Presedintele american Barack Obama a salutat duminica implementarea acordului nuclear cu Iranul, spunand ca marile puteri au taiat orice cale prin care Teheranul putea sa obtina bomba atomica si ca schimbul de prizonieri care a urmat intrarii in vigoare a intelegerii a fost posibil prin intermediul diplomatiei, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Barack Obama, la Casa AlbaFoto: Captura Youtube.com

"Acordul privind problema nucleara intra in vigoare, familii americane reunite (...) Am realizat progrese istorice datorita diplomatiei, fara a trece printr-un nou razboi in Orientul Mijlociu", a declarat Obama.

Obama a insistat in acelasi timp asupra "diferentelor profunde" care persista intre Washington si Teheran si a spus ca SUA isi vor inaspri sanctiunile impotriva programului de rachete balistice al Iranului.

El si-a mai declarat speranta ca aceste evenimente semnaleaza o oportunitate ca Iranul sa coopereze mai mult cu restul lumii.

SUA au anuntat duminica adoptarea de noi sanctiuni legate de programul de rachete balistice al Iranului, la o zi de la ridicarea masurilor de retorsiune care vizau programul nuclear al Teheranului.

Cinci cetateni iranieni si o retea de companii cu sediile in Emiratele Arabe Unite si China au fost adaugati pe lista neagra financiara americana, a anuntat Trezoreria SUA intr-un comunicat. Eventualele active din SUA ale acestor companii vor fi inghetate.

Cele 11 companii si persoane sunt acuzate ca au favorizat livrarea de componente de rachete balistice catre Iran, 'disimuland' destinatia lor finala printr-o retea de firme-paravan, potrivit Trezoreriei.