Consilierul de stat pe problemele romilor, Dana Varga, a demisionat din Guvernul Ciolos, sustinand ca seful Cancelariei primului-ministru, Dragos Tudorache, ar fi afirmat ca "exista prea multi tigani in Guvern", relateaza Mediafax.

Consilierul de stat pe problemele romilor, Dana Varga, a declarat vineri ca seful Cancelariei primului-ministru, Dragos Tudorache, i-a spus ca "exista prea multi tigani in Guvern" si nu mai este nevoie de serviciile ei dupa ce Valeriu Ciolan Nicolae a fost numit in functia de consilier de stat in cadrul Cancelariei premierului.

Dragos Tudorache nu a putut fi contactat pana la ora transmiterii acestei stiri.

Dana Varga si-a depus demisia joi.

Ea este presedinte al departamentului de minoritati in formatiunea condusa de Calin Popescu-Tariceanu si a fost consiliera a acestuia pe cand copresedintele ALDE era premier. Dana Varga a fost numita consilier de stat in cadrul Cancelariei premierului de catre Victor Ponta in ianuarie 2015.

Biroul de presa al guvernului a precizat, intr-un comunicat publicat vineri, ca primul ministru Dacian Ciolos nu a avut inca "oportunitatea" de a "studia si de a se pronunta" in ceea ce priveste demisia Danei Varga.

"Declaratiile doamnei Varga din presa si din textul demisiei nu sunt impartasite de Premier sau de Seful Cancelariei.

Pe fondul atributiilor acoperite de doamna Dana Varga trebuie mentionat faptul ca, in noua configuratie a Cancelariei Prim-Ministrului, problematica romilor se regaseste acum integrata in cadrul Departamentului de politici privind incluziunea sociala si drepturile omului", se mai arata in comunicatul Guvernului.

UPDATE Ce sustine ALDE in comunicatul transmis presei pe aceasta tema:

Seful Cancelariei Primului Ministru mi-a cerut demisia pe motiv ca "sunt prea multi romi in Guvern si nu prezint incredere"

Motivul demisiei a fost solicitarea expresa a cancelarului Ioan Dragos Tudorache, care a spus ca: "sunt prea multi romi in Guvern si nu prezint incredere", a declarat Dana Varga.

"M-a afectat foarte mult afirmatia domnului Tudorache, pe care de altfel am si invocat-o in demisia inaintata", sustine Dana Varga, care, in prezent, ocupa functia de presedinte al Departamentului Minoritati Nationale, din cadrul Aliantei Liberalilor si Democratilor.

De la numirea in functia de consilier de stat pentru problematica roma, Dana Varga a analizat stadiul in care se gaseste implementarea Strategiei Guvernului Romaniei de incluziune a cetatenilor romani apartinand minoritatii rome.

Cateva dintre responsabilitatile indeplinite cu succes de catre doamna Varga au fost: asigurarea legaturilor cu celelalte ministere, agentii guvernamentale, institutii ale administratiei publice centrale si locale, atunci cand problematica in discutie avea legatura cu comunitatile rome sau traditionale rome; promovarea proiectelor din cadrul administratiilor locale si intreprinderea unor activitatii sustinute pentru a facilita accesul tinerilor romi la mediul educational; pe plan extern a obtinut rezultate pozitive referitoare la promovarea proiectelor internationale axate pe problematica romilor, care au fost implementate in Romania etc.

Cu aceasta ocazie, Dana Varga face un apel public catre toate autoritatile statului, de a renunta la limbajul discriminatoriu la adresa minoritatilor nationale, atitudine care incalca flagrant demnitatea si onoarea cetatenilor romani.