Noua coalitie guvernamentala din Parlamentul Moldovei l-a propus de Vlad Plahotniuc drept premier, a anuntat astazi unul dintre liderii PD, partidul controlat de facto de oligarhul moldovean, insa presedintele Nicolae Timofti a respins candidatura lui Plahotniuc, principalul sau adversar politic, pentru functia de premier, a declarat pentru HotNews.ro Vlad Turcanu, purtatorul de cuvant al presedintelui. Timofti le-a cerut reprezentantilor coalitiei sa propuna un alt nume pana joi la ora 12.00. Timofti era obligat de o decizie a CCR sa accepte numele propus, daca propunerea vine din partea unei majoritati parlamentare - cum a fost cazul de fata.

Vlad PlahotniucFoto: parlament.md

Surse declarasera pentru HotNews.ro, anterior deciziei luate deTimofti, ca acesta ia in calcul o demisie, astfel incat sa evite rusinea de a-l nominaliza cu mana sa pe Plahotniuc, principalul sau adversar politic.

  • Urmareste LIVETEXT si LIVEVIDEO pe HotNews.ro evenimentele unei zile decisive pentru Moldova:

20:50 Noua majoritate Parlamentara, formata din 56 de deputati considera neintemeiate motivele presedintelui de a respinge candidatura lui Plahotniuc. Prin urmare, intr-o declaratie semnata de Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Violeta Ivanov si unul din deputatii PLDM acestia cer presedintelui sa "tina cont de vointa exprimata a majoritatii", scrie Agora.md.

Declaratia semnata de cei patru "lideri" mentioneaza ca a luat act de declaratia presedintelui, si considera neintemeiate motivele invocate de presedinte. Potrivit acestora, actul legislativ de demisie vine ca urmare a solicitarii personale a lui Vladimir Plahotniuc de demisie din functie, prin urmare, nu ar avea relevanta in cazul "candidatului propus de ei"

"Ca atare, reiteram faptul ca preocuparile mentionate in comunicatul de presa al Presedintiei nu sunt sustinute in baza Constitutiei si jurisprudentei Curtii Constitutionale", se mentioneaza in declaratie.

Totodata, acestia au invocat situatia politica si economica din tara, iar prin urmare "Reafirmam determinarea noastra pentru sustinerea candidaturii lui Vladimir Plahotniuc pentru functia de prim-ministru, sustinere pe care ne-o asumam cu toata responsabilitatea, avand pe deplin incredere in judecata noastra si a majoritatii celor 56 de deputati".

Acestia mai fac apel catre Presedintele Nicolae Timofti "sa tina cont de vointa exprimata de catre majoritatea absoluta din Parlamentul Republicii Moldova si sa actioneze in temeiul interesului national si al Legii Supreme".

16.40: Presedintele Nicolae Timofti respinge candidatura lui Vlad Plahotniuc pentru functia de premier, a declarat pentru HotNews.ro Vlad Turcanu, purtatorul de cuvant al presedintelui. Timofti le-a cerut reprezentantilor coalitiei sa propuna un alt nume pana joi la ora 12.00.

16.25: Marian Lupu, presedintele PD, a declarat dupa intalnirea cu presedintele Timofti ca acesta i-a transmis ca "are timp pana maine sa analizeze setul de documente si candidatura" (Ziarul National)

15.46: PLDM (partidul lui Filat, arestat preventiv intr-un dosar de mega-coruptie) a anuntat ca nu-l va vota pe Plahotniuc in Parlament daca va fi desemnat premier. Surse politice sustin ca Plahotniuc si-ar fi asigurat insa o majoritate confortabila de 61 din totalul de 101 de parlamentari

14.26: Plahotniuc a sustinut in discursul de la mitingul de sprijin ca propune o guvernare proeuropeana: "Am reusit sa avem in Parlament o majoritate stabila care va sustine o guvernare proeuropeana, dar va sustine de azi inainte doar acea guvernare proeuropeana care va aduce in casele noastre liniste, ordine, stabilitate si bunastare" (Sursa: Publika.md)

14.13: Publika TV (post controlat de Plahotniuc) anunta ca Plahotniuc este singura propunere a PD pentru postul de premier

14.05: Pro TV Chisinau sustine ca PD va merge cu doua propuneri de premier la presedintele Timofti: Vlad Plahotniuc (liderul de facto al partidului) si Andrian Candu (presedintele Parlamentului, finul lui Plahotniuc).

14.01: Imagine de la mitingul anti-Plahotniuc, la care participa cateva mii de protestatari (sursa: Natalia Morari)

Am venit sa spun #NuPlaha. Nimeni nu mi-a platit 200 lei.

Posted by Natalia Morari on Wednesday, January 13, 2016

13.50: Metoda originala prin care Plahotniuc a scapat de ziaristii care asteptau la sediul partidului sa-i puna intrebari: i-a incuiat in sala de presa a partidului (Protv Chisinau)

13.39: Mitingul pro-Plahotniuc, desfasurat in fata Teatrului de Opera din Chisinau, s-a incheiat. Mitingul anti-Plahotniuc s-a mutat in fata resedintei presedintelui

13.35: Reactie negativa de la Maia Sandu (considerata politician reformist) fata de nominalizarea lui Plahotniuc: "Convingerea mea este ca domnului Presedinte Nicolae Timofti, care a demonstrat ca interesele tarii nu sunt subiect de tirguiala si ca nicio forma de santaj si presiune nu va avea efect asupra deciziilor sale, ii revine, din nou, misiunea sa salveze viitorul Republicii Moldova de interese josnice care nu au nimic comun cu dorintele oamenilor pentru o viata mai buna si in siguranta aici, acasa" (Facebook).

Context:

Astazi au loc in Chisinau doua manifestatii. Prima este anti-Plahotniuc, care s-a mutat din centrul orasului la resedinta presedintelui Timofti. A doua este pro-Plahotniuc, unde manifestantii i-au cerut presedintelui Timofti sa-l desemneze pe acesta premier.

Un candidat desemnat de presedinte pentru functia de premier are la dispozitie 15 zile pentru a cere votul de incredere al Parlamentului.

Inaintea lui Plahotniuc, presedintele Timofti il desemnase candidat la functia de premier pe Ion Sturza, dupa demiterea in Parlament a guvernului Strelet. Parlamentarii moldoveni au boicotat sedinta inc are Sturza trebuia sa ceara votul de investitura, astfel ca el si-a depus mandatul.

Reamintim ca Republica Moldova a ramas fara Guvern pe 29 octombrie, anul trecut, cand o motiune de cenzura impotriva guvernului Strelet (PLDM) a fost votata de 65 de parlamentari din totalul de 101. Printre cei care au votat motiunea s-au numarat si parlamentarii PD,, partid care la acel moment facea parte din coalitia guvernamentala.