Presedintele Klaus Iohannis a afirmat marti, pe contul sau de Facebook, in prima postare pe anul 2016, ca urmareste cu "mare atentie si preocupare" cazul familiei Bodnariu, ai carei copii au fost fost luati de Serviciul de protectie a copilului pe motiv de violenta fizica a parintilor.

"Urmaresc cu mare atentie si preocupare ceea ce se intampla familiei Bodnariu in Norvegia. Sustin eforturile autoritatilor romane si ale Guvernului Romaniei de a asigura respectarea drepturilor omului pentru cetatenii romani, oriunde s-ar afla ei", a scris presedintele, pe contul lui de Facebook.

Informatii relevante despre acest caz si evolutia lui:

Cazul familiei Bodnariu din Norvegia, despartita de cei cinci copii in luna decembrie, a declansat un val de reactii in societate.

Primele informatii, publicate cu precadere de site-urile crestine, sustineau ca Serviciul de protectie a copilului din Norvegia ar fi luat copiii de langa parinti din cauza convingerilor crestine.

Declaratiile celor doi parinti si ale fratelui lui Marius Bodnariu arata insa ca motivul oficial este legat de "disciplinarea fizica" a copiilor, admisa de familie sub forma unor "palme la fund". Familia reclama insa actiunea disproportionata a autoritatilor.

Premierul Dacian Ciolos a comentat pe 23 decembrie , intr-o emisiune la postul Antena 3, cazulfamiliei romane a caror copii au fost luati de autoritatile din Norvegia, afirmand ca situatia este "sensibila", iar Romania nu poate insista, pentru a nu lasa impresia unor presiuni, avand in vedere ca trebuie respectata legislatia norvegiana.

Tot pe 23 decembrie, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la cazul celor 5 copii preluati de la parintii lor de catre Barnevernet.

In weekend au avut loc manifestatii de sustinere in Bucuresti, in fata Guvernului, si in alte orase din tara, din Europa si din SUA.

Cazul familiei mixte Bodnariu nu este singular, intr-o situatie asemanatoare fiind in Norvegia si Dumitru si Mihaela Nan,carora statul norvegian le-a luat copiii in octombrie, scrie Adevarul.

Conducerea Ministerului Afacerilor Externe a avut vineri o noua discutie cu ambasadorul Norvegieila Bucuresti, Tove Bruvik Westberg, despre cazul familiei Bodnariu, iar ambasadorul Romaniei la Oslo va avea la randul sau, saptamana aceasta, o discutie cu reprezentantii Ministerului norvegian al Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale.

O delegatie parlamentara formata din membri ai Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii intentioneaza sa faca o vizita in Norvegiain perioada 18 - 22 ianuarie pentru a discuta cazul familiei Bodnariu, a precizat vicepresedintele Comisei, deputatul PNL Mircea Dolha.

CITITI siMircea Toplean, psiholog clinician: Sa separi copiii de parinti in urma unor marturisiri facute chiar de copii are un efect devastator IN PRIMUL RAND asupra copiilor denuntatori