Ministerul de Externe roman il va primi pe 29 ianuarie pe ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, au declarat surse politice pentru HotNews.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vizita are loc la cateva luni dupa un episod tensionat in legaturile diplomatice dintre cele doua tari. Astfel, in septembrie au avut loc schimburi repetate si dure de replici intre oficiali din Romania si Ungaria, demarate dupa remarcile facute de premierul de la acea vreme Victor Ponta pe tema modului cum trateaza tara vecina migrantii.

Tensiunile romano-ungare au escaladat rapid la mijlocul lunii septembrie dupa ce Ponta a spus ca vecinii nostri trateaza refugiatii cu bata. Budapesta i-a cerut sa inceteze cu minciunile, premierul roman a vorbit apoi de atitudini care aduc aminte de nazism. Disputa a continuat, ministrul de externe ungar spunand ca premierul roman si-a pierdut autocontrolul. Victor Ponta a ripostat de pe culoarele Parlamentului, dupa un discurs sustinut de Klaus Iohannis, spunand ca va continua sa denunte ce fac ungurii, indiferent daca se supara sau nu.

Mai amintim si ca seful diplomatiei ungare a declarat marti, intr-un interviu pentru Reuters, ca Ungaria este pregatita sa construiasca "a doua zi" un gard de-a lungul granitei cu Romania in cazul in care imigrantii schimba ruta, in loc sa mearga prin Croatia.