Tichetele sociale din cadrul programului "Fiecare Copil in Gradinita" vor putea fi folosite doar pentru cumpararea de alimente, produse de igiena, imbracaminte sau rechizite

de CP     HotNews.ro
Marţi, 19 ianuarie 2016, 15:11 Actualitate | Esenţial


Guvernul a aprobat marti normele de aplicare a Legii 248/2015 privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate. Potrivit acestora, tichetele sociale acordate in baza programului "Fiecare Copil in Gradinita" vor putea fi utilizate numai pentru achizitionarea de produse alimentare, de igiena, de imbracamite si/sau rechizite. Legea promoveaza prezenta la gradinita a copiilor intre 3 si 6 ani, prin acordarea unui stimulent financiar sub forma unui tichet social de 50 de lei lunar. Stimulentul se acorda familiilor cu mai putin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, acordarea tichetelor sociale este strict conditionata de prezenta regulata a copiilor la gradinita. Normele de aplicare precizeaza ca totalul absentelor motivate permise se calculeaza pe baza unui algoritm in care invoirile personale (maxim trei) si scutirile medicale nu pot depasi 50% din numarul total de zile de gradinita din luna respectiva.

Prezenta zilnica a copiilor la gradinita o tin educatorii, dupa un formular similar celui folosit de Fundatia Ovidiu Ro in programul pilot. Situatia fiecarui prescolar se centralizeaza intr-un sistem informatic national gestionat de Ministerul Educatiei. Corectitudinea notarii prezentei zilnice va fi monitorizata prin vizite neanuntate, prin sondaj, mai precizeaza Guvernul.

Copiii eligibili pentru acest program sunt identificati de asistentii sociali din primarii, pe baza unui dosar social.

Stimulentul acordat sub forma de tichet social este acordat pentru perioada septembrie ¬ iunie, pe baza de cerere si declaratie pe proprie raspundere completata de parinti sau de persoanele care raspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Declaratia este standard. Cei care primesc deja beneficii sociale care atesta incadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie sa faca un nou dosar, ci copiii lor devin automat eligibili.

Inscrierea in Program este permanenta, pentru a permite familiilor sa isi inscrie copiii la gradinita si dupa inceperea anului scolar. Tichetul se acorda incepand cu luna in care prescolarul a indeplinit criteriile de frecventa.

Mecanismul de acordare a tichetului nu ia in calcul ajutorul social, alocatia pentru copii, bursele sau subventiile agricole.

Tichetelor vor fi distribuite de primarii, conform formularului de prezente completat de educatori.

Banii necesari pentru plata stimulentelor se asigura de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adaugata. Este deja in lucru un proiect de Hotarare de Guvern care urmeaza sa prevada repartizarea pe judete a sumelor alocate in 2016 finantarii acestui Program, in functie de numarul de copii inscrisi.

In data de 2 noiembrie 2015 a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 248 privind stimularea participarii la invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate. Potrivit estimarilor Ministerul Muncii, peste 111.000 de copii vor fi eligibili pentru a primi tichetul social de 50 de lei.

Prin aceasta Lege se extinde la nivel national Programul pilot "Fiecare Copil in Gradinita", lansat de Asociatia OvidiuRo si Ministerul Educatiei in iulie 2010. De atunci, 4.000 de copii din peste 43 de comunitati rurale si urbane mici au beneficiat de educatie prescolara. 98% dintre copiii care au beneficiat de program s-au inscris la scoala, iar 65% din acestia continua sa aiba o prezenta buna si foarte buna.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6154 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  nu (Marţi, 19 ianuarie 2016, 16:03)

  Wildschwein_007 [utilizator]

  mai stiu cum e acuma, dar la un moment dat parca, vinul era considerat aliment. Sa speram ca nu mai e asa si acuma... Unii ar prefera poate sa cumpere "alimentul" vin in loc sa achizitioneze alimente/bunuri pentru copii, si ar fi pacat...
 • +1 (1 vot)    
  O veste buna (Marţi, 19 ianuarie 2016, 21:23)

  MPopa [utilizator]

  Tot respectul pentru oamenii care lucreaza la asociatia Ovidiu RO. Au initiat acest program, au aratat ca poate fi implementat si ca rezultatele corespund asteptarilor. Mai multi copii la gradinita vor avea ca afect mai multi copii la scoala, cel putin in invatamantul primar. Singurul regret este ca a trebuit sa vina o doamna din SUA, Leslie Hawke (e chiar mama actorului Ethan Hawke) ca sa initieze fundatia si sa ne arate ca se poate face ceva.
 • 0 (0 voturi)    
  c (Marţi, 3 octombrie 2017, 17:04)

  nicoleta [anonim]

  cu tot respectu in comuna viziru nu se rešpecta nimic.sa incheiat anu scolar 20016-2017 si nu am primit toate tichetele din şeptembrie pana in iunie am primit vrêo 5 tichete âtât reštu pana in iunie unde sunt? acum in septembrie a inceput âlt n tiçhetedaca merg va špune ca nu äu venit ce şe intâpla ču tičhetêle de cedaca anu sai i nčhéiat nu am prit tičhétele çorespunzator pana in iunie?va ŕog faceti vérificaŕi nu e pŕima data ammai si šunat şi miâťi zis sa revin cu un têl dacâ şe mäi intamplâ.mereu žice ca nu au venit e posibil sa se incheie un an sçolar ši tichétele sa nu fie date pe ťot anu ci ðoär jumate?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by