Hidrologii au emis, luni, o atentionare de cod galben si una cod portocaliu de inundatii pentru rauri din vestul si nord-vestul tarii, valabila incepand de astazi, ora 18:00, pana miercuri la ora 6:00. In intervalul amintit se pot inregistra cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de aparare (influentate si de evolutia formatiunilor de gheata), scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cu posibile efecte de inundatii locale.

Avertizari hidrologice cod galben si cod portocaliuFoto: inhga.ro

Bazinele hidrografice afectate:

Tisa, Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb, Aries, bazinele superioare ale raurilor Bega si Timis. In intervalul amintit se pot inregistra cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de aparer( influentate si de evolutia formatiunilor de gheata), scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cu posibile efecte de inundatii locale

Cod galben

- In intervalul 11.01.2016 ora 18:00 - 13.01.2016 ora 06:00 pe raurile din bazinele hidrografice: raul Tisa (la intrarea in tara), Viseu, Iza, Tur (judetele Maramures si Satu Mare), Somes (judetele Bistrita Nasaud, Salaj, Maramures, Cluj si Satu Mare), Crasna (judetele Salaj si Satu Mare), Barcau (judetele Salaj si Bihor), Crisul Repede (judetele Cluj si Bihor), Crisul Negru, Crisul Alb (judetele Bihor, Arad si Hunedoara), Aries (judetele Cluj si Alba), Bega amonte s.h. Faget, Bistra si alti afluenti ai Timisului superior aferenti sectorului aval Teregova-amonte Lugoj din judetele Caras Severin si Timis.

Cod portocaliu

- In intervalul 11.01.2016 ora 20:00 - 12.01.2016 ora 16:00 pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu - bazin superior amonte s.h. Leordina, Iza, Tur, Lapus (judetele Maramures si Satu Mare), Somesul Mare amonte s.h. Nepos si afluentii sai de dreapta din judetul Bistrita Nasaud, Crasna (judetele Salaj si Satu Mare), Barcau superior si afluentii sai din judetele Salaj si Bihor, Somesul Mic bazin superior si afluentii sai din judetul Cluj, Crisul Repede - amonte s.h. Vadu Crisului (judetele Bihor si Cluj), Crisul Negru - bazin superior si mijlociu si afluentii sai din judetele Bihor si Arad, Crisul Alb amonte s.h. Gurahont si afluentii sai din judetele Hunedoara si Arad, Aries ¬ bazin superior si afluentii sai din judetele Alba si Cluj.

Potrivit INHGA, aceste fenomene se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare in intervalul 12.01.2016 ora 03:00 ¬ 12.01.2016 ora 11:00 pe unele rauri din bazinele hidrografice: Tur, Crisul Negru (bazin superior si mijlociu) si pe unele rauri situate in zona de munte din judetele Maramures, Cluj si Alba.

Meteorologii precizeaza ca ca fenomenele hidrologice periculoase se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai raurilor marcate pe harta.