Sanctiunile internationale aplicate Iranului vor fi ridicate sambata cand Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) va publica raportul ei final privind programul nuclear al teheranului, a declarat ministrul de externe Mohammad Javad Zarif, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 14.48 Secretarul american al apararii, John Kerry, a ajuns si el la Viena si se asteapta ca el sa mearga direct la ointalnire cu Javad Zarif

13.22Gigantii petrolieri Shell si Total si-au trimis deja directori la Teheran inaintea asteptatei ridicari a sanctiunilor, scrie agentia iraniana de stiri Mehr, citata de Reuters. Acestia se vor intalni cu reprezentanti ai Companiei Nationale Iraniene pentru Petrol duminica.

Zarif a ajuns la sambata dimineata in Viena, unde este asteptata publicarea raportului care sa confirme ca Iranul si-a respectat angajamentele luate anul trecut in acordul nuclear.

"Astazi, odata cu prezentarea raportului sefului AIEA, acordul nuclear va fi implementat, dupa care va fi emisa o declaratie comuna ce va anunta inceperea intelegerii", a spus Zarif.

Potrivit Acordului Nuclear semnat de guvernul de la Teheran si liderii occidentali in iulie 2015, AIEA isi va publica raportul asupra Iranului dupa ce a verificat ca statul a implementat toate masurile nucleare stabilite.

Iranul a promis ca isi va reduce considerabil programul nuclear in schimbul ridicarii unor sanctiuni economice impuse de Uniunea Europeana si de Statele Unite, care va permite ca miliarde de dolari sa intre in tara sub forma de investitii straine. Acordul a fost obtinut in luna iulie 2015, dupa doi ani de negocieri.

Washington-ul e tot mai aproape de Teheran

Kerry, care se afla la Londra, este asteptat de asemenea, sambata, in capitala austriaca, la "consultari" cu Zarif si sefa diplomatiei europene Federica Mogherini, a anuntat Departamentul de Stat vineri seara, potrivit AFP si Mediafax.

Acordul de la Viena este considerat totodata un prim pas al unei reconcilieri intre Washington si Teheran, dupa mai bine de 35 de ani de la intreruperea relatiilor diplomatice.

Aceasta posibila apropiere americano-iraniana ii infurie pe aliatii traditionali ai Americii in regiune - cu Arabia Saudita si Israelul in frunte -, care se tem de influenta puterii siite.

Joi, intr-o intalnire la Londra, Kerry a tinut sa-l asigure in acest sens pe omologul sau saudit, subliniind ca "prietenia dintre Statele Unite si regatul Arabiei Saudite (ramane) cheia de bolta" a politicii celor doua tari in Orientul Mijlociu.

Revenirea la export a Iranului a pus presiune pe pretul petrolului

Investitorii sunt pregatiti de mai multe luni sa revina in aceasta tara, care dispune de a patra rezerva de titei din lume si de a doua de gaze naturale.

Iranul, o tara membra OPEC, va putea sa-si exporte petrolul din nou, in deplina libertate. In acest context, pretul titeiului a scazut vineri sub 30 de dolari pe baril, pietele anticipand un viitor aflux de petrol iranian pe o piata pe care oferta este deja abundenta.

Ridicarea tuturor sanctiunilor va fi esalonata pe o perioada de zece ani, iar timp de 15 ani aceste masuri pot fi reintroduse in mod automat in cazul in care Teheranul incalca acordul.

Embargourile ONU asupra armamentului conventional si rachetelor balistice sunt mentinute pana in 2020 si, respectiv, 2023.