Niciun imobil cu bulina rosie din Bucuresti, din cele prevazute in programul pe 2015, nu a fost consolidat. PLUS Un studiu de caz

de Claudia Pirvoiu, Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 20 ianuarie 2016, 15:10 Actualitate | Esenţial


Cladire cu bulina rosie
Foto: Agerpres
Sute de cladiri din Bucuresti sunt in pericol sa se prabuseasca in cazul unui cutremur ceva mai puternic. Sunt acele cladiri cu "bulina rosie, multe cu apartamente in care locuiesc familii intregi, si care de la an la an se degradeaza tot mai mult. Pentru autoritati este o problema care nu prezinta prea mare interes, dovada fiind faptul ca nicio cladire cu bulina rosie din cele cuprinse in"programul pe 2015" al Ministerului Dezvoltarii nu a fost consolidata. La nivel national, doar la un singur imobil au fost finalizate lucrarile de consolidare in 2015. De-a lungul timpului, autoritatile au tot dat vina pe proprietari, ca refuza sa se implice, ca blocheaza lucrarile etc. In realitate, situatia este putin diferita: sunt proprietari care vor, dar autoritatile ii tot amana. Vezi un studiu de caz.
 • Catalina Dumitrescu, presedintele unei asociatii de proprietari ai unui imobil de locuinte cu probleme: "Acesti functionari nu isi constientizeaza importanta muncii lor. In mainile lor stau vieti umane"
In Bucuresti exista in acest moment 356 de cladiri incadrate in clasa I cu risc seismic, adica cele cu "bulina rosie", din care 179 prezinta pericol public. Alte 307 sunt incadrate in clasa II cu risc seismic, iar 1591 sunt incadrate in categorii de urgenta, insa nu si intr-o clasa de risc seismic corespunzatoare. In ultimii 10 ani, au fost consolidate doar 42 de cladiri din clasa I de risc seismic. "19 au fost consolidate in programul de consolidari a Primariei Capitalei si  restul direct de catre proprietari", spun reprezentantii municipalitatii. Vezi aici detalii.

La nivel teoretic, autoritatile (Ministerul Dezvoltarii si primariile) par implicate, aproband in fiecare an cate un program de actiuni si alocand fonduri. Practic, nu se mai misca mai nimic. Fiecare dintre aceste autoritati are obligatii privind reducerea riscului seismic. Ministerul Dezvoltarii se ocupa cu avizarea din punct de vedere tehnic, cu elaborarea programelor anuale de actiuni si cu alocarea de fonduri de la buget catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile judetene pentru lucrarile de consolidare. Autoritatile locale se ocupa de lucrarile de consolidare si de relatia cu proprietarii.
 • La nivel national, doar o cladire de locuinte consolidata in 2015
In fiecare an, Guvernul aproba cate un program de actiuni privind reducerea riscului seismic la constructiile multietajate incadrate in clasa I de risc seismic, program gestionat de Ministerul Dezvoltarii. Programul cuprinde cate o lista cu imobilele catre trebuie consolidate. Insa, nu este respectat si asa mai multe imobile ar putea sa se regaseasca an de an pe lista, fara sa fi inceput lucrarile necesare de consolidare. Practic, problemele sunt rostogolite de la un an la altul.

Pentru 2015, programul de actiuni aprobat de Guvern prin HG 227/2015 prevedea executia lucrarilor de consolidare la 25 de cladiri de locuit multietajate (962 de apartamente) la nivel national, din care 20 de cladiri (693 de apartamente) din Bucuresti. Printre cele din Capitala se regasesc si 6 imobile din cele 8 trecute in programul pe 2014, dar si din 2013. Practic, nici in trei ani nu au putut fi rezolvate problemele acestor imobile, chiar daca au fost incluse in program. Anul trecut, rezultatul programului a fost aproape de zero. Doar la o cladire, una din orasul Harsova, judetul Constanta, au fost finalizate lucrarile de consolidare, potrivit informatiilor transmise de Ministerul Dezvoltarii la solicitarea HotNews.ro. In cele mai multe cazuri nici macar nu au fost atribuite contractele de executie lucrari. Din cele 20 de cladiri din Bucuresti prevazute in programul pe 2015, doar 6 cladiri au contracte de executie lucrari in derulare, iar pentru 14 cladiri nici nu au fost atribuite contractele de executie lucrari. "Mentionam ca, pana la data prezentei, din cele 25 de cladiri de consolidat in sarcina Primariei Municipiului Bucuresti si a primariilor municipiilor si oraselor, pentru care s-a asigurat finantarea din transferuri de la bugetul de stat, au fost finalizate lucrarile de consolidare la o cladire de locuit multietajata situata in judetul Constanta, oras Harsova, str. Plantelor nr. 33", precizeaza Ministerul Dezvoltarii. Aceasta cladire s-a regasit si pe lista din 2014.

Tot programul pe 2015 prevedea proiectarea lucrarilor de interventie la 42 cladiri de locuit multietajate, din care 28 in Bucuresti. Aici situatia este neclara.  Ministerul Dezvoltarii oferind un raspuns ambiguu: "Mentionam ca, pana la data prezentei, pentru cele 42 de cladiri la care s-a asigurat finantarea din transferuri de la bugetul de stat, actiunea privind proiectarea lucrarilor de consolidare este in curs de derulare". Din acest raspuns se poate intelege ca nu a fost finalizata proiectarea pentru niciuna din cele 42 de cladiri.

Prin Legea bugetului de stat a fost alocata Ministerului Dezvoltarii pentru finantarea programului pe 2015 suma de 5 milioane de lei. In aprilie 2015 cand a fost aprobat programul de catre Guvern, Primaria Capitalei a anuntat ca vrea sa aloce circa 12 milioane lei pentru consolidari. Nu este clar daca au fost alocate sumele si daca da, cum au fost utilizate fondurile, in conditiile in care doar o singura cladire de locuit din toata tara a fost consolidata. La aceste intrebari, Ministerul Dezvoltarii nu ofera detalii. "Date si informatii suplimentare referitoare la stadiul elaborarii proiectarii si a executiei lucrarilor de consolidare la cladirile de locuit nominalizate in programul anual de actiuni, precum si motivele punctuale pentru care nu este inceputa/finalizata proiectarea, respectiv executia lucrarilor de consolidare se pot obtine de la primariile municipiilor si oraselor, respectiv de la Primaria Municipiului Bucuresti care, potrivit prevederilor legale in vigoare, gestioneza actiunile privind elaborarea proiectarii, respectiv contractarea, executia si receptia lucrarilor de consolidare", a raspuns Ministerul Dezvoltarii.

In schimb, Primaria Capitalei sustine ca au fost finantate doar proiectele finalizate si lucrarile de interventie executate. Insa nu a fost finalizat niciun proiect.
 • Studiu de caz: Cum se lupta proprietarii pentru consolidarea unui bloc care e in pericol de prabusire
HotNews.ro a fost sesizat asupra unui caz in care o asociatia de proprietari ai unui imobil din Bucuresti se lupta de multi ani cu autoritatile in vederea demararii lucrarilor de consolidare. Proprietarii se tem ca, in orice moment, cladirea in care se afla, bloc cu 21 de apartamente, se poate prabusi. Este un bloc construit in 1948, situat in sectorul 1, langa Cismigiu, pe strada Sipotul Fantanilor, si care a fost expertizat inca din 1993. De mai mult de 10 ani, proprietarii au facut toate demersurile necesare pentru ca imobilul sa fie consolidat. Au clarificat toate problemele de natura juridica, au obtinut acordul tuturor proprietarilor si au depus toate documentele solicitate, a fost intocmit dosarul etc. Dupa ce au fost rezolvate toate acestea, a urmat un sir lung de corespondenta intre asociatia de proprietari, Primaria Capitalei si Ministerul Dezvoltarii. "Din declaratiile de presa reiese ca proprietarii nu vor si nu indeplinesc procedura, prin care imobilul sa poata fi consolidat. Lucru complet neadevarat! Noi am facut demersuri multiple, prin care am solicitat Primariei Municipiului Bucuresti si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, demersuri prin care am solicitat sa fie urgentata procedura de consolidare a condominiului in care locuim. Permanent am primit raspuns ca aceste proceduri sunt in curs de rezolvare. De 23 de ani solicitam anual prin mai multe adrese, sa ne fie consolidat imobilul. De 23 de ani primim acelasi raspuns: se afla in curs de derulare. Una dintre doamnele insarcinate cu intocmirea dosarului nostru de consolidare ne-a spus ca nu este treaba ei sa grabeasca indeplinirea acestor formalitati birocratice si ca, daca nu ne convine, sa ne mutam. Acesti functionari nu isi constientizeaza importanta muncii lor. In mainile lor stau vieti umane", a declarat pentru HotNews.ro Catalina Dumitrescu, presedintele asociatiei de proprietari ai imobilului in cauza.

Intr-adevar, in mai multe randuri, autoritatile au afirmat ca proprietarii sunt cei care blocheaza consolidarile. "Nenorocirea este ca marea majoritate a proprietarilor care locuiesc in blocurile incadrate in clasa I de risc seismic, desi pot beneficia de sprijin si facilitati pentru punerea in siguranta a cladirilor respective, in conditiile precizate de legislatia in domeniu, refuza acest lucru si, in mod cert, nu duc aceasta obligatie la capat nici prin mijloace proprii", spunea in aprilie 2015 Sorin Oprescu, pe atunci inca primar al Capitalei.

Culmea este ca printre proprietarii apartamentelor din acel bloc este chiar Primaria Capitalei, insa aceasta nu ar fi sprijinit demersurile asociatiei in vederea consolidarii. In 2013, asociatia de proprietari a primit raspuns din partea Primariei Municipiului Bucuresti ca imobilul a fost inclus in "Programul de actiuni pentru anul 2013 privind proiectarea si executia lucrarilor de interventie pentru reducerea riscului seismic, care a fost aprobat prin Hotararea Guvernului nr.171/10.04.2013". Ulterior, proprietarii au constatat ca imobilul nu se afla pe nicio lista. Abia in in 2015 a fost inclus in program in vederea realizarii proiectului de consolidare. De-a lungul anului, in ciuda insistentelor, Asociatia de Proprietari nu a primit niciun raspuns legat de stadiul proiectului.

Cum explica Primaria Capitalei aceasta situatie? La solicitarea HotNews.ro, Primaria Capitalei spune ca nu au fost demarate lucrarile de consolidare deoarece abia in luna mai 2015, Primaria Municipiului Bucuresti a semnat conventia civila cu reprezentantul proprietarilor, conventie care sta la baza declansarii procedurii de achizitie publica pentru proiectare si executie. "Tot in mai 2015 proprietarii si-au desemnat un reprezentant (imputernicit) care sa faca parte din comisia de licitatie. Pana in luna mai 2015 au fost pregatite toate documentele necesare in vederea demararii procedurilor", mai arata Primaria Capitalei. Acesta sustine ca procedura pentru achizitia publica va fi demarata in 2016. "Dupa aprobarea Bugetului Primariei Municipiului Bucuresti pe anul 2016 si dupa elaborarea de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a Programului de actiuni pentru anul 2016 privind proiectarea si executia lucrarilor de interventie pentru reducerea riscului seismic, se va proceda la demararea procedurii de achizitie publica privind atribuirea contractului de proiectare a lucrarilor de interventie pentru imobilul in cauza, in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.34/2006 privind achizitiile publice, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in raspunsul Primariei Capitalei catre HotNews.ro.
 • Ce se intampla cu cladirile la care trebuiau facute consolidari in 2015
Ministerul Dezvoltarii si Primaria Capitalei sustin ca toate cladirile din programul pe 2015 vor fi trecute in programul pe 2016. "In cazul cladirilor de locuit cuprinse in Programul de actiuni pe anul 2015, pentru care nu a fost finalizata, in anul 2015, proiectarea si executia lucrarilor de consolidare, acestea vor fi renominalizate, cu respectarea prevederilor legale in vigoare, in Programul de actiuni pe anul 2016", precizeaza Ministerul Dezvoltarii. "Toate cladirile din programul pe 2015 au fost mentinute si in programul pe 2016. Pe masura completarii documentelor, de catre proprietari, si semnarii conventiilor civile vor putea fi declansate procedurile de achizitie publica pentru contractarea proiectarii si executiei lucrarilor de consolidare", spune si Primaria Capitalei. Mai mult, reprezentantii primariei dau asigurari ca "se vor aloca mai multe fonduri pentru finantarea actiunilor pentru anul in curs".
 • Contributia proprietarilor: trebuie sa returneze alocatiile bugetare in termen de 25 ani
Potrivit Ordonantei Guvernului 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, exista o serie de facilitati financiare pentru proprietarii de locuinte persoane fizice. "Cheltuielile privind executia lucrarilor de consolidare a cladirilor de locuit, expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic, cu pericol public, cuprinse in programe anuale, asigurate din alocatii bugetare, se recupereaza de la proprietarii, persoane fizice ai locuintelor, in max 25 de ani, rata fixa, fara dobanda iar in situatia in care veniturile medii nete pe membru de familie se situeaza sub salariul mediu net pe economie, proprietarii sunt scutiti de plata ratelor, pe toata perioada cat realizeaza aceste venituri", precizeaza Primaria Capitalei. Mai exact, Guvernul si Primaria platesc, urmand ca banii sa fie recuperati de autoritati in 25 de ani, de la terminarea lucrarilor. De asemenea, proprietarii sunt scutiti de taxa pentru emiterea autorizatiei de construire pentru lucrari de consolidare. Cheltuielile privind expertizarea tehnica si proiectarea lucrarilor de consolidare nu se recupereaza de la proprietarii, persoane fizice.

Pe aceeasi tema, vezi si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7006 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  Nu-i bai ! (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 15:28)

  Ion [anonim]

  Autoritatile se pregatesc probabil pentru despagubirile pe re le vor plati in caz de cutremur. Alta explicatie ar fi ca din reabilitare nu se poate fura. Desi ma indoiesc. Cred ca nu s-au gandit suficient cum s-o faca.
  • -2 (4 voturi)    
   de ce? (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 19:25)

   Mihai_ [anonim] i-a raspuns lui Ion

   De ce trebuie sa se reabiliteze apartamente proprietate privata din bani publici.

   Din bani publici se pot foarte bine repara scoli, spitale etc.

   Se reabiliteaza pe bani publici, li se dubleaza valoarea (probabil multe dintre imobile sunt in zone "bune") si apoi le vand la pret de bloc construit dupa '77.
 • -1 (17 voturi)    
  program rabla pt blocuri (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 15:29)

  sampras [anonim]

  Uitati-va la blocul din imagine, care are bulina rosie. ZIcea Busoi ala ca vine el si il rabliteaza cu 350 euro mp. Pai cu 500 euro mp faci constructia de la zero pana la finisaje. Cum sa reabilitezi cu 350 de euro o cladire ce nu are nici o valoare istorica. E un bloc inestetic ce sta sa cada. De ce sa bagi acum 350 de euro sa-l carpesti, ca sa ai ce carpi si este 20 de ani?
  Peste tot in lume cladirie vechi si cu risc sunt demolate, numai noi vrem sa le carpim.
  In mod normal statul ar trebui sa porneasc un program "rabla" pt blocurile vechi.
  Sa ofere teren la marginea oraselor, cu infrastructura gata facuta (strazi, canalizare, scoli, strada cu minim doua benzi pe sens care sa lege cartierul nou creat de oras) sa traga utilitati pe fiecare parcela, si apoi sa ofere o parcela plus un bonus de 10000 euro celor care ofera la schimb un apartament in oras, cu conditia ca acestia sa elibereze aparamentul in doi ani (timp in care sa-si ridice casa). Cu 10000 iti faci casa la rosu. Daca ai un apartament de 40 de ani oricum trebui sa il renovezi de la rosu, ca trebuie sa schimbi instalatia electrica daca vrei sa fie adaptata cerintelor de azi, cu multe electrocasnice. Nu mai bine bagi banii aia in finisajele unei case, decat in finisatul unui apartament ceausist?
  In apartamentele obtinute statul poate sa ii mute pe cei care stau in locuinte de risc seismic, sau in imobile pe care intenitioneaza sa le demoleze ca sa largeasc anumite strazi (si sa rezolve astfel si problema traficului). In locul imobilelor demolate poate fie largi strazi fie crea parcari pt a rezolva problema traficului.
  Daca anual 100000 de imobile sunt construite prin acest program, statul trebuie sa dea un bonus de 1 miliard. Dar 100000 de case construite inseamna cel putin 400000 locuri de munca. Numai din taxele pe munca, la salariu minim, inseamna 720 milioane la buget. Plus TVA pe materiale, plus taxe de transport platite de cei care vor transporta materialele, depaseste sigur miliardul acordat bonus
  • +10 (12 voturi)    
   Care rabla domnule (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 16:17)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui sampras

   Se vede ca ai locuit numai in case comuniste. In primul rand aceste cladiri care acum sunt cenusii din cauza tampitilor care conduc orasele, sunt in zone istorice.
   Viziteaza si matale un apartament vechi si o sa vezi ce inseamna civilizatie. Toti securistii se bateau pe ele inainte de '89.
   • -3 (11 voturi)    
    mai uita-te odata la poza (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 16:36)

    sampras [anonim] i-a raspuns lui Idealistu

    ti se pare cladirea asta o cladire de importanta isotrica? e un bloc fara nici un design, o cutie clasica din cele care impanzesc orasele. sa nu-mi spui ca tii la designul blocului asta din poza, ca incep sa inteleg de ce nimeni nu face nimic. Pt ca sunt oameni ca tine, blocati in trecut, incapabil sa accepte ca unele cladiri mai trebuie si demolate. cauta pe net sa vezi ce cladiri se demoleaza in SUA. Zagrie nori cum noi nici nu am avut vreodatta sunt deja pusi la pamant, tu vrei sa lasam mostenire nepotilor ruinele astea din poza? Ce design istoric identifici tu in poza aia? E vreun stil baroc, ca eu nu-l vad?
    • +5 (5 voturi)    
     problema e ca generalizezi (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 17:51)

     codo [anonim] i-a raspuns lui sampras

     O fi asta din poza inestetic si poate nu are nici valoare de patrimoniu dar majoritatea au. Trebuie puse in valoare. Asta cu "Peste tot in lume cladirie vechi si cu risc sunt demolate, numai noi vrem sa le carpim." e minciunica. Peste tot in lume cladirile vechi sunt protejate. Noi vrem sa le carpim doar din vorbe, dupa cum spune si articolul. Statul trebuie sa ii oblige pe proprietari sa faca sau sa lase sa se faca, cu plata asta esalonata. Dar sa faca urgent, nu dupa ce pica. Explicatia lentorii e ca deranjul asta costa si nu aduce voturi ca anveloparea.
     • -4 (6 voturi)    
      cred ca e exact invers. (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 18:46)

      sampras [anonim] i-a raspuns lui codo

      nu cred ca eu generalizez. am spus din primele randuri "Cum sa reabilitezi cu 350 de euro o cladire ce nu are nici o valoare istorica." Deci da, alea cateva care au valoare istorica trebuie pastrate, si referirea era la cele fara importanta istorica. dar restul nu. in spatele importantei istorice (argument valabil pt un numar redus de cladiri) se ascunde lipsa oricarei initiative.
      Sunt 672 de cladiri cu clasa A de risc. Plus inca multe sute in clasa B. DIn asta 672, mai mult de 200 nu au importanta istorica. Sa ne intelegem...nu orice cladire veche are importanta istorica. Un simplu bloc, fie el si din anii 30, daca e un simplu bloc, fara un design deosebit nu e o cladire de importanta istorica.
      Ca altfel, daca nu facem nimic, in curand si blocurile ceausiste vor devenii istorice. ce sa faca nepotii nostri, sa le pastreze sute de ani, ca-s vechi?
      Nu. trebuie facut o lista cu cladirile care insamna ceva pt Bucuresti. Restul, daca au probleme de rezistanta, demolate. Nu carpite
     • -4 (4 voturi)    
      Si uite ca functioneaza (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 18:51)

      sampras [anonim] i-a raspuns lui codo

      Uite ca functioneaza manipularea asta, ca toate cladirile, sau macar majoritatea, ar avea importanta istorica, si de-aia trebuie reabilitate. Fals. Majoritatea sunt simple blocuri, mai vechi sau mai noi, unele din perioada interbelica, dar fara vreun design deosebit, altele din perioada comunista, unde nici nu mai poate fi vorba de design. De acord ca cele cateva care chiar sunt cladiri istorice trebuiesc salvate. Dar in celelalte ruine de ce sa mai investim banii, cand ne costa aproape ca si cum le-am face de noi, si carpeala tine probabil vreo 20 de ani?
     • -4 (4 voturi)    
      chiar ar fi interesant (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 19:13)

      sampras [anonim] i-a raspuns lui codo

      Chiar ar fi interesant un articol in care sa se arate clar cate sunt cladiri de importanta istorica, si cate sunt simple blocuri, ca cele din imagine. Ca altfel se va perpetua ideea asta ca in majoritate sunt cladiri istorice, cand in realitate e invers. Majoritatea sunt cladiri fara nici o importanta istorica
 • +8 (10 voturi)    
  in schimb (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 15:38)

  ..13 [utilizator]

  Se cheltuie bani pe izolarea blocurilor...

  Care este prioritatea din perspectiva urbana?
  Sa cada blocurile sau sa le izolam termic?

  greu cu o astfel adminsitratie...
  • +2 (12 voturi)    
   nici una nici alta (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 15:52)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Prioritatile ar trebui sa si le stabileasca proprietarii dar in cazul cladirilor cu bulina administratia ar trebui sa evacueze locatarii si punct.
   Dupa ce ii evacueaza sa ii vezi cum isi vor stabili cu prioritate reabilitarea cladirii. Pentru cei care nu au mijloace financiare pentru cota parta necesara reabilitarii locuintei proprii legea ar trebui sa ii exproprieze, sa reabiliteze cladirea, sa le dea dreptul fostilor proprietari sa isi recumpere locuinta, daca nu sa le dea dreptul sa locuiasca acolo pana la incetarea din viata iar apoi autoritatea trebui sa poata sa isi recupereze investitia in reabilitare.
   • +4 (10 voturi)    
    Mai multe cladiri sunt proprietate publica ! (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 16:22)

    Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

    Te repezi cu solutiile. Adica proprietatea publica poate fi reparata din banii publicii, pentru ca a fost construita dupa norme vechi, iar proprietatea privita care este in aceeasi situatie nu.
    Se pune problema ca normele au fost aprobate de stat, deci acesta are o parte din raspundere pentru situatia actuala. In concluzie trebuie sa participe partial la costurile consolidarii.
    • -2 (8 voturi)    
     Care e raspunderea statului aici? (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 16:57)

     AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

     Nu sunt construite de stat, nu sunt detinute de stat, deci care stat (adica eu, tu, ceilalti care mai citesc sau comenteaza) trebuie sa plateasca consolidarea? De ce as plati eu pentru consolidarea unui bloc privat?
     • +2 (2 voturi)    
      Legea! (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 22:12)

      Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

      Pai care e raspunderea statului cand vine vorba de anvelopari termice, ca acolo e gratis? Acolo nu mai zbiara nimeni!!!!!
      In cazul blocurilor cu bulina responsabilitatea este si a statului conform legii, dar BANII SE RECUPEREAZA ESALONAT de la proprietari, PANA LA ULTIMUL LEU. NU E GRATIS! Treminati cu chestia asta ce e gratis! Daca nu poti plati, garantezi chiar cu apartamentul/imobilul care ti-a fost consolidat. Voi chiar mai vreti o tragedie de tipul Colectiv?
    • -4 (6 voturi)    
     costul trebuie suportat de beneficiar (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 17:05)

     snowflake [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

     Daca exista vre-o institutie publica care este beneficiarul cladirii atunci acea institutie trebuie sa suporte costurile pentru reabilitarea cladirii in mod direct proportional cu cota parte de care dispune.
     Din multe puncte de vedere este o pretentie nerusinata sa ceri implicarea gratuita si unilaterala a statului pentru a repara o darapanatura ce abia se mai tine ca sa nu cada. Sa enueram cateva:
     -de multe ori normele despre care vorbesti reprezentau la momentul respectiv limita cunostintelor umane la un anumit moment dat deci vrei despagubire si de la toata planeta?
     -majoritatea imobilelor cu bulina sunt cladiri din centrul oraselor, cladiri cu valoare de piata foarte ridicata. Este moral ca o astfel de cladire sa fie reabilitata pe banii tuturor contribuabililor pentr uca ulterior proprietarii privati sa le poata vinde la preturi ce acopera achizitionarea a 2 sau chiar alte 3 locuinte cu aceeasi suprafata in acelasi oras?
     -nu in ultimul rand eu nu am propus rezolvarea unilaterala a problemei de catre proprietari ci am propus si implicarea autoritatilor dar autoritatile trebuie sa isi recupereze sumele investite.
     -daca tot aducem in discutie normele de aprobare trebuie sa discutam si despre calitatea executarii lucrarii de constructie
     -trebuie analizat la fiecare constructie in parte durata planificata de amortizare si de rezistenta a cladirii
     ...
     • +2 (2 voturi)    
      Costul e suportat de beneficiar! (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 22:17)

      Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

      Pai in final costul e suportat de beneficiar care trebuie sa plateasca statului fiecare banut din suma cheltuita pentru consolidare.
  • +10 (10 voturi)    
   Cam asa e! (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 16:34)

   Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   La reabilitari termice gratis ies banii! Pentru astfel de consolidari banii trebuie platiti inapoi de proprietari, esalonat.
   Oircum, primaria minte ca nu vor proprietarii. Nu zic ca nu sunt astfel de cazuri, dar aici ii avem pe unii care se roaga de primarie sa ii ajute la consolidare si pe primarie o doare in cot!
   Daca te gandesti ca dupa tragedia ce la Clectiv tocmai despre asta s-a discutat... iti dai seama ca pe "alesii nostri" nu ii intereseaza. Mimeaza si iar mimeaza!
   • +7 (7 voturi)    
    reabilitarea e reteta de success pt primari (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 17:09)

    snowflake [utilizator] i-a raspuns lui Chiar Eu

    pentru ca le ies bani si voturi primarilor in functie
 • -4 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 17:04)

  [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  Bulina (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 17:17)

  Observer [anonim]

  Ce stresant trebuie sa fie sa vezi bulina aia de fiecare data cand te intorci acasa.
 • +9 (9 voturi)    
  Ce nu intelegeti? (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 17:25)

  mihai [anonim]

  Baietii din primarie trebuie mai intaii sa se lamureasca cum isi pot umple buzunarele din aceste reablitari seismice. Primaria nu da 2 bani pe vietile omenesti, ce tot aberati pe aici. Important e sa-si dea lucrari pe sub mana si daca e vorba de despagubiri, sa fie tot ei cei despagubiti. Sa fure cat se poate. Va rog, nu deranjati!
  • 0 (0 voturi)    
   Asa e in Bucuresti, (Joi, 21 ianuarie 2016, 0:01)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui mihai

   daca nu dai spaga, nu se face nimic.

   Nici nu conteaza cine e primar, sau daca exista un primar.
 • +4 (4 voturi)    
  Bulina rosie e un fel de harbinger (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 19:12)

  Parzivall [utilizator]

  iti spue: "la primul cutremur o sa mori".
 • -2 (4 voturi)    
  Sampras are (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 19:33)

  Alfabetix [utilizator]

  totusi "rezon": este un bloc urat! Uitam ca se construia prost si in vremurile mai vechi si nu orice vechitura e piesa de anticariat cu valoare istorica.
  Problema e impotenta imbecililor din primarii si a guvernantilor care nu sunt in stare sa sistematizeze si sa gospodareasca Bucurestiul. De infrumusetat nici o speranta pentru ca nu au nici gust, nici cultura, nici educatie "premarii care este".
 • +1 (1 vot)    
  lasa-i sa cultive panselute inainte de venirea (Joi, 21 ianuarie 2016, 9:14)

  yellowdog [utilizator]

  iernii, viata romanilor nu prezinta prea mare interes, si mortii voteaza, si voteaza cu cine trebuie...

  un roman mort un vot in plus


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by