Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat joi ca decizia CCR privind neconstitutionalitatea dispozitiilor referitoare la renuntarea la urmarirea penala are un impact major asupra modului in care functioneaza sistemul de justitie, afirmand ca asteapta motivarea grabnica a hotararii pentru a promova un act normativ prin care sa puna textul legii in acord cu hotararea Curtii Constitutionale, potrivit Agerpres.

Raluca PrunaFoto: Agerpres

"Pozitia mea nu poate fi alta decat ca trebuie sa respectam deciziile Curtii Constitutionale. Este adevarat ca ieri s-a dat o decizie care are un impact major asupra modului in care functioneaza sistemul de justitie in Romania. Astept si eu, deci MJ, si celelalte institutii din sistemul judiciar motivarea grabnica a acestei decizii, astfel incat la MJ sa putem livra actul legislativ care sa puna in acord actuala prevedere din Cpp, art. 318, cu cerintele Curtii", a declarat joi Raluca Pruna, la plecarea de la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii.

Raluca Pruna a explicat ca este obligata prin lege sa promoveze un act normativ. "Nu stiu daca ordonanta de urgenta. Considerand insa impactul, cred ca este posibil sa fie OUG, am insa obligatie prin lege sa pun intr-un termen de 45 de zile in acord textul de lege cu decizia CCR", a precizat ministrul Justitiei.

Miercuri, procurorul general Tiberiu Nitu a aratat, intr-un comunicat, ca decizia Curtii Constitutionale este obligatorie si ca aceasta va avea un impact major asupra activitatii procurorilor. Procurorul general a subliniat ca va sesiza Ministerul Justitiei pentru a se promova in regim de urgenta un proiect de act normativ in vederea punerii in acord a dispozitiilor Codului de procedura penala cu decizia Curtii Constitutionale.

Curtea Constitutionala a admis miercuri o exceptie de neconstitutionalitate privind articolul 318 din Codul de procedura penala, ceea ce insemna ca procurorii nu mai pot renunta la urmarirea penala sau clasa un dosar privind infractiuni la care legea prevedea ca pedepse amenda sau inchisoare pana la 7 ani.

Articolul 318 din Codul de procedura penala, declarat neconstitutional, prevedea, printre altele, ca procurorii puteau renunta la urmarirea penala in cazul unor infractiuni pentru care legea prevede amenda sau inchisoare de maximum 7 ani daca nu exista un interes public pentru urmarirea penala. De asemenea, articolul 318 prevedea si alte cazuri in care procurorii putea renunta la urmarirea penala.

Potrivit unor surse juridice, un efect al acestei decizii a Curtii Constitutionale ar putea fi cresterea numarului de dosare instrumentate de procurori.