Adrian Curaj, ministrul Educatiei, anunta ca a cerut Consiliului National al Rectorilor "actiuni ferme de aparare a integritatii si prestigiului universitatilor romanesti", in cazul detinutilor-scriitori cu recomandari de la profesori universitari. "Sunt convins ca, la nivelul consiliilor de etica din universitati, aceste cazuri vor fi tratate cu maxima seriozitate", sustine ministrul Educatiei. Amintim ca CNR este condus de fostul ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu.

Adrian CurajFoto: Hotnews

Intr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, ministru Educatiei anunta: "Avand in vedere informatiile prezentate de Ministerul Justitiei privind recomandarile pe care mai multi profesori si conferentiari universitari le-au semnat persoanelor aflate in penitenciare, in cursul zilei de ieri am solicitat Consiliului National al Rectorilor actiuni ferme de aparare a integritatii si prestigiului universitatilor romanesti".

"In baza principiului autonomiei universitare, dar si a responsabilitatii sociale pe care o au, universitatile trebuie sa faca o analiza pentru fiecare situatie in parte si sa ia masurile care se impun. Sunt convins ca, la nivelul consiliilor de etica din universitati, aceste cazuri vor fi tratate cu maxima seriozitate", afirma Adrian Curaj.

In urma cu doua zile, in cadrul unui interviu acordat Digi 24, ministrul Educatiei a declarat referitor la aceste cazuri: "Insist pe responsabilitatea institutiilor de invatamant. Profesorii, cercetatorii, care sunt implicati in aceste cazuri sunt implicati in nume personal, deci nu sunt abordari institutionale. Sigur, sunt profesori, sunt cercetatori la institutii de invatamant superior, de cercetare din Romania, dar actiunile dansilor sunt actiuni individuale. Sunt convins ca institutiile de invatamant superior sau institutiile de cercetare vor avea grija, prin prisma mentinerii prestigiului lor, sa discute subiectele acestea si sa ia decizii. Eu insist pe responsabilitatea institutiilor de invatamant superior si de cercetare. Numai acolo e expertiza necesara sa decida asupra unui subiect sau altul".

Anuntul ministrului vine dupa ce Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca s-a autosesizat in cazul sutelor de puscariasi care au scris carti in ultimii ani ca sa fie eliberati mai repede din inchisoare. Procurorii DNA sustin urmatoarele:

  • "potrivit art. 96 alin. 1 lit. f din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica. Pentru a profita de aceasta prevedere, s-ar fi creat un mecanism in care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanti ai unor edituri si membri ai comisiilor din penitenciare, care au actionat coroborat, astfel incat persoanele condamnate sa apara ca autori de lucrari stiintifice, iar pedepsele aplicate de instante sa se considere ca executate.
  • Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandari formale prin care au atestat pretinsa relevanta stiintifica a unor lucrari, exclusiv pe baza titlului acestora, fara a lua contact in vreun mod cu autorul lucrarii si fara a cunoaste viziunea acestuia asupra temelor care urmau sa fie abordate. Aceste recomandari ar fi avut o natura generica si ar fi fost folosite, uneori, in aceeasi forma, pentru elaborarea unor multiple lucrari cu caracter stiintific.
  • Alte cadre universitare ar fi acceptat sa valideze valoarea unor lucrari si sa le includa in evidenta unor conferinte stiintifice internationale, in conditiile in care activitatea de elaborare desfasurata de autor durase cate o ora pentru fiecare comunicare. Se observa ca ar exista o discrepanta intre prestigiul presupus al unei asemenea manifestari si implicarea reala a autorului, care a determinat ca fiecare ora de activitate sa reduca durata pedepsei executate cu cate 30 de zile.
  • Totodata, ar fi existat persoane care au acceptat sa elaboreze lucrari cu un aparent caracter stiintific si care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate. Lucrarile pretins a fi fost realizate in penitenciar citeaza opere la care autorul nu a avut acces nici la biblioteca, nici online, iar timpul dedicat elaborarii lucrarilor este in mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore si 40 de minute pentru elaborarea unei lucrari de 212 pagini). In aceste imprejurari, concluzia este ca autorul real este o alta persoana".

Tot astazi, 12 ianuarie 2015, Universitatea din Craiova - care are cele mai multe recomandari acordate de catre profesori unor detinuti in 2015 - a decis ancheta interna in cazul profesorilor care au girat lucrarile din puscarii, iar ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ca va propune Guvernului ca printr-o Ordonanta de Urgenta (OUG) sa fie abrogata dispozitia care ii scuteste de inchisoare pe detinutii-scriitori.

Citeste si: