​Pentru explozia de lucrari stiintifice publicate in penitenciarele din Romania si-au dat acordul zeci de profesori universitari de-a lungul anilor. Hotnews a reusit sa contacteze telefonic patru dintre universitarii care si-au dat acordul pentru asa-numitele lucrari stiintifice elaborate in penitenciare. Explicatiile legate de modul cum au ajuns sa acorde avizul pentru redactarea unor lucrari care taie o luna din pedeapsa detinutului au fost diferite: de la profesorul care spune ca a dat o simpla "recomandare privind capacitatiile detinutului de a scrie o carte" si pana la cea care declara ca detinutul este sotul unei colege de catedra si nu ar fi la prima carte scrisa.

Documente si deciziiFoto: Agerpres
  • Profesorii universitari contactati de Hotnews au precizat ca nu au fost platiti pentru recomandarea data sau chiar coordonarea stiintifica a celor de dupa gratii.​
  • Conferentiar universitar la Academia de Stiinte Economice din Bucuresti, dr. Catalin Boja a coordonat doua lucrari stiintifice a lui Cristea Nicolae, condamnat la 4 ani de inchisoare pentru complicitate la evaziune fiscala.

Contactat de Hotnews, Catalin Boja a declarat ca i s-a solicitat sa dea o recomandare in privinta capacitatii lui Cristian Nicolae de a scrie o lucrare stiintifica, inainte ca procesul de redactare al cartii sa inceapa. ”A fost o solicitare de recomandare, am semnat o hartie inainte de a se scrie cartea. Nu mi s-a solicitat un punct de vedere oficial privind caracterul stiintific al lucrarii. Nici din partea instantei, nici din partea penitenciarului”.

Boja a explicat: ”Mi s-a solicitat sa dau o recomandare privind capacitatea persoanei respective de a scrie o lucrare. Cu aceasta recomandare, persoana respectiva face o solicitare catre penitenciar, astfel incat sa i se aprobe scrierea lucrarii. Noi am dat recomandarea respectiva. La final mi s-a transmis lucrarea, dar nu era o obligativitate, dar mi se parea normal. Am dat o recomandare ca persoana poate sa scrie lucrarea si mi s-a transmis lucrarea, pe care m-am uitat”

Intrebat de reporterul Hotnews din partea cui a primit solicitarea, conferentiarul de la ASE a mentionat: ”A venit din partea persoanei respective. A fost o rugaminte [...] cunosc persoana respectiva de mai mult timp, parintii nostri au fost prieteni. Am considerat ca are abilitatiile de a scrie lucrarile respective. Dar luarea in considerare a lucrarilor pentru reducerea pedepsei, asta ma depaseste. Asta tine de un proces juridic. [...] Din cate am inteles eu nu trebuie sa ma pronunt asupra caracterului stiintific. La nivelul editurii, cand se vine o propunere privind publicarea unei carti, editura respectiva are un colectiv de referenti stiintifici, care trebuie sa se pronunte pe marginea caracterului stiintific al lucrarii. Pe baza acelor referate pe care le obtine editura, se decide publicarea cartii si se accepta ca e o lucrare stiintifica”.

Boja a subliniat ca in ceea ce priveste caracterul stiintific al celor doua lucrari redactate in penitenciar de Cristian Nicolae: ”Lucrarile sunt pe zona de competenta a persoanei respective. Tema este Loteria Romana, iar persoana respectiva a fost director cred ca mai mult de zece ani la institutie. In opinia mea a fost ca pot sa dau acea recomandare. Aceasta recomandare este o prima etapa la inceput. Un punct de vedere, astfel incat sa se demareze procesul de scriere a cartii".

Intrebat daca se plateste ceva pentru recomandarea oferita, dr. Catalin Boja a sustinut ca nu a fost platit in nicio etapa, nu a solicitat si nici nu a primit bani pentru nicio recomandare facuta. ”Nu. Este o recomandare pe care o semnezi in nume propriu. Imi pare rau ca suntem bagati toti in aceeasi oala. In cazul meu, eu nici nu am acceptat, nici nu am solicitat bani. Pe persoana respectiva o cunosc de mai mult timp, recunosc ca daca primeam o solicitare de la alta persoana, poate eram mai reticent [...] Eu am primit o solicitare sa dau o recomandare, cum ar fi si recomandarea pe care as oferi-o unui student pentru angajare, ca persoana respectiva poate sa scrie o carte. Recomandarea am dat-o inainte ca persoana respectiva sa inceapa sa scrie cartea”.

Boja a mentionat ca a scris si o prefata pentru lucrarile condamnatului Cristian Nicolae, care ar fi o rezumare a continutului. Nici pentru aceasta parte nu a cerut si nici nu a fost platit.

  • Prodecanul Facultatii de Automatica si Calculatoare a Politehnicii Bucuresti, profesorul universitar Emil Slusanschi a coordonat o singura lucrare stiintifica a lui Mihnea Ioan Gheorghiu, condamnat la opt ani si jumatate de inchisoare pentru tentativa de omor. 

Contactat de Hotnews, Emil Slusanchi a declarat, in ceea ce il priveste pe Mihnea Ioan Gheorghiu: "Acesta este un fost student, care in 2008 era la mine la diploma si apoi a disparut din peisaj [...] Omul isi terminase toate examenele si mai avea sa isi dea diploma. In 2012-2013 m-a cautat tatal lui daca il pot indruma la diploma. Am fost de acord, dar nu pe tema respectiva. L-am indrumat pe diploma, a sustinut-o in 2014 pe Skype. Apoi m-a intrebat daca poate sa isi reduca pedeapsa cu lucrarea de diploma, insa nu am fost de acord, pentru ca diploma nu este o lucrare stintiifica. Eu i-am spus lui o tema care ar avea sens pentru lucrul cu studentii si pentru comunitatea de IT-isti. I-am dat tema, bibliografia, l-am indrumat, i-am dat un calculator de la facultate pentru a face asta. Din luna mai pana in octombrie a lucrat la cartea sa. Eu m-am uitat pe documentul respectiv inainte de a fi publicat, iar el s-a ocupat de publicare"

Prodecanul Facultatii de Automatica si Calculatoare a subliniat ca: "E foarte ok sa spuneti ca este lista rusinii, insa nu puteti sa generalizati. Ne sprijinim oamenii si studentii sa isi faca treaba cum trebuie. Merita sustinuta ideea pentru o cauza nobila, de a sprijini oamenii din penitenciare sa se reabiliteze [...] De acord, sunt o gramada de lepre si nenorociti, insa asta e o alta problema. Pot sa va spun ca au ajuns si la mine cereri de genul dar nu ai vrea sa dai o recomandare. Insa eu am cerut sa vad despre ce e vorba si am vazut ca nu sunt pe domeniu de care ma ocup eu. Si la revedere. Mai stiu vreo doi colegi care au facut exact la fel"

Intrebat daca este sigur ca lucrarea stiintifica a fost redactata individual de condamnatul coordonat, Emil Slusanschi a explicat: "Omul asta m-a sunat constant ca sa-l indrum. El a scris lucrarea asta de mana, parintii lui au manuscrisele. Pentru ca dupa ce si-a facut diploma nu i s-a mai dat voie la calculator, nu este unul dintre baietii draguti care au voie cu telefoane si calculatoare in celula. Doar dupa ce i-am dat eu ultimul review a putut sa o transcrie. Nu s-ar pune problema sa nu o faca el"

De asemenea, prodecanul a sustinut ca nu a fost platit pentru indrumarea si recomandarea facuta si nici nu s-ar pune problema sa se faca asa ceva.

Emil Slusanschi a precizat: "E total nerealista treaba cu publicarea a 7-8 carti pe an, dar este total inutil sa lovesti intr-un sistem care teoretic ar trebui sa reabiliteze. Sunt perfect de acord ca trebuie refacut modul in care poti sa faci 7-8 lucrari, insa pentru ca un om sa faca o chestie, este absolut normal. Omul asta a terminat facultatea noastra si nu sunt multi care fac asta. Din aceste motive eu l-am sustinut sa isi faca aceata lucrare".

  • Prodecanul Facultatii de Inginerie si Managementul Sistemelor Tehnologice din cadrul Politehnicii Bucuresti, profesorul universitar Tiberiu Dobrescu, a coordonat patru lucrari stiintifice ale lui Amza Gheorghe, condamnat la 4 ani si 8 luni de inchisoare pentru luare de mita. 

Contactat de Hotnews, prodecanul a mentionat: "Ma stiu de 15 ani cu domnul profesor si decan Amza Gheorghe (n.r. Amza Gheorghe a fost decan al Facultatii de Inginerie si Managementul Sistemelor Tehnologice din cadrul Politehnicii Bucuresti), ii cunosc foarte bine activitatea si ii cunosc cartile publicate. Eu am dat doar un aviz vizavi de ce a scris in detentie domnul Amza, dar cunoscand activitatea acestuia [...] Mi s-a parut normal, atata timp cat am lucrat cu dansul si cunoscand ce a scris, sa ii dau avizul [...] Este primul autor in domeniul bioecotehnologiilor din Romania. Ce scrie acuma este o continuare a activitatii sale din ultimii 15 ani".

Intrebat de Hotnews daca i-a verificat lucrarile scrise din penitenciar, profesorul universitar Dobrescu a subliniat: "Sigur ca i-am verificat lucrarile, va dati seama ca nu puneam o semnatura pe ceva ce nu as fi cunuoscut. Dansul nu s-a apucat in detentie sa scrie pentru prima data, el are vreo 20 de carti si articole publicate cat nu era in detentie. O continuare a activitatii dansului, va dati seama ca nu prea are ce face si banuiesc ca asta a facut tot timpul [...] Eu am fost sunat tot timpul de cei de la Jilava si Poarta Alba sa confirm ce am semnat acolo".

El a mentionat ca nu a fost platit pentru avizul pe care l-a dat: "Nu, cum sa se intample asa ceva. E ca si cum as da o recomandare la cineva care nu este in detentie. Este o procedura care se face la noi vizavi de lucrarile stiintifice care se publica, daca sunt de noutate, daca e ceva important".

  • Conferentiarul universitar al Academiei de Stiinte Economice Bucuresti, Ioana Nely Militaru, a coordonat una dintre cele sapte lucrari stiintifice ale lui Remus Baciu, fostul presedinte al ANRP, condamnat la 5 ani de inchisoare pentru o mita de 100.000 de euro. 

Contactata de Hotnews, Ioana Nely Militaru a declarat: "Este vorba de o comunicare stiintifica intr-o revista, nu e o lucrare stiintifica propriu-zisa. Am vazut lucrarea pentru care mi-am dat avizul, cum sa nu o vad".

Intrebata cum a intrat in contact cu Remus Baciu, cel caruia i-a dat avizul pentru o lucrare stiintifica scrisa in detentie, conferentiarul universital Ioana Nely Militaru a precizat: "Sotia dansului lucreaza la catedra de Drept si eu sunt profesor la catedra. Domnul Remus Baciu a fost coleg cu noi, il cunoastem. Ca si parte profesionala am facut distinctia intre faptele sale penale si activitatea stiintifica. Lucrarea este vazuta in acest context [...] Nu este o prima lucrare a domnului Remus Baciu. Chiar am inteles ca a mai venit cu niste lucrari de teste grila de dreptul afacerilor, nu am dat eu referinta cu privire la testele respective, dar noi ca si cadre didactice cunoastem activitatea colegilor nostri, ma refer la activitatea stiintifica".