Peste 50 de manuale publicate cu ajutorul Soros Fundation - un ONG denuntat ca “indezirabil” anul trecut de Rusia - au fost arse intr-o facultate din Republica Komi, din nordul Rusiei, scrie The Moscow Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

“In decembrie 2015, bibliotecile facultatilor (din Komi) au fost inspectate pentru a descoperi volumele educationale publicate din timpul proiectului 'Reinnoirea Educatie Umanitare' desfasurat de Soros Foundation”, se scrie intr-o scrisoare oficiala a ministerului regional pentru educatie, citata de site-ul de stiri 7x7.

Potrivit directoarei bibliotecii Yelena Vasilyeva, cartile au fost arse in curtea facultatii.

In decembrie 2015, media rusa a publicat o scrisoare a lui Andrei Travnikov, trimis prezidential in Districtul Federal de Nord-Vest, catre un inalt oficial din guvernamantul regiunii Komi, in care se spunea ca volumele publicate cu sprijinul Fundatiei Soros “formeaza o perceptie pervertita a istoriei rusesti si facand populare directive ideologice straine de ideologia ruseasca”, motiv pentru confiscarea acestora.

In noiembrie 2015, Soros Foundation a fost declarata “indezirabila” in Rusia, iar parchetul general a sustinut ca pune in pericol ordinea constitutionala si securitatea tarii.

ONG-urile declarate “indezirabile” sunt obligate sa-si incheie operatiunile in Rusia.