Ministerul Educatiei anunta ca modul de retragere a titlului de doctor si a calitatii de conducator de doctorat si/sau a atestatului de abilitare va fi reglementat printr-o Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii Educatiei, care va fi supusa aprobarii Guvernului la inceputul lunii februarie 2016. "Atributiile CNATDCU, precum si modalitatea de selectie a membrilor sai, vor fi, de asemenea, stipulate in modificarile legislative", anunta Ministerul.

Documente si deciziiFoto: Agerpres

Precizarile vin in contextul in care mai multe publicatii i-au reprosat ministrului Educatiei, Adrian Curaj, ca nu a modificat consiliul general al CNATDCU - institutia care s-a ocupat in trecut de analiza plagiatelor in tezele de doctorat si care va ocupa si in viitor un rol important in acest proces, potrivit declaratiilor oficiale. Pe scurt, vineri, 15 ianuarie 2016, in Monitorul Oficial a fost publicat un ordin al ministrului Curaj care modifica Anexa nr. 1 la Ordinul 5.644/2012 privind CNATDCU. Prin acel ordin, ministrul a schimbat mai multi profesori din Comisiile de specialitate ale CNATDCU - profesori care fie au decedat, fie s-au pensionat, dar a mentinut neschimbata componenta Consiliului general al CNATDCU - conducerea forului.

"Ecaterina Andronescu si Marius Pieleanu, numiti de ministrul Curaj in consiliul de atestare a diplomelor universitare", au scris mai multe publicatii. Ecaterina Andronescu este in Consiliul general al CNATDCU din 2012, Marius Pieleanu este in comisia de specialitate tot din 2012. Surse din cadrul Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca saptamana aceasta Ministerul Educatiei va publica noul mecanism de gestionare a plagiatelor si noul rol al CNATDCU in acest mecanism si ca membrii Consiliului general vor fi inlocuiti, in urma propunerilor pe care universitatile le vor face. Motivul pentru ca au fost modificate acum aceste comisii de specialitate: ele au in responsabilitate finalizarea proceselor de acordare a titlurilor de doctor, iar lipsa unor membri poate intarzia acordarea acestui titlu catre tineri care si-au sustinut deja doctoratele in universitati (sursa si detalii).

Citeste comunicatul integral al Ministerului Educatiei

Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public cu privire la Ordinul de ministru 3019/11.01.2016 privind modificarea anexei nr.1 la Ordinul ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 5644/ 2012 privind unele masuri de organizare si functionare a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice face urmatoarele precizari:

  • Ordinul de ministru nr. 3019/11.01.2016 vizeaza modificari punctuale privind componenta unor comisii de specialitate CNATDCU, nefiind numite altele noi. Astfel, au fost inlocuiti din motive obiective (ex.: deces, pensionare, demisie) unii membri si a fost publicata componenta actualizata a comisiilor, care contine atat vechii membri cu mandate in derulare, cat si noi membri.
  • Acest ordin de ministru nu reprezinta o revalidare a mandatelor celorlalti membri CNATCDU, ci opereaza punctual asupra componentei unor comisii de specialitate.
  • Atasam punctual numirile nou operate. Modificarile au vizat urmatoarele comisii: fizica, ingineria resurselor vegetale si animale, biologie si biochimie, stiinte economice si administrarea afacerilor, psihologie si stiinte comportamentale, istorie si studii culturale si artele spectacolului.
  • Schimbarile au fost facute la solicitarea CNATDCU, in urma intanirii Consiliului general din 4 decembrie 2015, si au urmarit mentinerea functionarii intr-un ritm normal, tinand cont de dinamica intalnirilor acestor comisii in raport cu volumul de munca (analiza lucrarilor doctorale sau a abilitarilor).

Suplimentar, precizam ca:

1. In sedinta de Guvern de marti, 19 ianuarie 2016, se va supune aprobarii proiectul de Ordonanta de Guvern de modificare a Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare.

- Astfel, textul normativ propus abroga art. 42 (3) din Legea 206, care stabilea statutul de exceptie al demnitarilor, ale caror abateri de la etica academica nu puteau fi analizate si sanctionate de comisiile de etica de la nivelul universitatilor. Acestea erau anterior rezervate doar analizei Consiliului National de Etica.

- Nu in ultimul rand, modul de retragere a titlului de doctor si a calitatii de conducator de doctorat si/sau a atestatului de abilitare vor fi reglementate printr-o OUG de modificare a Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011, care va fi supusa aprobarii Guvernului la inceputul lunii februarie 2016, cand Executivul poate adopta ordonante de urgenta.

- Proiectul de Ordonanta de Guvern poate fi consultat aici: http://www.edu.ro/index.php/articles/23888,

2. Odata cu modificarea atributiilor acestor consilii (CNE si CNATDCU), dupa finalizarea raportului din partea comisiei consultative pentru clarificarea cadrului institutional si normativ privind controlul calitatii tezelor de doctorat si aspectele de etica a cercetarii stiintifice, vor fi promovate, la inceputul lunii februarie, modificarile legislative necesare. Atributiile CNATDCU, precum si modalitatea de selectie a membrilor sai, vor fi, de asemenea, stipulate in modificarile legislative.

3. Urmand linia asumata in ceea ce priveste transparenta in cercetarea stiintifica, Ministerul Educatiei a publicat pe site-ul propriu lista cu toate scolile doctorale si coordonatorii de doctorat care se regasesc in cadrul universitatilor. Aceasta poate fi consultata aici: http://www.edu.ro/index.php/articles/c173/.

Mentionam ca toate demersurile Ministerului Educatiei in ceea ce priveste mediul academic si cercetarea stiintifica vizeaza asigurarea unui cadru normativ care sa recredibilizeze functionarea sistemului de invatamant superior din Romania, indeosebi la nivelul studiilor universitare de doctorat.

Citeste si: