Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, marti, ca exista decizii din anii trecuti ale instantelor din Romania care au refuzat sa reduca pedepse cu inchisoarea pentru publicarea de lucrari stiintifice, motivand ca respectivele lucrari nu erau stiintifice, potrivit Mediafax.

Ministrul Raluca Pruna a sustinut marti o conferinta de presa pe tema cartilor publicate de detinuti, aducandu-le acestora reducerea pedepsei cu cate o luna pentru fiecare lucrare stiintifica pe care o semneaza.

Intrebata cine trebuie sa stabileasca daca o lucrare este stiintifica sau nu, Pruna a raspuns: "In primul rand bunul simt stabileste ca este o lucrare stiintifica, daca am o lucrare, nu stiu, despre faptul ca astazi ploua, cred ca suntem cu totii de acord ca nu este o lucrare stiintifica, dar in afara de o prima cenzura a bunului simt, repet, aceste lucrari erau in cele din urma cenzurate de o instanta care sigur nici instanta, nici judecatorul nu este tinut sa se pronunte cu privire la absolut orice fel de domeniu stiintific, dar exista expertize judiciare ce pot fi cerute".

Pruna a precizat ca exista decizii din anii trecuti ale instantelor din Romania care au refuzat reducerea pedepsei motivand ca lucrarea prezentata nu este o lucrare stiintifica, de exemplu pentru ca are prea multe poze.

"Inca nu am finalizat ancheta pentru a vedea cate astfel de cereri s-au facut, dar eu sunt convinsa ca au fost mult mai multe cereri decat numarul de lucrari ce au fost retinute in cele din urma ca fiind lucrari stiintifice", a mai spus ministrul.

Intrebata care este soarta celor care scriu lucrari cu un real caracter stiintific, Pruna a spus ca, potrivit Codului penal, ceea ce se analizeaza cand se cere eliberarea conditionata este inclusiv conduita condamnatului, buna sa purtare si mai ales dovada de indreptare.

"Asa incat eu cred ca pe viitor, daca aceasta dispozitie (reducerea pedepsei pentru publicarea de lucrari stiintifice, n.r.) va fi abrogata, nu se aduce atingere dreptului unei persoane care doreste sa scrie pentru ca are ceva de comunicat, pentru avansarea stiintei in lume. Sunt convinsa ca in clipa in care persoana respectiva va ajunge in fata comisiei ce e chemata sa se pronunte cu privire la oportunitatea eliberarii conditionate si apoi a instantei ce trebuie sa acorde efectiv acest drept, sunt convinsa ca o astfel de lucrare stiintifica autentica va putea fi retinuta ca fiind o dovada a indreptarii unei persoane condamnate", a mai declarat Pruna.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat, marti, ca va propune Guvernului, in prima sedinta din februarie, emiterea unei ordonante de urgenta pentru abrogarea articolului din lege care prevede ca detinutii care scriu lucrari stiintifice beneficiaza de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.

DNA a anuntat tot marti ca a deschis dosar penal in cazul cartilor scrise de catre detinuti si face verificari privind favorizarea faptuitorului, fiind vizati profesori universitari care au coordonat sau validat lucrarile, reprezentantii editurilor care le-au publicat si functionari ai ANP care au propus eliberarea.

Ministerul Justitiei a facut publice, la inceputul anului, titlurile lucrarilor stiintifice elaborate si publicate de detinuti in perioada 2013 - 2015, furnizate de ANP.

Potrivit datelor transmise de ANP, 188 de detinuti au scris si publicat peste 400 de carti in ultimii doi ani.

Ministrul Raluca Pruna a aratat ca, din 2007 pana in 2010, la nivelul sistemului penitenciar din Romania, a fost o lucrare scrisa pe an, in 2011 au fost trei lucrari, in 2012 - sase, 2013 - 11, 2014 - 90, iar in 2015 numarul lucrarilor stiintifice scrise de detinuti ajunge la 340.

Ea a mai declarat ca va dispune masuri deloc blande daca va constata, in urma unei analize asupra lucrarilor publicate de detinuti, ca legea a fost incalcata sau aplicata defectuos in aceasta privinta.

Ministerul Justitiei a facut publica lista profesorilor universitari care, dupa cum prevede procedura, le-au dat detinutilor recomandare scrisa pentru a elabora o lucrare stiintifica pe o anumita tema. De asemenea, sunt enumerate si editurile care au publicat sutele de lucrari scrise in penitenciare.