Doua dintre produsele servite la masa de Revelion la restaurantul din municipiul Sibiu unde peste 40 de persoane s-au imbolnavit aveau stafilococ, la fel si cativa dintre angajatii din blocul alimentar, au anuntat, marti, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Sibiu.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, marti, de reprezentantii DSP Sibiu, au fost finalizate analizele recoltate in noaptea de Revelion de la restaurantul unde 43 de persoane s-au imbolnavit, transmite Mediafax.

"Din probele bacteriologice recoltate de la 22 de angajati ai blocului alimentar al unitatii (exudate nazale si faringiene), noua exudate nazale (41 la suta) si un exudat faringian au fost pozitive pentru stafilococ. Cele patru coproculturi recoltate in ambulator de la pacienti au fost negative, iar din cele 20 de coproculturi de la personal, una a fost pozitiva pentru stafilococ, restul fiind negative pentru germeni patogeni", se arata in comunicat.

De asemenea, s-au recoltat 29 de probe alimentare - zece din alimente de la micul dejun, opt din preparate culinare pentru Revelion, iar 11 din materia prima utilizata la prepararea micului dejun, respectiv de la gustarea rece de Revelion.

"In doua dintre probele de la masa de Revelion (piftie si rulou cu sunca cu salata boeuf), s-a identificat stafilococ aureus hemolitic coagulazo-pozitiv, restul probelor fiind corespunzatoare", se mai arata in comunicat.

Totodata, specialistii DSP Sibiu au mentionat ca s-au recoltat zece teste de salubritate din blocul alimetar al unitatii - suprafete de lucru, ustensile, tacamuri - toate corespunzatoare, iar cele sase probe recoltate de pe mainile personalului au fost, de asemenea, corespunzatoare.

"Manifestarile clinice, incubatia scurta (cateva ore), distributia dupa debut a cazurilor cunoscute, precum si remisiunea rapida a simptomelor, sugereaza ca este vorba de un episod de toxiinfectie alimentara stafilococica. Aceasta ipoteza este sustinuta si de numarul mare de purtatori de stafilococ in randul personalului (posibila sursa), cat si de prezenta aceluiasi germen in doua preparate culinare pregatite in 31 decembrie 2015. Absenta stafilococului in probele recoltate de la bolnavi (coproculturi negative) nu ne permite sa confirmam statistic cazurile, dar nici nu infirma o toxiinfectie alimentara stafilococica", se arata in comunicat.

In urma rezultatelor de laborator, specialistii DSP Sibiu au dat o amenda de 800 de lei si au dispus suspendarea activitatii purtatorilor de stafilococ din randul personalului pentru efectuarea tratamentului.

In noaptea de Revelion, peste 40 de persoane cazate la o unitate hoteliera din municipiul Sibiu au acuzat simptome ale unei toxiinfectii alimentare si au avut nevoie de ingrijirile medicilor, 13 dintre acestea, intre care doi copii, fiind transportate la spitale din oras.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Sibiu, Bianca Sabau, declara ca, in total, 43 de persoane au acuzat simptome de toxiinfectie alimentara, dupa ce, initial, zece persoane au avut nevoie de ingrijirile medicilor. De asemenea, alte 30 de persoane au primit ingrijiri medicale la fata locului, dar au refuzat transportul la spital.

Ulterior, restaurantul hotelului a fost inchis temporar, iar administratorii au fost amendati cu 4.000 de lei, pentru nerespectarea regulilor de igiena alimentara.

Reprezentantii ISU Sibiu spuneau ca alte trei persoane dintre cele 30 carora li s-au acordat ingrijiri medicale la fata locului, dar au refuzat transportul la spital, au ajuns in cele din urma la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Sibiu dupa ce starea li s-a agravat.

In 4 ianuarie, DSP Sibiu anunta ca o parte dintre angajatii restaurantului sunt purtatori de streptococ si stafilococ, afirmand ca se erau asteptate si rezultatele altor analize.