Guvernul a aprobat marti modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a legii privind azilul. Hotararea de guvern instituie cadrul legal pentru majorarea sumei acordate de statul roman unui solicitant de azil lipsit de mijloace materiale de intretinere. Solicitantul de azil beneficiaza, la cerere, de hrana in limita sumei de 10 lei/persoana/zi, de imbracaminte in limita sumei de 67 lei/persoana/sezon vara si de 100 lei/persoana/sezon iarna, la care se adauga 6 lei/persoana/zi reprezentand cheltuieli cu transport local, servicii culturale, presa, servicii de reparatii si cheltuieli pentru igiena personala.

Acestea sunt sume necesare pentru cheltuielile unui solicitant de azil, adult, stabilite in baza datelor comunicate de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV). Valorile maxime estimate iau in calcul durata medie a procedurii de azil estimata la 10 luni. "In plus, solicitantii de azil carora Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) nu le poate asigura cazarea in centrele de primire din subordine pot beneficia de asistenta materiala pentru inchirierea unei locuinte, in valoare de 450 lei/persoana/luna, si asistenta materiala pentru acoperirea cheltuielilor de intretinere, in valoare de 120 lei/luna/persoana pentru sezonul cald si 155 lei/luna/persoana pentru sezonul rece. Suma acordata lunar pentru chirie scade cu 30% in cazul familiilor cu doi membri si cu 40% in cazul familiilor cu trei membri. Inspectoratul General pentru Imigrari poate suspenda acordarea acestor sume si poate impune rambursarea sau suportarea pe viitor a costurilor respective in cazul in care constata ca solicitantul de protectie internationala detine mijloacele necesare unui nivel de trai adecvat si poate contribui la suportarea costurilor aferente conditiilor material de primire si ingrijirilor medicale", precizeaza Guvernului.

Hotararea de guvern aprobata marti instituie cadrul legal pentru majorarea sumei acordate de statul roman unui solicitant de azil lipsit de mijloace materiale de intretinere, stabilind totodata conditiile materiale oferite acestora, situatiile in care pot fi implicati in activitati in folosul comunitatii centrului de primire, precum si conditiile in care poate fi acordat, suspendat sau retras ajutorul nerambursabil prevazut la art.20 lit.m) din Legea nr.122/2006 privind azilul in Romania, astfel cum a fost modificata si completata prin Legea nr.331/2015.

Executivul asigura astfel transpunerea totala a directivei europene privind procedurile de azil, precum si a directivei privind stabilirea standardelor pentru primirea solicitantilor de protectie internationala, transpunerea partiala fiind asigurata prin Legea nr.331/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul strainilor.