Seful Cancelariei Prezidentiale, Dan Mihalache, a afirmat marti ca CSAT nu are instrumente la dispozitie pentru a verifica 23.000 de magistrati, aratand ca aceasta prevedere ar trebui regandita, transmite Agerpres.

Dan MihalacheFoto: Agerpres

Consilierul prezidential a fost intrebat cu privire la informatia transmisa de CSAT potrivit careia ca nu exista lucratori operativi in randul magistratilor si la anuntul UNJR referitor la posibilitatea de a da in judecata Consiliul in acest caz.

'Mi se pare un pic hazardat si am sentimentul ca cineva este intr-o campanie electorala in justitie prin tema aceasta. Exista obligatia legala, nu noi am introdus-o pare-mi-se in 2005 sau 2006, ca CSAT sa verifice aceste lucruri. Daca ma intrebati pe mine este un pic complicat si nu vad aici foarte bine rolul CSAT si poate, intr-o zi, aceasta prevedere ar trebui regandita pentru ca CSAT nu are instrumente la dispozitie pentru a verifica 23.000 de magistrati. (...) Poate sa ia acele declaratii pe propria raspundere si sa le trimita institutiilor, institutiile raspund. Raspunsul institutiilor acesta a fost: nu exista capacitati proprii ale CSAT de a umbla dupa ofiterii acoperiti. (...) Am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar acesta a fost raspunsul institutiilor statului', a declarat Mihalache, la Palatul Parlamentului.

Intrebat daca ar trebui modificata legislatia in acest caz, consilierul prezidential a raspuns: 'Daca dvs vi se pare o chestiune fezabila, o lasam asa, daca nu, ne mai gandim'.

Dan Mihalache participa la Parlament la dezbaterea 'Reprezentarea de gen in politica - provocari si solutii', organizata de PNL.

CSAT a anuntat in urma cu o zi ca a verificat, prin institutiile abilitate, veridicitatea declaratiilor depuse de catre magistrati si a constatat ca "judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii", arata un comunicat de presa al Presedintiei.

Comunicatul citat arata ca verificarile au fost realizate din dispozitia presedintelui Klaus Iohannis, conform legii privind statutul judecatorilor si procurorilor, la solicitarea CSM si a Ministrului Justitiei. Reamintim ca Horatiu Dumbrava, membru CSM, a cerut in 2014 verificarea tuturor magistratilor pentru a vedea daca acestia sunt sa nu colaboratori/informatori ai serviciilor secrete.

Verificarea declaratiilor date de magistrati la intrarea in meserie a fost facuta de "institutiile abilitate", potrivit comunicatului citat. Rezultatul? "Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii".