Regimul termic estimat pentru urmatoarele trei luni va fi, in general, unul normal, temperaturile urcand catre valori pozitive inca din luna februarie, in timp ce cantitatile de precipitatii vor fi excedentare in majoritatea regiunilor, reiese din prognoza meteorologica pentru intervalul februarie - aprilie 2016 a Administratiei Nationale de Meteorologie, citata de Mediafax.

PloiFoto: USER UPLOADED

In ultima luna de iarna, valorile termice vor fi mai ridicate decat media climatologica in sudul, estul si local in vestul tarii. In celelalte regiuni se vor situa, in general, in limite apropiate de normalul perioadei. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in februarie, pentru zonele Dobrogei si Banatului intre zero si doua grade Celsius, pentru Crisana intre zero si un grad Celsius, in Oltenia intre -2 si doua grade, in Moldova si Transilvania intre -5 si zero grade Celsius.

Pe de alta parte, cantitatile lunare de precipitatii vor putea fi excedentare in regiunile nord-vestice, vestice si, partial, in cele centrale, iar in restul tarii vor fi apropiate de mediile multianuale. Media multianuala lunara a precipitatiilor este de 31,6 l/mp, luandu-se in considerare intervalul de referinta 1981-2010. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Maramures (pana la 57 l/mp), Oltenia (pana la 55 l/mp), Banat si Crisana (pana la 50 l/mp).

In martie 2016, temperatura medie lunara a aerului va avea valori peste normalul perioadei in sudul, estul si local vestul tarii. De asemenea, in celelalte regiuni se va situa, in general, in limitele mediilor climatologice, stabilita la 3,5 grade Celsius. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Moldovei (intre -1 si 5 grade) si Transilvaniei (intre zero si 5 grade Celsius). Pe de alta parte, cele mai ridicate valori termice medii vor fi consemnate in Dobrogea si Crisana (intre 4 si 6 grade), in Banat (4-7 grade Celsius), Oltenia (3-7 grade Celsius) si Muntenia (3-6 grade Celsius).

In privinta precipitatiilor, prognoza ANM releva ca, in martie, acestea se vor putea situa peste normalul climatologic in cea mai mare parte a tarii. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Maramures (pana la 60 l/mp), Oltenia (59 l/mp), Transilvania si Crisana (pana la 54 l/mp), respectiv si Banat (53 l/mp).

Potrivit ANM, in aprilie, temperatura medie lunara a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice in majoritatea regiunilor. Media multianuala a lunii aprilie este situata la 9,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 1 si 5 grade Celsius in Moldova, intre 6 si 11 grade Celsius in Transilvania, respectiv intre 8 si 12 grade Celsius in Oltenia, Muntenia si Banat.

Tot in aprilie, cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de mediile multianuale in sud si local in est, iar in restul tarii vor avea o tendinta spre excedent, peste media multianuala de 51,3 l/mp. Zonele Banatului, Transilvaniei si Olteniei vor prezenta cantitati de precipitatii cuprinse intre 40 si 78 l/mp.