Rectorul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu (ULBS), Ioan Bondrea, unde activeaza patru dintre profesorii care au coordonat lucrari ale unor detinuti, a declarat, miercuri, ca va solicita Comisiei de etica sa analizeze "fiecare caz", urmand sa stabileasca "daca se impune luarea vreunei masuri", informeaza Mediafax.

Bondrea a declarat ca va solicita verificarea celor patru cazuri de profesori care au girat lucrari ale unor detinuti.

"Am primit solicitarea din partea Consiliului National al Rectorilor, astfel ca voi solicita Comisiei de etica din cadrul Universitatii ᅡLucian Blagaᅡ din Sibiu sa analizeze fiecare caz in parte, urmand ca apoi sa vedem daca se impune luarea vreunei masuri", a declarat Ioan Bondrea.

Acesta a adaugat ca "publicarea unei lucrari in afara spatiului academic al Universitatii ᅡLucian Blagaᅡ din Sibiu este un act personal".

"Chiar daca vorbim despre profesori universitari ai ULBS, institutia nu poate fi legata in niciun fel de actiunile private pe care acestia le intreprind", a afirmat Bondrea.

Intrebat despre lucrarea lui Gigi Becali girata de IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, Bondrea a raspuns: "In speta de fata vorbim despre girarea unei lucrari in nume personal, de catre IPS Laurentiu Streza, iar noi nu putem ingradi in niciun fel un profesor sa isi asume un astfel de demers".

Potrivit listelor facute publice de Ministerul Justitiei, opt dintre universitarii sibieni au coordonat lucrari ale unor detinuti, patru dintre acestia apatinand de ULBS, restul fiind de la Universitatea Romana - Germana si de la Universitatea Alma Mater.

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a cerut, luni, Consiliului National al Rectorilor (CNR) sa solicite universitatilor o analiza punctuala a cazurilor in care profesorilor din respectivele institutii au dat recomandari pentru carti scrise de detinuti.

Adrian Curaj a solicitat CNR sa intreprinda demersurile necesare pentru apararea integritatii academice, in conditiile in care profesori universitari si conferentiari au semnat recomandari pentru cartile scrise de persoanele aflate in regim de detentie.

O situatie centralizata a masurilor luate de fiecare universitate in parte va fi centralizata si transmisa pana la data de 11 februarie 2016, potrivit Ministerului Educatiei.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, marti, ca a deschis dosar penal in cazul cartilor scrise de catre detinuti si face verificari privind favorizarea faptuitorului, fiind vizati profesori universitari care au coordonat sau validat lucrarile, reprezentantii editurilor care le-au publicat si functionari ai ANP care au propus eliberarea.