Procurorii DNA Galati l-au retinut pe Petru Mihaita Coada, fost adjunct al Sefului Politiei municipiului Braila, acum detasat de IGPR in strainatate, pentru favorizarea faptuitorului si abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, se arata intr-un comunicat DNA.

De asemenea, procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de George Viorel Gherase si Virginel Sasu, agenti de de politie, pentru fals intelectual si favorizarea infractorului.

Acuzatiile DNA se refera la un incident violent in trafic in care a fost implicata o fosta persoana cu functie de conducere in politie, cei trei fiind acuzati ca au atestat in mod deliberat ca autorul agresiunii nu este cunoscut.

Ce scrie in comunicatul DNA:

"In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 26 august 2013, inculpatii Ghelase George-Viorel si Sasu Virginel, in calitate de agenti de politie in cadrul Politiei Municipiului Braila - Biroul Ordine Publica, cu prilejul interventiei in urma sesizarii unor acte de violenta fizica (altercatie in trafic), au falsificat doua inscrisuri oficiale (procesul-verbal de sesizare din oficiu respectiv fisa interventiei la eveniment ￯112￯), pe care le-au intocmit si semnat cu acel pri

lej. In cuprinsul celor doua documente, cei doi agenti de politie au atestat, in mod deliberat, imprejurarea necorespunzatoare adevarului potrivit careia agresorul era o persoana neidentificata si au omis, in mod intentionat, sa insereze faptul ca autorul agresiunii fusese indicat de victima ca fiind un ofiter de politie ce detinuse anterior o functie de conducere in cadrul IPJ-Braila.

In acelasi context, la data de 27 august 2013, inculpatul Coada Petru Mihaita, in calitate de adjunct al sefului Politiei Municipiului Braila, actionand cu intentie directa, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu prin faptul ca, prevalandu-se de ascendentul ierarhic profesional conferit de functia sa, a exercitat demersuri abuzive asupra unui subaltern, agent de politie, caruia i-a ordonat verbal, in mod ferm (dupa ce a aflat ca cercetarile relevasera identitatea agresorului) ca, in fisa de eveniment pe care agentul avea obligatia sa o intocmeasca pentru a fi implementata in fluxul informational politienesc, sa ateste imprejurarea neadevarata ca autorul era necunoscut.

Initial agentul de politie respectiv s-a conformat ordinului ilegal si a intocmit, impreuna cu o alta persoana, o fisa de eveniment neconforma adevarului, pe care ulterior a refuzat sa o inainteze spre implementare in fluxul informational politienesc.

In aceeasi zi, inculpatul Coada Petru Mihaita i-a prezentat sefului ierarhic, in mod deliberat, faptul ca autorul agresiunii nu fusese identificat si nici nu existau posibilitati obiective de identificare a sa.

Cu toate ca, la acel moment, inculpatul Coada Petru Mihaita cunostea identitatea agresorului, el a incercat sa il determine pe Seful Politiei municipiului Braila sa dispuna inregistrarea sesizarii ca dosar penal cu autor necunoscut, acesta din urma nefiind de acord cu cererea respectiva.

Prin aceste demersuri abuzive, inculpatul Coada Petru Mihaita a vatamat interesele legitime profesionale ale agentului de politie caruia i-a ordonat sa mentioneze aspecte neadevarate in fisa de eveniment, precum si interesele legitime ale Politiei municipiului Braila (respectiv efectuarea de activitati de cercetare penala in raport de situatia de fapt reala, precum si intocmirea de inscrisuri oficiale corespunzatoare adevarului ￯ activitati ce se circumscriu interesului general al justitiei penale).

Totodata, inculpatul Coada Petru Mihaita a mai urmarit sa obtina pentru agresor impiedicarea tragerii acestuia la raspundere penala pentru respectivul incident sau, cel putin, ingreunarea cercetarilor, reusind astfel sa obtina, ca folos necuvenit pentru acesta din urma, intarzierea si ingreunarea cercetarii sale penale."