Universitatile "copy-paste" pot disparea doar daca elevii sunt formati "in spiritul eticii si integritatii academice", daca se vor aplica sanctiuni extrem de dure, daca scolile doctorale vor fi reevaluate, iar profesorii conducatori de doctorate sunt evaluati periodic. Solutiile vin de la studenti, care si-au prezentat propria viziune intr-un studiu despre "fenomenul plagiatului si impostura academica in invatamantul superior romanesc".

Solutiile studentilor la universitatile copy-pasteFoto: ANOSR

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro ca a realizat "un studiu prin care condamna vehement fenomenul de plagiat tot mai des intalnit in sistemul educational romanesc, precum si incalcarile tot mai grave si mai dese referitoare la etica si integritatea academica, aparute in acest sistem".

In cadrul studiului, intitulat "Universitatile 'copy-paste': fenomenul plagiatului si impostura academica in invatamantul superior romanesc - perspectiva studentilor", tinerii avertizeaza ca "numeroasele scandaluri de plagiat, si mai ales cele care au avut ca principali actori persoane cu functii foarte inalte in administratia publica, au deteriorat perceptia externa asupra invatamantului superior romanesc, generand prejudicii de imagine greu de estimat".

"Confruntate si cu alte probleme sistemice grave, precum subfinantarea, universitatile, comisiile si consiliile care raspund de gestionarea actelor de plagiat si de impostura academica au esuat in realizarea acestui deziderat, dovedind ca nu exista inradacinat in sistem, dincolo de legislatia nationala in domeniu, un spirit real al excelentei si corectitudinii academice", sustin studentii.

Acestia amintesc de faptul ca "tabloul imposturii academice a fost completat recent de stirile despre profesorii universitari de la un numar considerabil de universitati de stat si particulare din Romania care au girat cu prestigiul lor, si, indirect al universitatii in care isi desfasoara activitatea, lucrarile stiintifice ale unor detinuti care, de cele mai multe ori, au o calitate mai mult decat indoielnica si nu au nimic in comun cu cercetarea stiintifica reala".

ANOSR propune:

  • monitorizarea si evaluarea scolilor doctorale
  • rediscutarea Codului studiilor universitare de doctorat 
  • inasprirea procesului de abilitare a cadrelor didactice (detalii aici)
  • introducerea unei evaluari periodice a coordonatorilor de doctorat
  • introducerea unor sanctiuni extrem de dure pentru abaterile privind integritatea academica, atat asupra celor vinovati, cat si asupra institutiilor care permit aceste practici
  • o transparentizare si o imbunatatire a activitatii comisiilor cu prerogative in domeniul eticii si integritatii academice (CNECSDTI, CNATDCU si CEMU)
  • dezvoltarea si implementarea unor mecanisme institutionale de prevenire si combatere a plagiatului prin intermediul unor programe educationale

"Consideram importanta implementarea unei platforme online care sa cuprinda toate informatiile referitoare la scolile doctorale, dar care sa cuprinda in viitor si toate lucrarile de licenta, masterat si doctorat ale studentilor din Romania, si care sa fie disponibile in mod gratuit", spun studentii, potrivit comunicatului remis HotNews.ro.

Vlad Chereches, presedintele ANOSR, sustine ca "dincolo de introducerea unor sanctiuni extrem de dure pentru astfel de situatii si de armonizarea prevederilor legislative, dorim sa insistam foarte mult pe crearea unui sistem de educare a eticii si integritatii. Credem ca aceasta este singura cale pentru a asigura un viitor curat al sistemului educational romanesc".

Descarca de aici studiul integral al ANOSR - Universitatile "copy-paste": fenomenul plagiatului si impostura academica in invatamantul superior romanesc - perspectiva studentilor

Studiul ANOSR Universitatile Copy-paste