Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant: Salariatii din invatamant considera ca va fi aproape imposibil de evaluat obiectiv performanta profesionala a profesorilor

de R.P.     HotNews.ro
Luni, 18 ianuarie 2016, 15:56 Actualitate | Esenţial


La scoala
Foto: Agerpres
Sindicatele din educatie reactioneaza la ideea introducerii de criterii de performanta, inclusiv in invatamant, prin legea salarizarii bugetare. "Salariatii din invatamant considera ca va fi aproape imposibil de evaluat obiectiv performanta profesionala, in conditiile in care nu exista standarde nationale de evaluare a competentelor", sustine Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant. "Este utopic sa vorbim despre 'performanta didactica', atata timp cat programele scolare sunt complet depasite", si nu exista instrumente care sa poata cuantifica corect "progresul scolar al elevilor" - sunt cateva dintre argumentele pe care le folosesc sindicalistii FSLI.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) informeaza ca "s-a anuntat public ca Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice va elabora proiectul legii salarizarii unitare pana in data de 10 februarie a.c., lege care sa aiba la baza conceptul de 'performanta profesionala', criteriu in functie de care sa se stabileasca nivelul salariilor. Salariatii din invatamant considera ca va fi aproape imposibil de evaluat obiectiv performanta profesionala, in conditiile in care nu exista standarde nationale de evaluare a competentelor".

"In sistemul de educatie, de exemplu, principalul indicator - in functie de care ar putea fi stabilita performanta didactica - este progresul scolar al elevilor, numai ca, din pacate, nu exista instrumente care sa-l poata cuantifica corect. Nu trebuie omis si faptul ca exista diferente mari intre unitatile de invatamant din mediul rural si din mediul urban in ceea ce priveste baza materiala, dar trebuie avuta in vedere si conditia socio-profesionala diferita a populatiei, in functie de mediu (urban/rural), dar si de zona geografica, care au legatura directa cu performanta scolara", sustin sindicalistii.

FSLI continua ca "este utopic sa vorbim despre 'performanta didactica', atata timp cat programele scolare sunt complet depasite si neadecvate la cerintele actuale de pe piata muncii".

"Avand in vedere timpul foarte scurt in care se intentioneaza sa fie elaborat acest proiect de lege, solutia realista ar fi ca punctul de plecare sa il reprezinte proiectul elaborat in toamna anului trecut si, eventual, sa se introduca criterii suplimentare fata de cele existente, pentru acordarea premiilor individuale", se arata in comunicatul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

In ceea ce priveste grila de salarizare pentru invatamant, reprezentantii FSLI sustin ca "unul dintre indicatorii cei mai relevanti care trebuie avuti in vedere la stabilirea salariilor din invatamant este 'P.I.B.-ul per capita'".

"In acest moment P.I.B.-ul per capita in Romania este de aproximativ 35.000 lei. Raportat la acest indicator, salariile profesorilor debutanti din Romania - 18.900 lei/an reprezinta 53%, iar salariul maxim - 41.800lei/an inseamna 118%", spun sindicalistii.

Potrivit FSLI, in alte tari europene nivelul salariilor minime, raportate la acelasi indicator, este:
- 179% in Muntenegru;
- 152% in Germania; 
- 139% in Spania;
- 126% in Grecia etc.

In ceea ce priveste nivelul salariilor maxime, raportate la P.I.B.-ul per capita, acesta este:
- 306% in Cipru;
- 284% in Muntenegru;
-261% in Portugalia;
- 206% in Germania etc, potrivit FSLI.

"In prezent, salariul mediu in invatamant este cu aproximativ 45% mai mic decat salariul mediu din administratie si ordine publica si reprezinta doar 25% din salariul magistratilor, situatie absolut anacronica, in conditiile in care aproximativ 80% din salariatii din invatamant au studii superioare", avertizeaza sindicalistii.

Acestia sunt de parere ca principiile de baza care ar trebui sa stea la baza constructiei noii grile de salarizare din invatamant sunt urmatoarele:
 • Salariul de baza al profesorului debutant sa reprezinte 150% fata de salariul minim pe economie;
 • Dupa 15 ani de activitate didactica sa se poata ajunge la un salariu care sa reprezinte o crestere de 75% fata de salariul debutantului;
 • Salariul de baza maxim al unui profesor sa reprezinte 150% fata de salariul profesorului debutant si sa poata fi atins dupa 25 de ani de activitate didactica. Aceasta presupune existenta urmatoarelor trepte de salarizare, avand in vedere si faptul ca definitivarea in invatamant se poate obtine dupa un an de predare efectiva la catedra:
 • pana la 1 an;
 • 1- 5 ani;
 • 5 - 10 ani;
 • 10 - 15 ani;
 • 15 - 20 de ani;
 • 20 - 25 de ani;
 • peste 25 de ani.
 • Salariul de baza al invatatorului/educatorului cu studii medii sa reprezinte 80% din salariul profesorului.
"Aceasta reducere a numarului de transe de salarizare se impune, avand in vedere ca invatamantul este singurul domeniu unde nivelul maxim de salarizare se poate atinge dupa 40 de ani de activitate, iar numarul acestor cadre didactice este de aproximativ 3.000 la nivel national", mai spun sindicalistii.

Acestia sustin ca "subfinantarea a condus la degradarea alarmanta a statutului social al personalului din sistemul educational. Din cauza salarizarii umilitoare, calitatea profesionala a dascalilor care au intrat in sistem in ultimii ani a scazut constant, ceea ce a avut drept consecinta scaderea calitatii actului instructiv-educativ".

FSLI aminteste ca, in prezent, "dupa majorarea salariala de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de aproximativ 1.100 de lei, iar al unui profesor la final de cariera este de  aproximativ 2.400 de lei".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3741 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Constatare (Luni, 18 ianuarie 2016, 16:04)

  Radu3945 [utilizator]

  nici chiar așa, că performantele profesorilor sunt imposibil de evaluat....depinde doar de criterii ! acum, într-o școală se cunoaște prea bine ce profesor e bun și care nu ...depinde doar de criterii, de implicare în viața scolii etc
  • -2 (2 voturi)    
   "se cunoaste" (Luni, 18 ianuarie 2016, 18:38)

   bunicu [anonim] i-a raspuns lui Radu3945

   Mod impersonal!
   Nepotul meu considera "profesori foarte buni" pe ce ce le dau note mari fara sa stie nimic si ii lasa sa se joace in ora.
   • +1 (1 vot)    
    pai... (Marţi, 19 ianuarie 2016, 10:38)

    g01an [utilizator] i-a raspuns lui bunicu

    concluzia evidenta este ca nu ar trebui sa fie elevii cei care fac evaluarea, pare evident.

    totusi, feedbackul negativ dat de elevi trebuie luat in considerare, iar feedbackul constructiv trebuie incercat a fi pus in aplicare pentru a-i educa in spiritul implicarii civice. altfel vor ramane actori pasivi care de abia asteapta sa se termine scoala ca ei sa poata face altceva, orice altceva.
 • +8 (12 voturi)    
  Dictatura ? (Luni, 18 ianuarie 2016, 16:06)

  Amad [anonim]

  Se pare ca traim sub Dictatura Bugetarilor.
 • +12 (12 voturi)    
  Ironie (Luni, 18 ianuarie 2016, 16:14)

  Sofer [anonim]

  "Aproape imposibil" spun cei care cu asta se ocupa zi de zi, cu evaluari (a copiilor). Exact aceleasi argumente se pot aduce si acolo privind relevanta testelor sau a materiilor studiate/testate. Acolo impactul e si mai mare putand schimba destine. Nici n-are rost sa mai mentionam ca "salariatii din invatamant" ajung acolo in urma unor teste. Dar mentalitate de bugetar, odata intrat nimeni sa nu-i mai deranjeze vreodata. In opinia mea, orice testare periodica, indiferent cat de putin "obiectiv" masoara performanta, este un castig. Se poate perfectiona ulterior. Dar absenta oricarui control asupra profesorilor naste monstri, lucru confirmat de experienta de viata a oricaruia dintre noi. Este timpul ca profesorii dedicati si care aduc onoare profesiei sa fie recompensati.
 • +1 (9 voturi)    
  Procentul de promovare a bacalaureatului (Luni, 18 ianuarie 2016, 16:18)

  ty [utilizator]

  ar putea fi unul dintre indicatorii pentru a evalua obiectiv performanta profesionala a profesorilor.
  Sau te pomenesti ca nu au incredere nici intr-un astfel de indicator ca ar fi chiar obiectiv?
  • -1 (3 voturi)    
   Evaluare (Luni, 18 ianuarie 2016, 18:44)

   bunicu [anonim] i-a raspuns lui ty

   Si cu cei de la scoala generala ce faci??? Si cu profii de asazise "dexteritati"??
   • 0 (0 voturi)    
    "ce faci???" Ma confunzi cumva cu un ministr? (Luni, 18 ianuarie 2016, 22:49)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui bunicu

    Sa gaseasca solutii diferntiate ca de aia sunt platiti.
 • +9 (9 voturi)    
  Sigur ca nu se poate...voi sunteti intangibili (Luni, 18 ianuarie 2016, 16:21)

  Je__ [utilizator]

  Eu zic ca se poate chiar foarte usor.

  Sunt atatea metode, de la indirecte prin rezultatele obtinute de copii pana la directe prin evaluarea de cunostinte si metode predare.

  Unde mai pui ca un rol primordial ar constitui feedback-ul de la parinti si copii.

  Dar asa e...in capetele voastre nu se poate.

  E expresia exacta a IMPOTENTEI care bantuie invatamantul
  • 0 (0 voturi)    
   Nu-i usor, dar TREBUIE! (Marţi, 19 ianuarie 2016, 10:03)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Adica, sa fie cadrele didactice o categorie pe care nimeni sa nu aibe dreptul sa-i evalueze? Parca este prea de tot, parca prea se vor ei a fi niste zei, pe care muritorii de rand nu au dreptul sa-i judece.
   TREBUIE ca profesorii sa fie evaluati, pentru ca altfel oricine are ceva relatii ajunge in invatamant si acolo ramane toata viata. Si daca este asa, sa se mai mire cineva de ce au cadrele didactice salarii mici?
 • +6 (6 voturi)    
  Ce vor sindicaliștii? (Luni, 18 ianuarie 2016, 16:25)

  mircea [anonim]

  Sindicaliștii din învățământ consideră profesorii proști.Tocmai aceste criterii de performanță fac învățământul performant.Programele blamate de ei sunt creația lor,dar își clamează incompetența în modernizare.Adevărul este că sindicaliștii din învățământ au ieșit în media doar pentru a se comporta necivilizat și a-i acuza pe alții.Dovedesc acum că au cheltuit banii degeaba pe cursuri de perfecționare,acestea fiind în multe cazuri cursuri de îndobitocire politică.Un profesor bun este un profesor bun și cel mai neastâmpărat elev îl respectă.
 • +1 (1 vot)    
  da, bãi, asa e! (Luni, 18 ianuarie 2016, 16:59)

  Codruta N [utilizator]

  Eu zic sa nu-i mai evaluam DELOC! ;)
  Evident, neexistand diferente intre ei, sa NU aiba nici mariri de salarii... gradatii... trepte... chestiile aleaaa, ce-or mai fi ele, acoloooo... >:
  • +1 (1 vot)    
   se poate si mai rau.. (Luni, 18 ianuarie 2016, 18:56)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   din text reiese ca maririle de salarii ar veni doar dupa un numar de ani de "experienta".
   adica orice penibil care iroseste generatii pentru ca nu e in stare sa predea nimic va ajunge eventual sa primeasca o marire de salariu, dar daca altcineva decide, la 40-50 de ani, cu o gramada de experienta profesionala, sa intre in invatamant, indiferent de rezultate va fi considerat la nivelul unui debutant.
 • +3 (3 voturi)    
  Nesimtiti! (Luni, 18 ianuarie 2016, 16:59)

  GicaContra [anonim]

  Sindicalistii astia sunt foarte prezenti si vocali cand se vorbeste despre salarii si plati de la buget - de fapt educatia elevul este un mijloc de a-si castiga painea nemuncita si nu este vreun tel.
  Cand se analizeaza dezastrele de la Bac sau chiar rezultatele PISA, (unde suntem cel mult mediocrii) nu mai vad mutra antipaticului si imbecilului Nistor Sindicalistu' sa ne spuna care este rolul lor in aceasta situatie penibila si rusinoasa - nu, altii sunt de vina. El doar ia salariu care este mic si ce ingineri NASA am scoate noi daca salariile ar fi mai mari.
  Un pedagog dedicat si cu grija pentru elevii sai face aceeasi munca indiferent cu cat este platit - un pedagog prost va fi prost si daca il platesti regeste.
  Cum vine anul electoral, cum apar si sindicalistii sa puna conditii de salarii mai mari dar fara vreun control al calitatii muncii lor.
  Iar acum sa auzim de la nesimtitii astia ca de fapt nu putem sa masuram cat de incompetent sunt (cica lipseste programa sau este invechita) - astia chiar ne cred pe toti prosti sau tampiti?
  Pai numai rezultatele de la examene pot fi masura clara a performantei - cand 50% dintre ei sunt esuati la bac, ar trebui ca 50% dintre dascali sa plece acasa si sa se apuce de agricultura sau de vreo munca fizica. Sau sa primeasca 50% din salariu!
  • 0 (0 voturi)    
   Desigur.. (Luni, 18 ianuarie 2016, 18:55)

   bunicu [anonim] i-a raspuns lui GicaContra

   sunt mai putin de 15 sindicalisti, avand in vedere acordul in numar ("cat de incompetent sunt")
   Aceeasi lipsa de gandire ca la altii: ce faci cu profii care nu au obiecte de bac??
   Daca pedagogul este bun si are salariu la fel cu cel slab, motivatia muncii lui ramane doar "apostolatul"? Gloria nu tine de foame!
 • 0 (0 voturi)    
  Siiiigur (Luni, 18 ianuarie 2016, 17:19)

  bogdan1477 [utilizator]

  Imposibil dom'le imposibil.

  Si totusi, un exemplu:
  la fiecare obiect se da, trimestrial, un examen unic la nivel national, tezele trimise aleator prin tara, corectate de doua comisii, etc. Si profesorul notat dupa diferenta dintre media de la ora si nota de la test, diferenta care arata subiectivitatea profesorului. Si bineinteles, dupa media notelor pe clasa. Si anual se premiaza progresul fata de anul anterior. Si evaluezi si scoala, si elevul, si profesorul. Poti aloca sume diferite per elev in functie de rezultate, poti da burse la elevii buni, poti face o gramade chestii cu rezultatele alea. Relativ simplu, nu foarte costisitor.
 • +5 (5 voturi)    
  Pai cine o fi de vina? (Luni, 18 ianuarie 2016, 17:21)

  sile [anonim]

  Pentru programele depasite or fi de vina medicii? Politistii? Inginerii? Capsunarii?
  Ca sindicatele din invatamant n-am prea vazut sa se dea de casul mortii pe tema asta.
 • +2 (2 voturi)    
  Invatamant politizat (Luni, 18 ianuarie 2016, 17:33)

  Maria [anonim]

  Au intrat zeci de mii de profesori suplinitori cu articolul 253 din Legea 1 , pe usa din dos a invatamantului. EXemplu se scoate postul un an de zile , suplinitorul cu definitivat il ocupa , apoi baga spaga la director , acesta convoaca consiliul de administratie si face postul viabil intr-o noapte pe patru ani . Pina nu se introduce examen la fel ca in magistratura pentru directori se va alege praful de acest sistem de invatamant condus numai de directori + inspectori politruci !
 • 0 (0 voturi)    
  ei as... (Luni, 18 ianuarie 2016, 17:41)

  ..13 [utilizator]

  Cu ce pleaca si cu ce se ajunge la final - se verifica asa de usor...
 • 0 (0 voturi)    
  Nu este usor (Luni, 18 ianuarie 2016, 18:10)

  mivar [anonim]

  Într-un sistem în cădere de peste 30 de ani, cu absolventi de liceu obligatoriu, în care subfinanțarea a permis intrarea multor cadre slab pregătite, de la facultăți private, și care nu pot fi ușor eliminate, situația poate fi greu debalansată, oricum cu măsuri pe termen lung, care să atragă oamenii să meargă și să facă performanță în facultățile de fizică, de chimie, de biologie sau română etc. Cine se mai duce astăzi acolo, dacă nu se mai învață bine și meseria de dascăl este prost plătită? Atunci ce pretenții să avem?
  Cum faci evaluarea unui bun profesor de sport într-un liceu submediocru?
  Comparațiile salariale cu perioada anilor 1970-1980, când învățământul era altfel, pot să aducă lămuriri în ceea ce privește evaluarea dascălilor de astăzi.
  De acord, trebuie evaluare, pentru că motivează performanța, o evaluare bine gândită și pe termen lung, care să schimbe în bine și situația actuală din școlile românești. Sunt multe de spus...
 • +1 (1 vot)    
  Adevarate modele profesorii astia (Luni, 18 ianuarie 2016, 18:31)

  Adri4n [utilizator]

  Da aia de la privat cum evalueaza profesorii?
  Hai sa aducem unu de acolo sa implementeze la nivel national.
  Si bugetarii sa ma scuteasca cu nu se poate. Nu se poate cat timp salarile cresc oricum. Ia sa creasca salarile doar dupa ce avem criterile. Sa vedem cat dureaza pana o sa strige toti ca se poate criterii?
  • 0 (0 voturi)    
   nu va functiona ... (Luni, 18 ianuarie 2016, 23:14)

   Mihai_ [anonim] i-a raspuns lui Adri4n

   Nu va functiona pentru ca o scoala mica de la privat primeste ceea ce se numeste "feedback". Nu poti multiplica un sistem care functioneaza la nivelul unei scoli, la nivel national. Va recomandat sa il cititi pe Nassim Taleb (daca aveti cunostinte de probabilitati si sisteme neliniare puteti sa ii cititi si articolele de matematica).

   Dar ceea ce se poate face este transformarea sistemului national de educatie intr-ul semiprivat.
   Regulile sunt simple:
   1. banii urmeaza elevul.
   2. scolile care au cerere primesc spatiile scolilor care nu au cerere.
 • +1 (1 vot)    
  da' de ce nu implementati un sistem de afara (Luni, 18 ianuarie 2016, 20:22)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  sistemul din U.K. de exemplu !? evaluarea performantelor unui profesor se face la sfarsit de an prin nivelul de pregatire al elevilor, prin notele acestora. postuii lui depinde de aceasta,,evaluare'' a unei clase de elevi, daca media notelor e mai mica ca in anul precedent, la revedere post...si iarasi concurs pt. post, si daca nu reusesti ramai somer pana anul viitor...
  legat de meditatii, profesorul are obligatia sa tina cateva orela sfarsit desaptamana( sunt platiti pt. asta) pt. elevii care vor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by