Mitingul anti-guvernamental de la Chisinau s-a incheiat joi seara, in jurul orei 18.40, fara acte de violenta. Circa 10.000 de moldoveni (estimarea presei locale) au participat la manifestatiile de joi, cerand demisia Guvernului condus de un membru al partidului lui Vlad Plahotniuc, demisia Parlamentului si alegeri anticipate. Mitingul a fost organizat de doua partide pro-ruse (conduse de liderii Igor Dodon si Renato Usatii), precum si de Platforma DA (un partid nou, ai carui lideri sunt banuiti de legaturi cu doi oligarhi). Un nou miting este programat vineri dimineata, in asteptarea unui raspuns al presedintelui Parlamentului la cererea de demisie a Parlamentului si organizare de anticipate.

Proteste la ChisinauFoto: Captura Realitatea.md

Reamintim ca miercuri a fost votat in Parlament pe furis noul guvern Pavel Filip (membru al partidului condus de oligarhul Vlad Plahotniuc). Miercuri seara, protestele organizate de opozitie au degenerat, mai multi politicieni, politisti si manifestanti fiind batuti.

Cele mai importante momente ale zilei:

Ora 18.40: Mitingul s-a terminat, iar manifestantii au fost chemati la un nou protest vineri dimineata, la ora 10.

Ora 18.26: Pe scena din fata Parlamentului vorbeste in limba rusa un protestatar. Linga el se afla cei trei organizatori ai protestelor: Renato Usatii, Igor Dodon si Andrei Nastase

Ora 18:01: "Cerintele expuse de reprezentantii protestatarilor vor fi discutate impreuna cu colegii din majoritate. Sper ca maine vom face un anunt pentru o noua intalnire. Am putea organiza o sedinta parlamentara pentru a audia toate subiectele fierbinti", a declarat presedintele Parlamentului, Andrian Candu, dupa intalnirea cu liderii protestatarilor. El a lansat un apel la calm si indeamna toate partile sa actioneze "in baza legii si intr-un mod democratic". (Publika.md)

Ora 17:50: Protestatarii au revenit in piata din fata Parlamentului si scandeaza "Anticipate!"Manifestantii cer dizolvarea Parlamentului si alegeri anticipate.

Ora 17:34: Prima sedinta a Guvernului condus de Pavel Filip incepe joi seara, la ora 18:00.

Ora 17:25: Liderii protestatarilor i-au cerut președintelui Parlamentului, Andrian Candu, anularea votul de miercuri din Legislativ, prin care s-a dat unda verde Guvernului Filip. Adrian Candu urmeaza sa ofere un raspuns pana vineri la ora 13:00. (Unimedia)

Ora 16:32: Un cordon de politisti blocheaza accesul in Resedinta de Stat. Protestatarii au fost opriti la intersecția străzii 31 August cu Nicolae Iorga, in timp ce liderii lor au intrat in cladire.(Agora.md)

Ora 16:20: 10 mii de protestatari sunt la aceasta ora pe strazile din Chisinau, potrivit estimarilor Politiei moldovene.

Ora 16:18 Liderii protestatarilor - Renato Usatii, Ilian Casu, Igor Dodon, Vlad Batrincea, Andrei Nastase, Alexandru Slusari si mai multi reprezentanti ai Platformei DA - au intrat in Resedinta de Stat, unde se intalnesc cu presedintele Parlamentului, Andrian Candu. Accesul presei la intalnire nu a fost permis. (Agora.md)

Ora 16:12: Noul premier al Republicii Moldova, Pavel Filip, a lansat un apel catre protestatari si catre cetateni, pe care ii indeamna sa manifeste vigilenta, sa nu reactioneze la manipulari si la provocari si sa raporteze fortelor de ordine orice abuzuri si incalcari ale legii pe care le observa. (Publika.md)

"Urmaresc cu atentie situatia legata de protestele care au loc in aceste momente si sunt in permanenta legatura cu institutiile abilitate sa mentina ordinea in stat si sa-i protejeze pe cetateni. Am cerut conducatorilor acestor institutii sa-si faca datoria, sa asigure securitatea cetatenilor si a bunurilor statului, sa nu admita provocari si incalcari ale legii", a declarat primul ministru.

Pavel Filip a declarat ca isi exprima regretul pentru fiecare persoana care a avut de suferit ieri in timpul protestelor, indiferent ca este vorba de reprezentanti ai fortelor de ordine, jurnalisti, protestatari sau colegi din Parlament si Guvern. "Ceea ce s-a intamplat este inadmisibil si am cerut institutiilor de drept sa initieze o ancheta obiectiva si profesionista, in urma careia cei care au comis aceste agresiuni sa fie trasi la raspundere. Protestele sunt o importanta forma democratica de manifestare, ele nu trebuie ingradite in nici un fel, iar autoritatile statului trebuie sa asigure cadrul sigur de desfasurare a lor, atata timp cat vorbim de proteste pasnice, in care legea este respectata. Personal, sunt adeptul dialogului, eu cred ca problemele intr-un stat se rezolva printr-o comunicare constructiva si sincera".

El a subliniat ca va depune toate eforturile pentru a aduce linistea si stabilitatea in tara.

Ora 15:50: Cei trei lideri ai protestatarilor vor avea o intalnire cu presedintele Parlamentului, Andrian Candu, la Resedinta de Stat.

Ora 15:30: Protestatarii parasesc sediul Curtii Constitutionale si se vor indrepta catre Resedinta de Stat a Republicii Moldova, resedinta oficiala a presedintelui Nicolae Timofti. (Unimedia)

Ora 15:17: Igor Dodon a depus la Curtea Constitutionala o sesizare prin care cere ca votul de miercuri prin care a fost aprobat noul Guvern in Parlament sa fie anulat si sa se organizeze alegeri anticipate. (Agora.md)

Ora 15:03: Coloana de protestatari se indreapta spre Curtea Constitutionala, cu intentia de a contesta modul in care a fost investit Guvernul condus de Pavel Filip. (Unimedia)

Ora 14:55: Igor Dodon si Renato Usatii merg in fata coloanei de protestatari care se indreapta spre Moldtelecom si fac selfie-uri cu acestia. (Agora.md)

Ora 14:33: 7 mii de protestatari se afla joi dupa-amiaza pe strazile din Chisinau, anunta Radio Chisinau.

Ora 14:25: Liderul PSRM, Igor Dodon, este singurul dintre liderii protestatarilor care a anuntat ca se va intalni la ora 15:00 cu conducerea Parlamentului.

Ora 13:58:Circulatia in centrul Chisinaului se desfasoara cu mare dificultate si s-au format ambuteiaje.

Ora 13:50:O coloana de protestatari a plecat in mars spre cladirea companiei Moldtelecom, care miercuri a scos din grila postul de televiziune JurnalTV. (Agora.md)

Ora 13.24: Potrivit Protv Chisinau si Sputnik News, e pentru prima oara cand de la inceputul protestelor antiguvernamentale cand liderii Platformei DA au urcat pe scena instalata de partidele pro-ruse PSRM si Partidul Nostru.

Ora 13:10: Liderul Partidului Nostru, Renato Usatii si presedintele Platformei DA, Andrei Nastase, l-au sunat pe presedintele Parlamentului, Andrian Candu, din mijlocul protestatarilor si l-au anuntat ca renunta dialogul propus de acesta. (Agora.md)

Ora 13:05: Kremlinul "monitorizeaza cu atentie evenimentele din Republica Moldova si indeamna toate partile implicate sa respecte legea si sa se abtina de la violente", a declarat joi Dmitry Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei ruse, citat de TASS.

Ora 12:52:Peste 5 mii de oameni protesteaza la aceasta ora in Piata Marii Adunari Nationale si in scuarul din fata Parlamentului, impotriva noului Guvern, potrivit Radio Chisinau.

Ora 12.51: Ministrul culturii, Monica Babuc, a relatat pe Facebook cum a fost scoasa din Parlament miercuri seara in brate dupa ce masina i-a fost distrusa in timpul protestelor

Ora 12.48: Protestatarii striga "Unire, moldoveni!", "Hotii!" si "Iuda!"

Ora 12:42:Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, i-a invitat pe liderii protestatarilor la dialog joi, incepand cu ora 15:00. (Agora.md)

Protestatari zgaltaie un gard din fata Parlamentului

Protestatari zgaltaie un gard din fata Parlamentului

Foto: Captura Realitatea.md

Ora 12:33: Protestatarii Platformei DA si cei chemnati de catre Igor Dodon si Renato Usatii s-au adunat in fata Parlamentului. De pe scena, Renato Usatii a facut apel la calm si a indemnat multimea sa se abtina de la provocari.

Ora 12:05: Manifestantii Platformei DA au blocat Bulevardul Stefan cel Mare si vor porni in mars spre Parlament, scrie Agora.md.

Ora 11:53: Protestatarii Platformei DA vor organiza joi un nou mars spre Parlament. Protestatarii din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau urmeaza sa porneasca in curand spre cladirea Parlamentului, unde se afla protestatarii chemati de catre Dodon si Usatii. Ulterior, acestia intentioneaza sa se deplaseze catre cladirea CCA si Moldtelecom, scrie Agora.md.

Protestele de la Chisinau LIVE VIDEO:

Andrei Nastase, Renato Usatii si Igor Dodon, care au condus si protestele de miercuri, au declarat in cadrul unei emisiuni tv, ca manifestatiile vor continua.

Parlamentul de la Chisinau a dat, miercuri, votul de incredere Guvernului condus de Pavel Filip (PD), precizand ca pentru noul executiv si-au dat votul 57 de deputati din majoritatea parlamentara nou formata. Noul guvern a depus juramantul in fata presedintelui miercuri seara.

Sute de manifestanti s-au adunat apoi in fata cladirii Parlamentului, cerand anularea votului. Protestul, organizat de Partidul Socialistilor condus de Igor Dodon, cat si de Partidul Nostru al lui Renato Usatii (ambii sustinuti de Rusia), precum si de Platforma Demnitate si Adevar, a degenerat in violente, manifestantii atacand fortele de ordine si intrand in Parlament.

Atata Mihai Ghimpu, cat si Corina Fusu (ministrul Educatiei), au fost agresati de protestatari.

Liderii Platformei DA (Nastase), grupul de initiativa al Maiei Sandu, PSRM (Dodon) si Partidul Nostru (Usatii) au anuntat ca vor continua protestele joi dimineata, in incercarea de a obtine declansarea alegerilor anticipate.