Norvegia isi va schimba legislatia pentru a permite unor familii gazda, din fara tarii, sa primeasca in ingrijire minori preluati de protectia copilului pana la solutionarea procesului, a declarat luni presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, in urma unei intalniri cu ambasadorul Norvegiei, potrivit Mediafax.

'Este vorba despre prevederea in baza careia copii ar putea sa fie gazduiti, nu adoptati, si de familii din afara Norvegiei. Urmeaza ca Norvegia sa adopte aceste prevederi cat de curand, insa ele in momentul de fata nu sunt operationale. Nu este vorba despre adoptie internationala, ci despre familii gazda care primesc copii pana cand se decide adoptia'', a declarat presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, in urma unei intalniri cu ambasadorul Norvegiei, Tove Bruvik Westberg, cu care a discutat despre situatia familiei Bodnariu.

Calin Popescu Tariceanu a precizat ca in Norvegia nu exista conceptul de adoptie internationala, afirmand ca legislatia norvegiana permite rudelor directe sa adopte copiii care sunt preluati de protectia copilului.

Presedintele Senatului a spus ca ambasadorul Norvegiei i-a dat asigurari ca legislatia norvegiana integreaza legislatia internationala privitoare la protectia drepturilor copilului si ca aceasta legislatie se bazeaza pe interesul superior al minorului care prevaleaza in fata altor prevederi.

Tariceanu a mai spus ca, din informatiile primite, familia Bodnariu nu este un caz singular, afirmand ca sunt nu mai putin de aproximativ 53.000 de cazuri anual in care autoritatile de protectie a copilului din Norvegia sunt sesizate cu rele practici indreptate impotriva minorilor.

Presedintele Senatului a reamintit ca o delegatie parlamentara se deplaseaza in Norvegia in aceasta saptamana pentru a discuta despre situatia dificila in care se afla familia Bodnariu, insa acces la dosar nu au decat autoritatile de resort.

''Accesul in dosar nu il au decat autoritatile de resort. Nu exista posibilitatea interventiilor unor instante sau foruri politice in aceasta procedura, lucru pe care trebuie sa il intelegem pentru ca interesele copiilor pe termen lung sa nu fie afectate'', a explicat Tariceanu.

Ambasadorul Romaniei la Oslo, Adrian Gabriel Davidoiu, consulul ambasadei, Mihai Oprescu, si un expert trimis din centrala MAE au avut o intalnire saptamana trecuta cu familia Bodnariu si cu avocatul acesteia, a anuntat MAE, care a precizat ca minorii vor putea fi vizitati de consul.

Copiii familiei romanului Marius Bodnariu, inginer IT, si sotiei sale norvegiene Ruth, asistenta medicala, au fost luati de la parinti de Serviciul de protectie a copilului din Norvegia, Barnevernet, in noiembrie, dupa ce cele doua fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti. De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor. Cei cinci copii au fost plasati in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei.