Cei 72 de turisti, din care 45 de copii, care au ramas blocati marti, la Balea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine in Muntii Fagarasului, din cauza ca s-a blocat telecabina si nu au cum cobori, au fost cazati la doua cabane si li s-a asigurat gratis si o masa calda, a precizat, pentru Agerpres, Lidia Badila, purtatoarea de cuvant a societatii care administreaza telecabina.

13.10 Operatiunea de coborare a turistilor blocati, marti dupa-amiaza, la Balea Lac, dupa ce telecabina s-a defectat, s-a incheiat miercuri la pranz, acestia fiind dusi cu elicopterul in zona localitatii Cartisoara

11.44Un numar de 17 turisti de la Balea Lac au fost deja transportati in siguranta cu un elicopter de la MAI, care a efectuat deja miercuri doua zboruri, de la altitudinea de peste 2.000 de metri din Masivul Fagaras pana undeva in camp, aproape de localitatea Cartisoara

Meteorologii spun ca vizibilitatea este buna in zona in care trebuie sa fie evacuati turistii.

10.37Cele doua elicoptere care vor participa la misiunea de recuperare a turistilor de la Balea au decolat miercuri din Cluj si Bucuresti, informeaza MAI.

10.01 Cei 72 de turisti vor fi evacuati de doua elicoptere care urmeaza sa aterizeze la peste 2.000 de metri altitudine, la Balea Lac, si vor fi transportati in apropierea localitatii Cartisoara, situata in proximitatea zonei turistice Balea, potrivit unei decizii luate de autoritatile sibiene, intr-o sedinta urgenta convocata de prefectul judetului, Ovidiu Sitterli.

"In urma analizei, pentru evacuarea persoanelor in conditii de siguranta din zona mentionata s-a stabilit sa se solicite sprijin Inspectoratului General de Aviatie, iar doua elicoptere vor evacua persoanelor din zona Balea in zona localitatii Cartisoara, unde Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Sibiu va monta un cort incalzit. Echipaje SMURD vor fi dispuse in zona localitatii Cartisoara pentru a evalua starea medicala a persoanelor, iar la nevoie, vor asigura transportul acestora la spital", se arata intr-un comunicat remis miercuri, de catre ISU Sibiu.(Agerpres)

9.15 Doua elicoptere apartinand Inspectoratului General de Aviatie vor evacua miercuri persoanele aflate la Balea, a declarat, pentru Agerpres, secretarul de stat in MAI, medicul Raed Arafat.

"Acum s-a luat decizia, da, se vor trimite pentru ca nu se va putea repara cabina in cursul zilei de astazi si nu stim daca maine se va repara. Alta solutie nu este. Sunt mai multi turisti dintre care un numar de copii si nu sunt echipati ca sa fie coborati in mers sau prin alte tehnici. Nu avem cum sa ii coboram decat cu elicopterele" Doua elicoptere ale Inspectoratului General de Aviatie", a spus Arafat.

09.00 La prefectura Sibiu este in desfasurare un Comitet de Urgenta unde se va decide cum vor fi evacuati turistii. Printre copiii ramasi blocati la Balea Lac sunt liceeni din Craiova si tineri portughezi care venisera intr-un schimb de experienta la un liceu din Craiova, transmite Digi 24.

ora 8.40 - Telecabina are o defectiune la motor si o echipa din Brasov ar urma sa ajunga la Balea Lac sa o repare, dar acest lucru nu se poate intampla repede, transmite Digi 24. Patru turisti israelieni au fost coborati marti noapte cu snowmobilul de la Balea Lac. Ei au cerut sa fie coborati cat mai repede pentru ca miercuri aveau avion sa se intoarca acasa.

ora 8.20 ISU va solicita MAI ca un elicopter sa ajunga la peste 2.000 de metri altitudine, in Muntii Fagaras, la Balea Lac, sa-i evacueze pe cei 70 de turisti, blocati acolo de marti, dupa ce telecabina s-a stricat, a precizat, miercuri, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al ISU Sibiu, Bianca Sabau.

"Telecabina nu mai poate cobori in seara aceasta. (marti seara n.r.) Le-am asigurat gratis cazarea si masa celor 70 de turisti aflati sus, la Balea Lac. Nimeni nu s-a aflat in telecabina, cand aceasta s-a blocat. Telecabina nu este deocamdata reparata. Daca se va remedia defectiunea tehnica, telecabina va circula dimineata la ora 9,00, fara turisti, ca sa se faca o proba. Abia pe urma se vor putea cobori turistii, daca telecabina este reparata si conditiile meteo o permit", a explicat Lidia Badila.

Potrivit acesteia, telecabina de la Balea s-a defectat marti, la ora 13,00. Nemultumiti ca nu pot cobori de la Balea Lac, o parte din turistii blocati sus pe munte au sunat la 112, cerand ajutorul salvamontistilor, desi nu este nimeni ranit si nu exista nicio urgenta medicala, care sa necesite transportul vreunui turist de catre salvamontisti.

In prezent, turistii de la Balea Lac sunt in siguranta, in cabane.

Tot la Balea Lac, dar in Hotelul de Gheata si in iglu-uri se mai afla 31 de turisti britanici, veniti special sa traiasca o senzatie de neuitat, cazandu-se nu in cabanele calduroase, ci la minus cateva grade, in paturi de gheata.

Seful Salvamont Sibiu, Adrian David, a explicat ca patrula Salvamont de la Balea Lac se afla in apropierea telecabinei, dar nu este nevoie de ajutorul salvamontistilor.

Telecabina de la Balea este singurul mijloc de transport in aceasta perioada, care face legatura pe cablu, pe o distanta de 3.700 de metri, intre Balea Cascada si Balea Lac, in conditiile in care Transfagarasanul este inchis din cauza zapezii foarte mari si a riscului de avalanse.