Ministerul de Externe are in evidenta, la ora actuala, sapte familii de cetateni romani ai caror copii, in total 16, au fost preluati de stat, iar in ultimii cinci ani au fost solutionate 6 astfel de cazuri (in total 10 copii), in cinci cazuri prin repatrierea a 8 minori, iar intr-un caz prin revenirea a doi copii unor cetateni romani rezidenti in Norvegia, informeaza MAE la solicitarea Digi24.

"In atentia Ministerului Afacerilor Externe si a Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) se afla, in prezent, sapte cazuri ale unor familii de cetateni romani, ai caror copii (in total, 16 copii) au fost preluati de autoritatile norvegiene", informeaza MAE.

MAE mai precizeaza ca "in ultimii cinci ani, au mai fost gestionate, pe baza sesizarilor primite, alte sase cazuri ale unor familii de cetateni romani, totalizand 10 copii, care s-au solutionat, in cinci cazuri, prin repatrierea a opt minori, iar intr-un alt caz, prin revenirea a doi copii in familia unor cetateni romani rezidenti in Norvegia".

Ministerul mai precizeaza ca, in paralel, "pe plan intern, ANPDCA a dispus efectuarea de anchete sociale la domiciliul parintilor din Romania si in familiile extinse ale minorilor. In majoritatea cazurilor, anchetele s-au finalizat cu decizia partii romane de a solicita partii norvegiene repatrierea asistata a copiilor. Pentru toate cazurile, solicitarea autoritatilor romane competente de repatriere a copiilor a fost notificata pe cale oficiala partii norvegiene de catre Ambasada Romaniei din Oslo".

Digi24 arata ca datele aflate in evidenta MAE au fost confirmate de reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, aratand in plus ca pentru 11 copii au fost transmise solicitarile de repatriere prin intermediul MAE si al Ambasadei de la Oslo. In trei cazuri urmeaza a fi demarate anchete sociale la domiciliul familiilor, urmand a fi ceruta "repatrierea/returnarea copilului in Romania".