Primul termen in procesul in care Asociatia 21 Decembrie 1989 a depus o plangere impotriva deciziei procurorilor militari de clasare a dosarului Revolutiei este programat pentru vineri la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a cerut joi, printr-un comunicat de presa, ca procesul privind redeschiderea anchetei in dosarul Revolutiei sa fie televizat, scrie Agerpres.

"Avand in vedere ca anterior procesele criminalilor au fost televizate - atat in cazul dictatorilor Ceausescu cat si in cazul unor fosti membri ai Comitetului Politic Executiv - CPEx al CC al PCR si ai fortelor de represiune (armata, securitate, militie), cunoscand ca tergiversarea cercetarilor in aceste dosare a fost reclamata de victime si analizata inclusiv de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in numeroase alte randuri pornind de la 'Asociatia 21 Decembrie, Maries, Vlase si altii c.Romania", facem apel ca, pentru egalitate de tratament, si procesul victimelor sa fie televizat!', afirma Maries.

Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, ranirea a 1.855 de persoane prin impuscare, ranirea a 343 de persoane in alte imprejurari si retinerea a 924 de persoane. Ulterior, aproximativ 150 de revolutionari au depus la Inalta Curte de Casatie si Justitie plangeri impotriva deciziei procurorilor.

Un proces separat a deschis si Asociatia 21 Decembrie, insa este posibil ca toate plangerile pe aceasta tema sa fie conexate de judecatori intr-un singur dosar. In plangerea depusa in instanta, Asociatia 21 Decembrie arata ca CEDO a pronuntat mai multe hotarari in legatura cu dosarul Revolutiei, prin care a retinut incalcarea art. 2 din Conventie, constatandu-se lipsa unei anchete efective care sa corespunda exigentelor jurisprudentei CEDO.

De asemenea, CEDO a retinut: "Curtea considera, cu toate acestea, ca miza politica si sociala invocata de catre Guvern nu ar putea justifica singura nici durata anchetei, nici modul in care aceasta a fost condusa o perioada prea lunga de timp, fara ca cei interesati si publicul sa fie informati de progresele facute. Dimpotriva, importanta sa pentru societatea romaneasca, care consta in dreptul numeroaselor victime de a sti ce s-a intamplat, ceea ce implica dreptul la o ancheta judiciara efectiva si eventual drept la reparatie, ar fi trebuit sa incite autoritatile nationale sa se ocupe de dosar imediat si fara intarzieri inutile pentru a preveni orice aspect cum ca anumite acte se bucura de impunitate".

Parchetul Militar a dispus clasarea dosarului sub aspectul infractiunilor de propaganda de razboi, genocid, tratamente neomenoase, infractiuni de razboi contra proprietatii si altor drepturi, respectiv infractiuni contra umanitatii, retinandu-se ca faptele cercetate nu sunt prevazute de legea penala, nefiind caracterizate de tipicitate in raport cu normele legale incriminatoare. Totodata, s-a dispus clasarea sub aspectul infractiunii de omor, tentativa de omor si instigare la infractiunea de omor, retinandu-se, dupa caz, implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale sau existenta autoritatii de lucru judecat, dar si faptul ca decesul nu s-a datorat unei fapte prevazute de legea penala sau ca fapta nu exista.

Tot in dosarul Revolutiei, procurorii au dispus: clasarea sub aspectul infractiunii de ucidere din culpa, retinandu-se ca faptele nu sunt prevazute de legea penala; clasarea sub aspectul infractiunii de lovire sau alte violente si instigare la infractiunea de lovire sau alte violente, retinandu-se, dupa caz, ca fapta nu exista sau nu este prevazuta de legea penala, respectiv ca s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale; clasarea sub aspectul infractiunii de vatamare corporala si instigare la infractiunea de vatamare corporala, retinandu-se ca s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale.

In plus, procurorii au decis clasarea dosarului sub aspectul infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal si instigare la infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal, retinandu-se, dupa caz, implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale sau existenta autoritatii de lucru judecat, dar si existenta unei cauze de neimputabilitate, respectiv eroarea; clasarea sub aspectul infractiunii de furt si distrugere, retinandu-se implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale; clasarea sub aspectul infractiunii de ultraj, retinandu-se implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale; clasare sub aspectul infractiunii de purtare abuziva si instigare la infractiunea de purtare abuziva, retinandu-se ca a intervenit amnistia.