- Dosarul de la ANRP al finilor lui Busoi care au primit despagubiri in valoare de 77.535.100 lei a intrat inclusiv in atentia DNA, insa din februarie 2015 cand procurorii au facut primele verificari si pana azi nu s-a mai intamplat nimic.

Vezi aici integral declaratia de avere a lui Cristian Busoi (iunie 2015)
Busoi raporteaza primul milion de actiuni la Fondul Proprietatea in declaratia de avere din iunie 2012, care este aferenta operatiunilor facute cu un an in urma. De atunci, in declaratiile de avere numarul actiunilor a crescut constant.
Finii lui Cristian Busoi (Daniel Groza si Marius Militaru) primesc despagubiri generoase de la ANRP la sfarsitul lui 2008 (decembrie), cand s-a dat decizia in dosarul 41988/ CC. Daniel Groza si Bogdan Militaru incaseaza despagubiri in valoare de 77.535.100. Acestea s-au platit ulterior prin actiuni la Fondul Proprietatea.
Finii lui Cristian Busoi (Daniel Groza si Marius Militaru) figureaza in topul celor mai mari beneficiari de despagubiri de la ANRP. Intr-un top dat publicitatii in 2014, finii lui Busoi ocupa locul 18 din 30. Numele lui Daniel Groza apare si intr-un raport al Curtii de Conturi, mentionat ca fiind un "cumparator constant" de drepturi litigioase.

Contactat de HotNews.ro, Cristian Busoi a evitat sa raspunda clar la intrebarea: "Ati cumparat actiunile de la finii dvs?", in ciuda insistenelor. Busoi a s-a limitat sa raspunda ca "se incearca in mod fortat sa se lege numele meu de o institutie care nu are o foarte buna reputatie" si ca "totul e achizitionat legal si transparent, de pe Bursa sau de la investitori".
"Chiar nu exista nici o implicare, nimic in afara cadrului legal normal. Este doar un subiect de presa", amai spus candidatul PNL. Avertizat ca aceste raspunsuri vagi nu ajuta la clarificarea situatiei, si ca intrebarea este daca a cumparat sau nu de la finii lui actiuni la FP, Busoi a inchis discutia, afirmand ca nu mai doreste sa raspunda la nici o intrebare pe aceasta tema.
- DNA a cerut documente despre dosarul finilor lui Busoi. Ce s-a intamplat cu ancheta
Potrivit unor documente consultate de Hotnews.ro, procurorul sef sectie, Gheorghe Popovici a cerut in cadrul anchetei mari de la ANRP (in care sunt vizati mai multi oficiali si oameni de afaceri) o serie de alte dosare de retrocedare, suspecte ca fiind supraevaluate.
Printre aceste dosare, se numara si Dosarul nr. 41988/ CC.
In data de 13.02.2015, procurorul Gheorghe Popovici ii solicita printr-o adresa presedintelui ANRP, Ion Baiesu, sa-i puna la dispozitie, in original, o serie de dosare: 38386/CC, 13653/FFCC/24.04.2008, 39009/CC, 19685/CC, 266600/CC, 32332/CC, 39495/CC, 31209/CC, 29079/CC, 32819/CC, 32819/CC, 21297/CC, 17462/CC, 3585/CC, 41988/CC si 8745/CC.
"Totodata, va solicitam sa ne inaintati, in original, rapoartele de reevaluare efectuate de catre Mondo Plus, dispuse in urma controlului de catre Curtea de Conturi a Romaniei".
Printr-o alta adresa, din 17.02.2015 procurorul revine la ANRP, solicitand contractele si anexele, in baza carora s-a facut evaluarea pentru dosrele de mai sus. In fine, printr-o noua adresa din 19.02.2015, procurorul Popoviciu solicita ANRP "toate anexele la contractul de prestari servicii nr 660/22.02.2013 incheiat intre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor si SC Mondopuls SRL".
ANRP a raspuns la toate aceste solicitari, trimitand documentele solicitate de procurorul DNA. Nu este clar ce s-a intamplat cu aceste solicitari, in sensul ca a fost deschis un dosar penal sau nu. Cert este ca nu exista informatii in acest moment legate de o posibila anchetare a finilor lui Busoi.
- Cum au actionat finii lui Busoi
Intr-o investigatie publicata in 14 decembrie 2015, ancheteonline.ro scrie ca finii lui Cristian Busoi, Bogdan Militaru si Daniel Groza, fac parte din gasca baierilor destepti care au cumparat drepturile litigioase de la fostii proprietari. Acestia au investit 290.000 (cat au platit pe drepturile litigioase, unei persoane din Timisoara, numite Preda Valeria) si au castigat 77.535.100 lei.
Potrivit ancheteonline.ro, totul s-a intamplat in 2008, atunci cand la conducerea ANRP se aflau colegii de partid (PNL) ai lui Cristian Busoi (Ingrid Zaarour, presedinte, Theodor Nicolescu, vicepresedinte, Catalin Teodorescu, membru). Toti cei trei liberali, aflati atunci in fruntea ANRP, sunt urmariti penal pentru retrocedari ilegale.
Potrivit unui raport intocmit pe data de 06.03.2015, de Guvernul Romaniei “privind verificarile efectuate la ANRP a atributiilor in precesul de aplicare a Legii 10/2005”, se arata ca restituirile catre finii lui Cristian Busoi ( Bogdan Militaru si Daniel Groza), se plaseaza in topul restrocedarilor, pe locul 5, in ceea ce priveste valoarea sumelor incasate.
Este vorba despre suma de 77.535.100 lei, “care face obiectul dosarului nr.8745/CC, solutionat prin decizia nr. 3659/04.12.2008, in favoarea titularului Preda Valeria si a cesionarilor Groza Daniel (42%) si Militaru Bogdan (52%), mai arata site-ul ancheteonline.ro
Potrivit ancheteonline.ro, prin aceasta afacere, proprietarul de drept ( Preda Valeria) a incasat 290.000, in timp ce finii lui Busoi si-au impartit partea leului: Groza a obtinut 33 milioane de lei, iar Militaru -44 milioane de lei. Site-ul citat se intreba: "oare cat a primit de la finii sai, Cristian Busoi, colegul de partid al sefilor ANRP, cei care se aflau, la acea vreme la butoane?"
In raportul de control se arata ca restiturile catre finii lui Busoi au reprezentat “cazuri exceptionale”, motiv pentru care ei au primit “peste rand” sumele cuvenite proprietarului de la care au cumparat drepturile litigioase.
2.acesta este momit cu o suma de bani ca sa vanda drepturile litigioase;
3. cumparatorii (de regula cu legaturi la politicienii de la butoane) se duc la ANRP;
4. Sar peste rand (altii stau si mor si nu mai apuca...) ;
5. uneori primesc si drepturile supraevaluate (alta poveste/schema cu evaluatorii...);
6. statul roman (adica noi, sa fim intelesi, ca de la noi se plateste, din taxele platite ca fraierii constant) despagubeste cu sute de milioane de lei "petentii"- o parte din buget-cash, o parte in actiuni (tot ale noastre, caci daca le-ar vinde ar putea acoperi alte nevoi urgente, stiti, spitale in care se moare cu zile, strazi in care se moare in gropi, autostrazi lipsa etc);
7. Oare ce castig au politicienii din toate aceasta schema?:) ghici, ghicitoare..
Revenind la Busoi- nu e evident ca doar nu a avut 2,5 mil euro din neant sa achizitioneze actiuni ci sunt din cele date "despagbire" via ANRP de la stat (de la NOI)? Si e f simpla schema- indiviziii iau cateva zeci de mil de actiuni din care o parte, 14 mil le vand la un pret derizoriu, sa zicem 100.000 lei total, in loc de 2,5 mil euro sus-numitului politician, caci e vb de o tranzactie privata "legal' bla bla bla. Asa sunt recompensati si facilitatorii.
Si JAFUL la banii nostri-fie ca vb de taxe, fie de proprietati continua, e la cote innalte. Si DNA...
Acum, ce vreti, dl Busoi e propus sa fie catindat la PMB, doar e nevoie de un politician "tanar" cu ceva resurse si pt partid si pt afise, publicitate etc, de unde, daca nu din astfel de "surse"?!
Adica din banii NOSTRI, intelegeti, oameni buni?
Ne f** astia- si PNL/PDL/PSD si altii asemeni lor in stil macro! si noi tot inghitim!
Acum afla si opinia publica de ce busonu, pardon busoi, a iesit "favorit".
Daca insa pe teren e un bloc,fabrica etc valoarea nu poate fi mica indiferent de cantitatea de zbierete pe net si prin presa.
Ca mostenitorul vinde pe doi lei asta nu=l acuza pe cumparator.
De incriminat este datul spagii ca sa ia peste rand.
Evaluarea oficiala =pe baza careia s-a facut plata nu poate fi contrazisa decat de o expertiza ordonata de instanta, nu de parerea unui ziarist]
Daca stii de un astfel de dosar inseamna ca ascunzi dovezi..
Daca nu stii, provoci la nerespectarea unei sentinte?
In ambele cazuri iei minimum doi ani...
scuze, dar cand candidezi la un post public de asa anvergura, trebuie sa ai si oarece prestanta.
si plin de bani pe deasupra, desi abia i s-au dus cosurile de pe fatza.
De acolo trebuie inceput.
PS: sunt actiuni listate (chiar daca nu erau listate in 2011-2012 cand le-a cumparat), daca nu poate justifica cum a tranzactionat are o problema la BVB. Solicitarea ar trebui sa fie facuta la BVB.
PS: Ai dreptate cu listarea FP, cum trece timpul...
originalul macar nu strangea averi
Cota parte la castig, ca la contractele publice!
De ce DNA nu a continuat dosarul?!
Ghici?!
Totusi, cum de a avut nenea Busoi atata purcoi de bani sa cumpere actiunile? De cand s-au listat si pana acum au avut cam aceeasi valoare, intre 0.9 si 1 leu si ceva pe actiune. Deci daca are acum actiuni de 11.8 milioane cand le-a luat a dat cam tot atat pe ele.
Si sa nu uitam ca omul a incasat dividende pe actiunile alea, in medie cam 5-6% an in toti anii de la listare pana acum. 6% din aproape 12 milioane e o suma destul de draguta, ceva la 720.000 ron pe an, asa, din aerul curat al patriei.
Consoarta este notar si are contracte acolo unde sunt acolitii PNL - Banci, Companii de Stat si Private. Astia ii avem si daca vrem sa defilam cu ei bine daca nu trebuie maziliti.
Odada cu extirparea flagelului hotiei si al parvenirii cacatilor ce doresc sa ajunga la putere cu orice pret, putem spera la o schimbare de directie in societatea romaneasca.
Pana atunci traiasca hotul de Mehedinti cu Palarie PNL..
Adica, in famiglie, Busoi a incasat mai mult decat zeciuiala clasica.
Gaurile din legi sunt speculate;informatiile sunt dirijate,drepturile unora sunt conditionate ,iar EXCROCII,PROFITORII in GASCA cu Politicienii si GUVERNANTII actioneaza in consecinta.
De multe ori parchetele fac joc pasiv !!!
1. actiunile sunt listate, deci, orice tranzactie se face prin bursa.
2. pe bursa poti cumpara de la cineva anume doar in tranzactii deal. in tranzactiile regular nu stii si nu alegi de la cine sa cumperi.
3. tranzactiile deal sunt relativ putine si se raporteaza separat, deci nici macar nu-i mult de lucru sa fie studiate.