Parlamentul de la Chisinau a dat, miercuri, votul de incredere Guvernului condus de Pavel Filip (PD), anunta Unimedia.info, precizand ca pentru noul executiv si-au dat votul 57 de deputati din majoritatea parlamentara nou formata. Sute de manifestanti s-au adunat apoi in fata cladirii Parlamentului, cerand anularea votului. Protestul, organizat de Partidul Socialistilor condus de Igor Dodon, cat si de Partidul Nostru al lui Renato Usatii (ambii sustinuti de Rusia), precum si de Platforma Demnitate si Adevar, a degenerat in violente, manifestantii atacand fortele de ordine si intrand in Parlament.

HotNews.roFoto: Hotnews

Informatia pe scurt (sursa: Radio Chisinau):

  • Mii de oameni protesteaza, miercuri seara, la sediul Parlamentului din Chisinau fata de votarea Guvernului Pavel Filip de catre noua majoritate parlamentara si cer alegeri anticipate.
  • Protestatarii au reusit sa patrunda in cladirea Legislativului si au inceput  sa distruga o parte din mobilier, iar unii dintre scutieri au fost scosi afara, unde au fost deposedati de echipamentul din dotare si au fost agresati fizic, potrivit reporterului Radio Chisinau.
  • Manifestatia, care continua si la aceasta ora, este organizata de partidele pro-ruse conduse de Igor Dodon si Renato Usatii, precum si de Platforma Demnitate si Adevar, care cer dizolvarea Parlamentului si organizarea de alegeri anticipate.
  • Liderul Platformei DA Andrei Nastase a venit la un moment dat in fata protestatarilor si le-a cerut sa se retraga si sa nu devasteze sediul parlamentului, dar nu a fost ascultat. Potrivit lui Andrei Nastase deputatii si membrii cabinetului de ministri ar fi parasit pe ascuns sediul parlamentului. Oamenii scandeaza "Noi nu cedam", "Acum ori niciodata", "Afara".
  • Legislativul de la Chisinau a investit miercuri guvernul condus de Pavel Filip, cu votul a 57 de deputati, in cadrul unei sedinte speciale care a durat doar o jumatate de ora din cauza protestelor. Opozitia parlamentara a contestat legitimitatea sedintei de investitura, invocand grave incalcari de procedura.

00.15 Se anunta proteste masive pentru joi dimineata

Liderii Platformei DA (Nastase), grupul de initiativa al Maiei Sandu, PSRM (Dodon) si Partidul Nostru (Usatii) au anuntat ca vor continua protestele joi dimineata, incepand cu ora 09.00 - 10.00, ca sa obtina declansarea alegerilor anticipate, scrie Agora.md.

Anterior, liderul Platformei DA, Andrei Nastase, i-a chemat pe liderii politici Igor Dodon si Renato Usatii la un "armistitiu". "Trebuie sa uitam de culori politice, sa ne unim si sa curatim tara de banditi", a spus el.

Tot joi dimineata, la ora 10.00, presedintele Parlamentului, Andrian Candu, a chemat liderii protestatarilor la discutii.

UPDATE 00.10 Dupa Mihai Ghimpu, si Corina Fusu (ministrul Educatiei) a fost agresata de protestatari: "Mi-au ars cativa pumni in spate"

Ministrul in exercitiu al Educatiei, Corina Fusu, a fost si ea agresata de protestatari atunci cand a incercat sa iasa din Parlament, scrie Agora.md. "Mi-au scos bereta si batista pe care mi-am pus-o pe cap ca sa nu ma recunoasca. Am incercat de trei ori sa ies, iar a patra - mi-au ars cativa pumni in spate si au incercat sa-mi scoata paltonul de pe mine, dar au intervenit politistii si m-au luat sub protectia lor", a declarat ministrul pentru Deschide.MD.

UPDATE 00.05 Ministrul interimar de Interne, Oleg Balan, pentru Europa Libera: In timpul protestului au fost raniti 5 civili si 8 politisti

"La moment, cladirea Parlamentului este securizata 100%. Protestatarii, care au patruns prin usa din spate a Parlamentului, prin deteriorarea usii, fortarea cu rangi metalice, au fost evacuati din acea scara. Distrugeri in Parlament nu avem decat minimum, usa de la intrare, care a fost fortata cu o ranga metalica. La moment, intreg Parlamentul este luat sub controlul politistilor.

Cu regret, avem opt politisti care sunt raniti, avem o fractura de mana. Cinci protestatari au fost vazuti cu sange", a declarat ministrul de Interne.

UPDATE 23.55 Dodon si Usatii spun ca nu mai conteaza daca Guvernul Filip a depus sau nu juramantul. "Maine la ora 10.00 ne adunam aici in piata si mergem pana la capat", au comentat ei, potrivit Agora.md.

UPDATE 23.50 Guvernul Filip a depus juramantul in fata presedintelui

Serviciul de presa al Presedintiei Republicii Moldova anunta ca membrii noului Guvern au depus juramantul astazi, 20 ianuarie, in fata presedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, scrie Unimedia.

UPDATE 23.40 Cabinetul Filip ar putea depune juramantul in aceasta noapte, scrie presa moldoveana

Politik.md relateaza ca mii de politisti au fost mobilizati aproape de miezul noptii in preajma Presedintiei. Se presupune ca Pavel Filip impreuna cu echipa de ministri urmeaza sa depuna juramantul in secret, fapt despre care se vorbeste in randurile oamenilor legii, mobilizati acum cateva minute in zona dintre strada Banulescu Bodoni si Hotelul "Codru".

UPDATE 22.32 Igor Dodon, invitat la un post TV, cheama lumea in strada maine: "Daca vom fi multi, sute de mii, nici ambasada SUA, nici Nuland nu vor ajuta"

UPDATE 22.28 Jurnalista Lia Ciutac scrie intr-o postare pe Facebook ca microbuze cu protestatari adusi de la Balti (oras unde primar este Renato Usatii) au inceput sa plece. "Microbuzele venite de la Balti isi strang pasagerii. Toti baieti tineri, prea tineri. O doamna (vorbitoare de limba rusa) mi-a zis ca nu am voie sa fotografiez microbuzele. Incercam sa ii lamuresc care este scopul fotografiilor, insa ea nu m-a inteles", a scris ea.

UPDATE 22.10 Presedintia moldoveana: Timofti este informat despre ce se intampla. Maine, presedintele va anunta ora si locul unde va fi investit Guvernul

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va anunta maine, 21 ianuarie, ora, ziua si locul unde va fi investit Guvernul Filip, scrie Unimedia, precizand ca informatia a fost oferita de catre purtatorul de cuvant al Presedintiei, Vlad Turcanu, in cadrul unei interventii la Jurnal TV. "Nicolae Timofti este informat despre ceea ce se intampla. Vom reveni ulterior cu o reactie", a precizat Turcanu.

UPDATE 22.00 Dupa ce au reusit sa incercuiasca Parlamentul si, ulterior, sa ii scoata pe toti protestatarii din cladire, politistii le-au cerut manifestantilor sa se deplaseze in Piata Marii Adunari Nationale ca sa protesteze pasnic. Acestia insa au refuzat si manifesteaza in continuare in fata Parlamentului, scandand "Nu plecam!", relateaza Agora.md, care precizeaza ca protestatarii s-au mai linistit.

UPDATE 21.50 Sapte politisti si trei civili au fost raniti in cadrul protestelor de la Chisinau, informeaza Publika.md. La fata locului s-au deplasat cinci ambulante.

UPDATE 21.41: Mihai Ghimpu (PL) a fost scos din Parlament si imbrincit de manifestanti, potrivit Agora.md

UPDATE 21.15 Protestatarii au fost scosi din sediul Parlamentului, anunta Unimedia.

Unimedia.info mai relateaza ca deputatii si ministrii care au ramas blocati in cladire au fost mascati in uniforme de politisti si evacuati din sediul Parlamentului.

Si jurnalistii care au mers la Parlament pentru a relata despre investirea Guvernului Filip au ramas blocati in incinta Legislativului, fiind nevoiti sa urmareasca pe internet protestele de afara. Potrivit Unimedia, acestia au declarat ca au simtit miros de fum, dar nu au putut parasi cladirea Parlamentului.

UPDATE 21.12: MAE roman indeamna la calm si valideaza guvernul Filip, spunand ca a fost investit printr-un "proces democratic"

UPDATE 21.09: Ambasada SUA la Chisinau cere tuturor partilor sa se abtina de la actiuni care ar incuraja sau provoca violenta

UPDATE 20.50 Protestatarii inainteaza in continuare, au ajuns deja la etajul doi, transmite Unimedia.

De asemenea, sute de politisti au fost adusi la Parlament. Acestia au format un cordon. Se incearca dispersarea multimii.

UPDATE 20.40 Protestatarii avanseaza spre holul central al Parlamentului, scrie Agora.md. Ei au ocupat punctul de control la intrarea din spate a Parlamentului si scarile care duc la al doilea etaj, spre sala de sedinte si sala de conferinte.

Potrivit Unimedia, politistii sunt lasati sa iasa din Legislativ printr-un cordon format de manifestanti. Protestatarii scandeaza "Victorie!", "Nu loviti politia!"

Totodata, in fata Parlamentului au loc imbranceli intre protestatari si un cordon de politie.

UPDATE 20.20 Reporterii Europa Libera au relatat ca demonstrantii Partidului Socialist si Partidului Nostru au rupt cordonul de politisti si au reusit sa deschida cu forta intrarea din spate, de serviciu.

UPDATE 20.00 Andrei Nastase, Igor Dodon si Renato Usatii au iesit in fata multimii. Protestatarii striga: Unire moldoveni! Cei trei politicieni si-au indemnat sustinatorii sa pastreze ordinea (Unimedia.info).

UPDATE 19.55 Un grup de protestatari a reusit sa intre in cladirea Parlamentului, scrie Agora.md.

Potrivit publicatiei citate, dupa lungi imbranceli, protestatarii au reusit sa intre in camera de dupa holul ingust de la intrarea din spate a Parlamentului. Unii dintre acestia si-au manifestat intentia de a merge in sala de plen a Legislativului pentru a alege ei premierul.

UPDATE 19.15Agora.md noteaza ca, pana in acest moment, protestatarii au reusit sa sparga o usa si sa ocupe un hol mic de la intrarea din spatele Parlamentului.

Potrivit sursei citate, cineva din randul protestatarilor aflati pe scarile de la Parlament a utilizat spray lacrimogen. Mai mult, in randurile protestatarilor au fost vazute si persoane cu masti antigaz.

Agora.md mai mentioneaza ca la aceste proteste s-au mobilizat simpatizantii Platformei DA si a Partidului Nostru, condus de Usatii. Varsta medie a acestora este de circa 40 de ani.

UPDATE 18.50 Manifestantii scot politistii afara. Protestatarii care au reusit sa intre in cladirea Parlamentului incearca sa evacueze politistii baricadati acolo. Acestia sunt luati practic pe sus cate unul si transmisi din mana in mana afara, cu tot cu scuturi, relateaza Agora.md.

UPDATE 18.30Radio Chisinau relateaza ca liderul Platformei DA, Andrei Nastase, le cere manifestantilor sa se retraga si sa nu devasteze Parlamentul. Protestatarii refuza insa sa se retraga si scandeaza "Noi suntem puterea".

UPDATE 18.20 Protestatarii au deschis fortat usa de la intrarea din spate a Parlamentului. Potrivit Agora.md, mai multi manifestati au reusit sa intre in cladirea Legislativului, scotand cateva scuturi ale politistilor. Cativa manifestanti se afla deja inauntru si incearca sa deschida si a doua usa din interiorul Legislativului.

UPDATE 18.05: Protestatarii forteaza usa Parlamentului folosind o ranga. Manifestantii le-au interzis reprezentantilor presei sa filmeze, mai relateaza Radio Chisinau.

UPDATE 17.50 Protestatarii au reusit sa rupa cordonul de politisti si sa forteze usa din spate a Legislativului, dar nu au intrat in cladire. Scutierii s-au pomenit in multime si au loc altercatii cu protestatarii, relateaza Radio Chisinau.

Potrivit Radio Chisinau, peste 2.000 de persoane protesteaza in fata Parlamentului.

UPDATE 17.35 Maia Sandu: "Daca renunti la democratie pentru stabilitate, in cele din urma vei pierde si democratia, si stabilitatea"

"Daca renunti la democratie pentru stabilitate, in cele din urma vei pierde si democratia, si stabilitatea", scrie intr-un mesaj postat pe Twitter Maia Sandu, fost ministru reformist al Educatiei si lidera platformei "Un PAS pentru Moldova".

UPDATE 17.15 Protestatarii forteaza gardul pentru a intra in Parlament

Protestatarii au dat jos un gard lateral si au patruns in spatele Parlamentului, relateaza Agora.md. In fata lor se afla un cordon de politisti cu scuturi. Potrivit sursei citate, sunt circa 1.000 de oameni in fata Legislativului. O parte din ei se cearta cu politistii, incercand sa intre in cladirea Parlamentului.

UPDATE 17.00 Multimea din fata Parlamentului cere anularea votului, relateaza Agora.md. Multimea adunata in preajma cladirii Parlamentului de la Chisinau scandeaza "Anularea votului", "Hotii", "Jos Iuda".

Parlamentul de la Chisinau a dat, miercuri, votul de incredere Guvernului condus de democratul Pavel Filip, anunta Unimedia.info, precizand ca pentru noul executiv si-au dat votul 57 de deputati din majoritatea parlamentara nou formata.

Potrivit Constitutiei, seful statului urmeaza sa numeasca noul Executiv.

Ulterior, in cel mult trei zile, membrii Cabinetului de ministri vor depune juramantul de credinta in fata presedintelui tarii, iar din acel moment noul executiv isi incepe activitatea oficial.

In timp ce Legislativul moldovean se intrunea in sedinta speciala pentru votarea Guvernului Filip, sute de oamenii s-au adunat sa protesteze in fata Parlamentului, relateaza ProTV.md. Potrivit site-ului citat, protestatarii nu doreau votarea Guvernului in frunte cu democratul Pavel Filip, ei contestand totodata si modul in care a fost anuntata sedinta Legislativului, cu doar cateva ore inainte.

Atat Partidul Socialistilor condus de Igor Dodon, cat si Partidul Nostru al lui Renato Usatii, precum si Platforma Demnitate si Adevar condusa de Andrei Nastase au anuntat ca vor mobiliza protestatari in fata Parlamentului pentru a contesta votul.

Nici sedinta Parlamentului, inceputa la ora 16.00, nu a fost lipsita de incidente. Mai multi deputati socialisti au blocat tribuna de la care candidatul desemnat urma sa prezinte Programul de guvernare. Astfel, Pavel Filip a fost nevoit sa-si spuna discursul din loja Parlamentului, relateaza Agora.md. Socialistii au blocat tribuna dupa ce solicitarea lor de a lua o pauza de trei ore nu a fost sustinuta.

Liderul PDM, Marian Lupu, a propus ca parlamentarii sa sara peste procedurile de luari de cuvant si intrebari pentru viitorii ministri si sa voteze direct pentru investirea Guvernului Filip. Exceptia de procedura propusa de Lupu a fost acceptata de majoritatea deputatilor prezenti in sala, astfel ca s-a trecut la vot, iar Guvernul Filip a primit votul de incredere din partea Parlamentului.

La sedinta extraordinara a Parlamentului s-au inregistrat 68 de deputati, cvorumul fiind asigurat. Intreaga procedura a durat circa 30 de minute.