In regiunea extinsa a Marii Negre trebuie agreate si implementate masuri pragmatice de aparare si descurajare, adaptate specificului zonei, a declarat ministrul roman al Apararii, Mihnea Motoc, in cadrul unei intalniri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a avut loc joi la sediul Aliantei din Bruxelles.

"(...) ministrul roman al apararii a subliniat importanta care trebuie acordata situatiei de securitate din regiunea extinsa a Marii Negre, pentru care trebuie agreate si implementate masuri pragmatice de aparare si descurajare adaptate specificului zonei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii Nationale.

Reamintim ca printre prioritatilor strategice ale Ministerului roman al Apararii, publicate luni, figureaza crearea unei forte navale a NATO in Marea Neagra. Mai multe detalii aici.

Cei doi oficiali au discutat despre implementarea Planului de crestere a capacitatii operationale a NATO (Readiness Action Plan/RAP), agenda Summit-ului de la Varsovia, care va avea loc in acest an, evolutiile situatiei din Afganistan, in conditiile mentinerii Operatiei NATO "Resolute Support" si pe parcursul anului 2016, precum si analiza provocarilor de securitate manifestate la nivel global si regional.

In ceea ce priveste pregatirea deciziilor politice ale Summit-ului NATO de la Varsovia, a fost evocata necesitatea adoptarii de masuri suplimentare celor deja incluse in RAP in vederea consolidarii posturii aliate de aparare si descurajare si a continuarii adaptarii la noul mediu de securitate, potrivit sursei citate.

Referitor la misiunea NATO "Resolute Support" din Afganistan, ministrul apararii nationale a aratat ca Romania isi va mentine si in anul 2016 nivelul de angajare din 2015, cu aproape 650 de militari.

Ministrul Mihnea Motoc s-a intalnit si cu presedintele Comitetului Militar al NATO, generalul Petr Pavel.