilizator]

  dar cresc sigur de la alte taxe. pentru ca asa e statul roman - hot. interesant e de aflat cine are aceste otr-uri, ca nu au aparut de nicaieri si cati bani au sifonat cu acordul tacit al statului pana acum.
 • +5 (5 voturi)    
  ce am inteles eu (Luni, 25 ianuarie 2016, 13:26)

  AliKimiku [utilizator]

  Min Mediului s-a prefacut ca rezolva problema reciclarii printr-un sistem pur birocratic si acum UE s-a prins.
  Min Mediului vrea sa scoata castanele din foc cu mana producatorilor.
  OTR-urile respective nu erau decat niste vaci de muls care plimbau hartii fiindca nu am auzit ca vreuna dintre ele sa faca o minima investitie in recuperare/reciclare deseuri.
  • +1 (3 voturi)    
   Care (Luni, 25 ianuarie 2016, 13:39)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   Care ministru al mediului ? Rumegatoarea aia sinistra care mareste taxa de inmatriculare dar masinile ei personale sunt inmatriculate in Bulgaria ?
 • 0 (2 voturi)    
  Reciclare (Luni, 25 ianuarie 2016, 13:33)

  tudor74 [utilizator]

  Terminati cu prostiile ! Eu sunt roman si fac ce vrea muschiu' me, ne-am inteles !

  Au incercat unii d'astia civilizati care este, sa ma invete sa nu mai arunc pe geam gunoiul da' nu le-a mers, i-am facut pe fraieri din vorbe!

  Lasand gluma la o parte, noroc cu amaratii aia care scruma in gunoaie, aduna peturile de plastic si le duc la reciclare, altfel Romania ar fi fost campioana mondiala la cea mai mica rata de reciclare din lume.
 • +2 (4 voturi)    
  Taxa de 2 lei (Luni, 25 ianuarie 2016, 13:36)

  Lukis [anonim]

  Aceasta taxa (azi de 2 lei) pe ambalajele introduse pe piata romaneasca exista de mai bine de 10 ani, doar ca legea este ambigua ("sa recupereze si sa recicleze minimum 60% din deseurile provenite din, SAU DE LA?, ambalajele folosite pentru ambalarea produselor lor"). 60% din ambalajele puse pe piata nu au fizic cum sa recicleze, dar 60% din deseul provenit de la ambalare este alta poveste. Toate tarile europene au aceasta taxa pe ambalajul introdus in piata (intre 0,16 EUR in Cehia si 2 EUR in Germania) si este binevenit pentru reciclarea ambalajelor de la clientii finali si stimularea producatorilor in folosirea de ambalaje cat mai ecologice (in cazul de fata reducerea greutatii lor). Ca legea existenta, asa ambigua cu este, nu se respecta, este traba statului nu a producatorului (urmarirea respectarii).
  Povestea cu cresterea preturilor cu 30% sunt pentru adormit copii. 2 lei per kg raportat la cel mai ieftin material plastic de ambalat din piata este 25%. Componenta ambalarii (nu doar a ambalajului) in produsul final este de max. 40%. Opinia mea este ca preturile se pot mari datorita RESPECTARII acestei taxe doar cu 3 - 5%. Sa nu uitam ca 2 lei se apliva pe ceea ce nu RECICLEZI DIN 60%, nu din 100%, deci influenta finala scade sub 3%.
  Spor la calcule domnilor producatori si, te rog "statule", apucate de treaba.
  • +2 (2 voturi)    
   ar putea fi 30% la ambalaje de sticla (Luni, 25 ianuarie 2016, 17:48)

   paul [anonim] i-a raspuns lui Lukis

   tedi 300ml costa la Cora 1,75 lei si are greutate ambalaj 185g, taxa ar fi 37 de bani deci 20% crestere. Daca se ia pretul de producator procentul e si mai mare
   • 0 (2 voturi)    
    Taxe (Luni, 25 ianuarie 2016, 20:58)

    Lukis [utilizator] i-a raspuns lui paul

    Da, ar putea fi 30% la sticla. Scopul taxei este sa inlocuim sticla cu ambalaje mai usoare (PET?). Referinta mea (incomplet exemplificata, din pacate) era asupra foliilor din plastic.
    Ce am vrut sa subliniez in interventia mea sunt 3 aspecte: exista legi pe care nu le respectam, discutam "discutii" aruncand in presa cifre neclare si, nu in ultimul rand, fara presiunea legii (sau a acestei taxe) producatorii romani nu se prea gandesc la reducerea impactului ambalajelor in general asupra mediului. Inca se aplica metode "vechi": pret nu cost (include impactul).
 • +1 (1 vot)    
  inca (Luni, 25 ianuarie 2016, 20:50)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  un exemplu de birocratie europeana imbecila, preluata de un stat pe masura, adica statul roman.
 • 0 (0 voturi)    
  Au scazut TVA-ul ... (Marţi, 26 ianuarie 2016, 8:49)

  Carcalete [utilizator]

  ... ca sa platim mai mult din cauza ambalajelor???
  Incompetentii de la minister ar trebui sa organizeze sistemul de reciclare in loc sa mareasca taxele si din cauza asta sa sugrume activitatea economica !!!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri