Europa este in mare dificultate in ceea ce priveste problema migratiei si Romania considera ca solutia trebuie sa fie gasita prin dialog intre toate statele membre ale Uniunii Europene, a declarat premierul Dacian Ciolos, intr-un interviu pentru posturile France 24 si Radio France International, la finalul vizitei sale oficiale de doua zile efectuate in Franta, transmite Agerpres.

'Romania a spus clar ca nu se poate concepe un mecanism automatic de distribuire a migrantilor, pe baza unor cote obligatorii, ca acest mecanism trebuie sa ramana voluntar si ca, in functie de posibilitatile de asimilare si integrare a acestor migranti, Romania poate face eforturi alaturi de celelalte state, dar eforturi care pot fi facute in mod real. Ne mentinem aceasta pozitie', a spus Ciolos.

Seful executivului roman s-a referit si la spatiul Schengen si rolul acestuia in contextul crizei migratiei, subliniind ca este nevoie de aplicarea, la frontierele exterioare ale UE, a regulilor deja existente.

'Nu avem niciun interes sa vedem ca spatiul Schengen dispare. Spatiul Schengen si zona euro sunt in centrul proiectului european si al spatiului de libertate si schimb pe care vrem sa-l construim in Uniunea Europeana. Spatiul Schengen este amenintat, dar asta si pentru ca, poate, nu suntem in masura sa controlam bine frontierele externe ale UE. (...) Cred ca solutia pentru a ajunge sa protejam spatiul Schengen este, asadar, aceea de a ajunge sa aplicam bine regulile noastre la frontierele exterioare ale Uniunii', a subliniat premierul roman.

In opinia sa, in prezent sunt indeplinite conditiile pentru ca Romania sa fie acceptata ca membru in Schengen. 'Evident ca nu avem interesul sa intram intr-un spatiu Schengen care nu ar functiona. Nu vrem sa intram in spatiul Schengen doar pe hartie. Vrem sa beneficiem de realitatile din teren si, desigur, sa ne asumam responsabilitatile care ne revin', a subliniat el.

In acelasi interviu, Dacian Ciolos a estimat ca extinderea Uniunii Europene nu este un esec, dar a atras atentia ca aceasta nu a fost urmata de un proces de integrare suficient. 'Avem 15 state membre mai vechi care au acceptat alte 13 state venite ulterior in club. Deci sunt 15 tari care au avut mai mult timp pentru integrare dupa aderarea lor, dupa extinderi succesive. A fost o mare extindere despre care am crezut si inca eu cred ca a fost o sansa istorica pentru UE, dar poate din cauza crizei economice si financiare am fost nevoiti sa luam multe decizii de urgenta si nu ne-am lasat timp pentru a ne intelege bine, a ne asculta bine si a duce la capat procesul de integrare', a explicat prim-ministrul roman.

Pe de alta parte, el si-a exprimat sprijinul pentru ramanerea Marii Britanii in interiorul Uniunii Europene, apreciind ca aceasta evolutie este atat in interesul britanicilor, cat si al Uniunii Europene insasi.

In legatura cu masurile adoptate pe plan intern dupa preluarea mandatului de premier, Dacian Ciolos a evidentiat continuarea luptei anticoruptie, inceputa deja de cativa ani, si initierea unei reforme administrative astfel incat administratia sa devina 'mai eficienta, mai profesionista, mai transparenta si mai putin politizata', reforma ale carei efecte ar trebui sa se vada si dupa alegerile parlamentare de la finalul acestui an.