Administratia Prezidentiala anunta calendarul dezbaterilor care au ca obiectiv o noua lege a educatiei

de R.P.     HotNews.ro
Vineri, 22 ianuarie 2016, 16:37 Actualitate | Esenţial


Calendarul dezbaterii pe educatie organizate de Administratia Prezidentiala
Foto: Presidency.ro
In anul 2016, dezbaterea pentru educatie initiata de presedintele Klaus Iohannis are ca obiectiv "preluarea viziunii societatii", anunta Administratia Prezidentiala. Vor avea loc discutii cu ONG-uri, scoli si universitati, profesori, parinti, elevi, angajatori si experti, iar acestea se vor desfasura in trei modalitati: vor fi consultari online, dezbateri regionale organizate chiar de catre Administratia Prezidentiala, dar si evenimente organizate de terti sub egida dezbaterii nationale. Obiectivul este ca in anul 2018 sa existe o noua lege a educatiei sau modificari legislative in aceasta zona, ca urmare a dezbaterilor.

Administratia Prezidentiala anunta ca Dezbaterea Nationala privind educatia si cercetarea, pe care o organizeaza, se va desfasura timp de 3 ani, din 2016 si pana in 2018.

In 2016 se va desfasura prima etapa, si anume "Preluarea viziunii societatii (grup tinta: ONG-uri, actori educationali, scoli si universitati, profesori, parinti, elevi, angajatori, experti) si integrarea ei intr-o forma unitara, care va include obiective de tara pentru 2018-2030".

Etapa a II-a va fi in 2017 si va insemna elaborarea strategiei si planului operational si lansarea in dezbatere publica.

In 2018 va avea loc etapa a III-a si ultima, in care Administratia Prezidentiala vorbeste despre un "ansamblu de politici si un model de guvernanta in educatie si cercetare", precum si de "sprijinirea adoptarii unitare a modificarilor normative (daca se impun)".

In cadrul acestei dezbateri vor avea loc si evenimente organizate de terti, iar Departamentul Educatie si Cercetare al Administratiei Prezidentiale lanseaza in dezbatere publica o serie de criterii pe care trebuie sa le indeplineasca viitoarele dezbateri initiate de cei interesati, pentru a putea fi desfasurate sub egida "Dezbaterii Nationale pentru Educatie si Cercetare - Romania educata".

In acest fel, "orice eveniment cu rezultate relevante pentru acest demers va putea fi inclus in cadrul dezbaterii publice lansata de Administratia Prezidentiala, in conditiile in care respecta un set de criterii transparente", se arata in comunicat.

Criteriile puse in dezbatere, pe care evenimentele organizate de terti ar trebui sa le indeplineasca pentru a putea avea loc sub egida dezbaterii prezidentiale:

1. Evenimentul este incluziv si non-discriminatoriu
"Evenimentul promoveaza dreptul cetatenilor de participare neingradita la consultare publica, incurajand participarea si exprimarea oricarei parti interesate, indiferent de varsta, gen, etnie, apartenenta religioasa sau politica".

2. Evenimentul este apolitic si non-partizan
"Organizatorul si partenerii evenimentului nu sunt afiliati politic si nu sustin in dezbatere un partid politic".

3. Evenimentul este gratuit pentru participanti, iar sursele de finantare a evenimentului corespund criteriilor de legalitate si integritate
"Organizatorii si partenerii acestora nu vor percepe nicio taxa de participare pentru persoanele care iau parte la eveniment si nu se va obtine niciun profit in urma derularii acestuia. Organizatorii si partenerii acestora nu au antecedente penale, iar finantarea provine din surse transparente, legale si apolitice".

4. Evenimentul este relevant pentru Dezbaterea Nationala pentru Educatie si Cercetare
"Tema evenimentului propus raspunde nevoii de conturare a unei viziuni si a unor obiective de tara pentru educatie si cercetare. Formatul si modalitatea de organizare incurajeaza dezbaterea argumentata, afirmarea echilibrata a tuturor opiniilor si respectul, fara a aduce atingere sau prejudicii vreunei categorii de persoane."

5. Candidatura respecta termenul de inscriere si derulare, respectiv de transmitere a raportului final, iar propunerea de organizare a evenimentului este fezabila
"Organizatorul se angajeaza ca detine la momentul depunerii candidaturii resursele necesare (resurse umane, de timp, financiare etc.) care sa permita derularea evenimentului in conditii optime. De asemenea, organizatorul se va asigura ca sunt respectate termenele de inscriere si derulare in acord cu calendarul agreat".

6. Diseminarea rezultatelor evenimentului si a informatiilor despre Dezbaterea nationala
"Pe durata evenimentului, participantii vor fi informati asupra Dezbaterii Nationale pentru Educatie si Cercetare, asupra existentei instrumentelor de consultare si vor fi incurajati sa se implice activ in dezbateri. De asemenea, organizatorii si partenerii acestora se angajeaza sa disemineze rezultatele evenimentului si in comunitatea locala".

Punctele de vedere pot fi trimise pe adresa educatie[at]presidency.ro, pana la data de 7 februarie 2016, informeaza Administratia Prezidentiala.

In comunicat se arata ca Dezbaterea Nationala pentru Educatie si Cercetare, initiata de presedintie, "se bazeaza pe o abordare noua, inclusiva, de jos in sus, care pleaca de la nevoile societatii si de la bunele practici existente. Ne dorim ca, in baza unui set de criterii transparente, orice eveniment cu rezultate relevante pentru tema anului 2016, respectiv viziunea si obiectivele de tara pentru educatie si cercetare in 2018 -2030, sa poata fi inclus in dezbaterea publica lansata de Administratia Prezidentiala, pentru a fructifica astfel intreaga experienta existenta".

Administratia Prezidentiala precizeaza ca evenimentele organizate de cei interesati de reforma in educatie pot fi incluse sub egida "Dezbaterii Nationale pentru Educatie si Cercetare" de catre orice persoana, grup de initiativa sau organizatie interesata de domeniul educatiei si cercetarii (sindicate, patronate, ONG-uri, coalitii de ONG-uri, mediu privat, institutii publice etc.), "care doreste sa aduca mesajul dinspre cetateni si comunitatea scolara catre Administratia Prezidentiala".

Inscrierea evenimentelor se va realiza in perioada 1 martie-1 septembrie 2016, pentru activitatile care se vor desfasura in perioada 1 aprilie-1 octombrie 2016. Candidatura pentru inscriere trebuie sa fie transmisa pe adresa educatie[at]presidency.ro cu minimum o luna inainte de derularea efectiva a evenimentului, prin completarea unui formular standard care va fi pus la dispozitie de catre Departamentul Educatie si Cercetare din cadrul Administratiei Prezidentiale, se arata in comunicat.

Descarca de aici comunicatul integral al Administratiei Prezidentiale
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4295 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Ce ar fi sa incepeti cu ordonantele cu care ponta (Vineri, 22 ianuarie 2016, 18:31)

  ty [utilizator]

  a ciopartit legea educatiei? Poate scapam de asa desfasurare de forte si rezolvati problema mult mai eficient si cu costuri ceva mai rezonabile.
 • +4 (4 voturi)    
  Nu este prima... (Vineri, 22 ianuarie 2016, 18:49)

  Tudor [anonim]

  Cred că părinții și cadrele didactice s-au săturat de ,,legile educației,, care au fost elaborate din 1990 până azi. Nu insist pe adaptarea școlii românești la cerințele societății. Subliniez, în schimb, preocuparea constantă pentru a ,,schimba,, ceva. Dacă nu merge cu ,,schimbarea clasei politice,, , se încearcă ceva pe la sănătate, dacă nici aici nu merge pentru că este nevoie de bani mulți, sunt abordate alte sectoare vizibile cum ar fi companiile statului, serviciile publice - greu de ,,renovat,, sau ,,remaiat,, având în vedere că majoritatea consilierilor sau primarilor își plasează pupilele, odraslele, finii, cumetrii ș.a.m.d.
  Și atunci, singurul domeniu mai puțin ,,apărat,, de politicienii de toate gradele, rămâne EDUCATIA.
  Aici se poate face orice având în vedere că ,,inițiatorii,, știu din start că, plecând de la putere, a doua zi se aduc modificării la ceea ce au mai modificat odată.
  Departe gândul , de a bagateliza intențiile Administrației Prezidențiale și de a contesta planificarea evenimentelor dedicate unei legi a educației în România. Educația în România nu duce lipsă de ,,LEGE,, . Are alte nevoi rezultate din precaritatea bazei materiale, stabilitatea personalului didactic în școli, preocuparea discutabilă a primăriilor față de nevoile școlilor și ale dascălilor - care ar vrea, poate să se stabilească în comune, numai în timpul anului școlar, lipsa taberelor școlare și a asistenței medicale la prețuri ,,prietenești,, pentru toate categoriile sociale de copii, lipsa acută a specialiștilor pentru educația profesională a elevilor care urmează traseul educațional profesional, ș.a.m.d.
  De curriculum educațional, programe școlare, manuale, relaționarea cu părinții online, numărul de ore alocate diferitelor obiecte de studiu ș.a. să se ocupe specialiștii în psihologia copilului, în pedagogie și pregătirea viitoarelor cadre didactice.
 • +4 (4 voturi)    
  KiWI cauta in sertare L.nr. 1/2011 -Micle !!!!!! (Vineri, 22 ianuarie 2016, 18:54)

  Plagarus [utilizator]

  LEN-anul 2011 :
  Prevederea antinepotism, inclusiv in universitatile private;
  Liberalizarea "pietei" conducatorilor de doctorate ;
  Un nou concept pentru conducatorii de universitati
  Alegerea conducatorilor /decanilor prin concurs public ;
  Incompatibilitatile !!!
 • +3 (3 voturi)    
  Educația (Vineri, 22 ianuarie 2016, 19:13)

  Tudor [anonim]

  1. România și românii nu au ajuns în situația de astăzi din cauza educației.
  2. Mediile de informare aservite intereselor politice au transformat deținuții de drept comun în staruri. Vezi N. Filimon, ,,Ciocoii vechi și noi,, - ,, Fă-te om de lume nouă să furi cloșca de pe ouă,, . Cum credeți că vor reacționa viitorii cetățeni ? Ce serviciu educațional prestează aceste mediii de informare ?
 • +3 (3 voturi)    
  Alta ?? (Vineri, 22 ianuarie 2016, 22:15)

  rutger [utilizator]

  Apai bag'sama ca fiecare presedinte al Ro scoate cate o lege a educatiei si incepem sa avem cam multi analfabeti si prostovani !! Nenea Klaus vrea si el sa aiba in CV ceva !! Doar e "dascal" si are si o "dascalita"! Sa facem totu' cum zicea preimpuscatu' !!
 • +4 (4 voturi)    
  fapte, nu palavre (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 12:39)

  nelamurit [utilizator]

  1. Ministrul italian al reformelor: "NU se poate face reforma cu sindicatele"
  2. sistemul actual produce 50% REBUT [rezultate de la bac]. Si nu azi de ieri, iar supravegherea introdusa de lea Funeriu a dezvaluit dezastrul. De unde rezulta si ura profunda a sindicatelor fata de Funeriu.

  NU EXISTA responsabilitati la nivelul scolii:
  . au fost cumva desfiintate licee cu aprox 100% rebut?
  . au fost destituiti directori sau cadre didactice care dau REBUT?
  . au fost desfiintate organizatii sindicale din scolile cu 100% rebut?
  . au fost diminuate salarii la acele scoli?

  KANCI!!!!

  Cat timp in consiliul scolii nu vor avea vot decisiv parintii [care nu vor odrasle rebut] si adminstratia locala [care plateste pt rebut] nu vom avea rezultate. Sindicatele taie si spanzura, avand grija sa nu schimb nimic inafara cresterii salariilor si -drept consecinta- cresterea cotizatiilor incasate.
  Inspectoratele judetene sunt refugii politice pt activistii de partid, care nu vor sa faca valuri.

  Ne trebuie o dezbatere de DOI ANI ca sa descoperim ca e doar o problema de management?
  Problema definita simplu: cum reducem rebutul [fara sa ascundem mizeria sub pres]????
 • 0 (0 voturi)    
  Iohannis (Duminică, 24 ianuarie 2016, 10:42)

  vizirul [utilizator]

  isi va umple timpul,in lipsa de alte activitati, cu aceste analize si discutii de-a lungul a trei ani care nu se stie ce finalitate vor avea.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu ar fi exclus ca dl.Iohannis.... (Duminică, 24 ianuarie 2016, 12:27)

  gigiN [utilizator]

  ....sa mai aiba,cu un pic de noroc,ocazia sa mai propuna inca o noua "noua lege a educatiei"!!! Si uite asa vom avea mereu o educatie de rahat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by