Franta este deschisa posibilitatii aderarii Romaniei la Spatiul Schengen incepand cu frontierele aeriene, ca prima etapa, a declarat premierul Dacian Ciolos intr-un interviu acordat publicatiei L'Express, seful Guvernului argumentand ca Bucurestiul indeplineste toate criteriile in acest sens, potrivit Agerpres.

"De multi ani, Romania indeplineste conditiile pentru aderarea la Schengen. Daca nu s-a intamplat nimic, acest lucru a fost din ratiuni in principal politice, legate de nivelul de coruptie care era in tara noastra. Dar situatia s-a imbunatatit. Cele mai recente rapoarte europene elaborate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, care masoara progresele inregistrate in reformarea sistemului judiciar si in combaterea coruptiei, sunt favorabile", afirma Dacian Ciolos.

"De asemenea, am demonstrat, in ultimele luni, ca Romania, in colaborare cu agentia Frontex, este capabila sa protejeze frontierele Europei. Deci, sunt intrunite toate ingredientele pentru a putea adera la Spatiul Schengen. O prima etapa ar putea fi deschiderea spatiului aerian Schengen pentru Romania. Am cerut sustinerea (presedintelui Frantei - n.red) Francois Hollande mi-a raspuns ca aceasta optiune este posibila", a precizat Ciolos.

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a declarat miercuri, dupa intrevederea cu premierul Dacian Ciolos, ca Spatiul Schengen trebuie imbunatatit, avand in vedere ca o destramare a acestuia ar avea consecinte extrem de grave pentru UE, el aratandu-se deschis aderarii Romaniei la acest sistem. "Am vrut, de asemenea, sa reamintim ca am vrea sa asiguram un viitor Spatiului Schengen. Pentru ca o destramare a sistemului Schengen ar avea consecinte extrem de grave pentru Uniunea Europeana. Trebuie sa imbunatatim sistemul Schengen, va trebui sa rediscutam un anumit numar de reglementari si de moduri de aplicare, dar trebuie sa pastram spatiul de libera-circulatie Schengen", a afirmat Hollande. "Romania vrea de mult timp sa devina membra cu drepturi depline a Spatiului Schengen. Iar ministrii de Interne ai tarilor noastre discuta in acest moment pentru a stabili ce etape trebuie sa parcurgem in materie de securitate si care de altfel au fost deja discutate de prietenii nostri romani", a subliniat Hollande, notand ca "securitatea" este un aspect important si ca exista dezbateri in Parlamentul European despre registrul european al pasagerilor.

"Acest lucru va permite verificarile si va facilita aderarea Romaniei la Spatiul Schengen cu frontierele aeriene", a precizat seful statului francez.