Cum si cand reactioneaza statul in cazul abuzarii copiilor in familiile din Romania. De ce pedeapsa corporala este tolerata nu doar in comunitati, dar si la nivelul institutiilor

de Adina Florea     HotNews.ro
Duminică, 10 ianuarie 2016, 18:35 Actualitate | Esenţial


Cum vorbim cu copilul
Foto: Photoxpress.com
​Cazul Bodnariu din Norvegia a inflamat opinia publica, dar care este momentul in care autoritatile romane intervin in cazul violentei impotriva minorilor din interiorul familiei? Este legislatia suficient de clara? Este comportamentul autoritatilor pentru protectia copilului predictibil? Diana Stanculescu de la Salvati Copiii afirma ca "institutiile statului roman nu percuteaza la pedeapsa corporala, la bataia copilului, care este extrem de tolerata social, vazuta in continuare ca un mijloc educational, trecuta cu vederea, la asta nu se reactioneaza”. Cum arata statisticile referitoare la violenta ca mod de educatie si ce spun autoritatile. 
In Romania, 6 din 10 familii isi educa copiii dupa principiul ”bataia este rupta din rai” si ”unde da mama creste”, potrivit datelor de la Salvati Copiii. Legislatia romaneasca pentru protectia copilului este clara in ceea ce priveste cand si cum ar trebuie sa intervina autoritatile pentru a scoate un minor dintr-un mediul familial abuziv, insa intre teorie si practica este o diferenta de la cer la pamant, dupa cum sustin si specialistii din ONG-urile contactate de Hotnews.
 • Din punct de vedere legislativ, Nou Cod Civil mentioneaza ca un parinte care pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin rele tratamente aplicate acestuia poate fi decazut din drepturile parinetsti de catre o instanta. 

 • Situatia este reglementata ulterior si in Legea 272/2004 actualizata pe 2014, care prevede ca orice profesionist care prin activitatea sa intra in contact cu un copil, de la cadru didactic la medic pediactric, si constata ca acesta a fost abuzat are obligatia de a sesiza autoritatile pentru protectia copilului. 

 •  Insa, contactata de Hotnews, Diana Stanculescu de la Salvati Copiii, sustine ca asta se intampla rareori, tocmai pentru ca se cunoaste lipsa de resurse din sistemul public de protectie a copilului, iar cadrul didactic sau medicul pediatru care cunoaste o situatie de abuz a unui minor ”intra intr-o judecata de tipul ce e mai de tolerat, raul de acasa sau raul din sistem”
 •  Problema reclamata si de Salvati Copiii nu are de-a face cu legislatia in sine, ci mai degraba cu normele de aplicare ale acesteia. De cele mai multe ori este la latitudinea asistentului social ce este un abuz si ce nu este, daca educatia cu bataia prezenta in multe familii romanesti este acceptata, tolerata, sau nu. ”Apropo de rele tratamente, vor fi asistenti sociali care vor spune ca o bataie cu cureaua la cateva luni li se intampla multor copii si nu omoara pe nimeni [...] asa ca nu vor interveni. Mai sunt asistenti sociali care vor spune ca a bate un copil cu cureaua este un act de incalcare a legii care trebuie tratat si sanctionat [...] Din nefericire, in cadrul sistemului de protectie, nu exista resursele necesare care normeze conduita profesionala a celor doi asistenti sociali”. 

 •  Atat UNICEF Romania, cat si Salvati Copiii, au declarat pentru Hotnews ca cresterea numarului de asistenti sociali la nivelul autoritatilor publice locale, care au prima responsabilitate in cazul copiilor abuzati, ar permite evaluarea si monitorizarea familiilor cu probleme. Astfel, abuzul ar putea chiar sa fie prevenit, nu doar sanctionat cand de multe ori este prea tarziu. 
Un studiu prezentat de Salvati Copiii in 2015 arata ca 63% din familiile din Romania isi agreseaza fizic copii in scop educativ, pe pricipiul "unde da mama creste" sau "bataia este rupta din rai". UNICEF Romania sustinea intr-un studiu din 2014 ca 54% din parinti declara ca atunci cand un copil face ceva gresit, prima lor reactie este sa ridice vocea sau sa tipe, iar 11% isi palmuiesc imediat copilul sau il trag de par.

Contactata de Hotnews, Diana Stanculescu, coordonatorul programelor organizatiei privind copilul victima a violentei, a precizat ca legislatia nu poate fi acuzata de lipsa de claritate. 12.000 de cazuri de abuz sunt inregistrate anual in Romania, iar ONG-urile cred ca numarul reala de abuzuri este mult mai ridicat. Problema este ca ce este si ce nu este un abuz este lasat la latitudinea asistentilor sociali, iar normele de aplicare a legii difera de la un judet la altul sau de la un sector la altul.

"Vor fi asistenti sociali care vor spune ca o bataie cu cureaua la cateva luni li se intampla multor copii si nu omoara pe nimeni. Este ceva care ni s-a intamplat si noua. Asa ca nu vor interveni. Mai sunt asistenti sociali care vor spune ca a bate un copil cu cureaua este un act de incalcare a legii care trebuie tratat si sanctionat. In acest caz interventia va fi cu totul si cu totul de alta natura. Din nefericire, in cadrul sistemului de protectie, nu exista resursele necesare care sa normeze conduita profesionala a celor doi asistenti sociali. Fiecare poate sa actioneze in modalitati diferite, fara sa se intample nimic. In cazul asistentul social care va spune ca bataia este normala, desi el ar trebui sa ancheteze acest lucru si sa dispuna niste masuri de protectie a copilului, nu va exista nimeni care sa vina in urma lui si sa ii spuna ca prin conduita lui a pus un copil la risc si ar trebui sa fie sanctionat. Nu se intampla acest lucru. Nu are cine sa faca acest lucru", a spus Diana Stanculescu de la Salvati Copiii.

Legea romaneasca interzice orice forma de violenta aplicata copilului. Insa, legislatia este completata de normele metodologice ambigue. Salvati Copiii precizeaza ca ceea ce diferentiaza Romania de tarile scandinavice, precum Norvegia, este ca: "la noi demersurile de ancheta sociala se fac cel mai adesea cu ramanerea copilului in familie, masura de plasament de urgenta fiind dispusa doar in situatiile de abuz sever evident. in Norvegia nu exista aceasta diferentiere, ei la cea mai mica suspiciune de abuz intai dispun plasamentul copilului in regim de urgenta intr-o forma de protectie a statului, de regula in sistemul de asistenta maternala, urmand sa investigheze mediul familial".

Dar ce este abuzul extrem? Abuzul extrem, care trebuie sa determine scoaterea imediata a minorului din mediul familial si plasarea lui in ingrijirea statului, se refera la suspiciunea de abuz sexual, dovezi de rele tratamente fizice (rani pe corpul copilului, urme de batai, vanatai, urme de fracturi vechi repetate, urme de arsuri de tigara), suspiciune de neglijare extrema, infometare, murdarie, stare avansata de imbolnavire fara asistenta medicala, trimiterea copilul la cersit, la munca, sustragerea copilului de la scoala pentru a munci, dupa cum precizeaza Salvati Copiii.

In Romania, exista nenumarate cazuri de abuz extrem in care nu se intampla nimic. Stanculescu explica ca aceasta situatie apare tocmai din cauza lispei de resurse umane din sistemul public de protectie a copilului. Uneori, asistentii sociali din sistem sunt neprofesionisti, insa asta nu ar trebui sa fie o generalizare. "Nu rareori am dat peste asistenti sociali care nu cunosteau legea si le spuneam noi ce au de facut", sublineaza aceasta.

"Ce pot sa va spun este ca institutiile statului roman nu percuteaza la pedeapsa corporala, la bataia copilului, care este extrem de tolerata social, vazuta in continuare ca un mijloc educational, trecuta cu vederea, la asta nu se reactioneaza. In Romania va mai trece multa vreme pana cand vom asista la o situatie precum cea din orice tara scandinava", a subliniat Stanculescu.

Cazurile in care martorii abuzului unui copil nu sesizeaza autoritatile sunt frecvente in presa locala. La finele lunii octombrie, un copil de 6 luni din comuna Valcele, judetul Cluj, a fost batut de tatal sau pana a avut nevoie de spitalizare. Dupa inceperea anchetei penale impotriva parintelui violent, vecinii au marturisit ca nu este prima data cand barbatul l-ar fi agresat pe bebelus, potrivit Stirile Pro TV. 

Insa, astfel de cazuri nu se limiteaza la mediul rural. La sfarsitul lunii noiembrie, vecinii au reclamat un barbat care isi batea iubita si cei cinci copiii in mod regulat. Desi acestia sustin ca au auzit de nenumarate ori scandalurile si abuzurile din familie, nimeni nu a sesizat autoritatile, scrie Stirile Pro TV.

Desi legislatia prevede clar ca profesionistii, care prin natura profesiei interactioneaza cu un copil, trebuie sa sesizeze autoritatile daca au vreo suspiciune de abuz, in practica acestea sunt cuvinte frumoase dintr-un text.

Aproape niciodata nu se intampla asta sau se intampla doar cand acesti profesionisti ( un medic pediatru sau un cadru didactic) vad si dovezi clare ale abuzului, cum ar fi un copil infometat, murdar, extrem de obosit sau cu urme fizice de bataie. Aceste situatii ii mai fac pe profesionisti sa puna mana pe telefon si sa sune. Dar se intampla deosebit de rar pentru ca, din nefericire, se stie ca serviciile de protectie a copilului sunt slab populate ca resurse umane si uneori cu angajati slab pregatiti, ca nu vreau sa generalizez. Timpul de raspuns este destul de mare, uneori vorbim de luni de zile pentru o ancheta sociala. Centrele de plasament sunt de obicei suprapopulate si de multe ori acolo copiii intra intr-un alt cerc al abuzului. Profesionistii intra intr-o judecata de tipul ce e mai de tolerat, raul de acasa sau raul din sistem. Asta ii descurajeaza si foarte multi ajung sa nu mai sune", precizeaza Diana Stanculescu de la Salvati Copiii.

UNICEF Romania sublineaza de asemenea ca nu legislatia de protectie a copilului este gresita, legea fiind destul de clara, dar nu aplicata intotdeauna.

Contactata de Hotnews, Pop a explicat ca: "Legea este suficient de clara. Stim foarte bine ca legea nu este aplicata in totalitate si cu aceleasi practici peste tot la nivel de tara. Din pacate exista situatii in care copiii sunt expusi diverselor forme de violenta si care ajung sa fie depistate mai devreme sau mai tarziu, reclamand ulterior interventia Directiei de Protectie a Copilului".

UNICEF Romania precizeaza ca: "Responsabilitatea principala revine autoritatii publice locale, care prin serviciul de asistenta sociala este cel care ar trebui sa sesizeze primul situatiile de violenta asupra copilului, sa monitorizeze si eventual sa sesizeze directiile de protectie a copilului, daca nu face fata situatiei in care se regaseste un copil expus la diverse forme de violenta. Din pacate, la noi in tara, aceste servicii la nivelul autoritatilor publice locale sunt slab dezvoltate, au putini oameni, de multe ori necalificati, cu precadere in mediul rural. Atunci suntem in situatia in care asistam la o interventie care pare a se intampla tarziu din partea Directiei de Protectie a Copilului, deoarece autoritatile locale au facut o sesizare foarte tarzie (se intervine pentru ce nu s-a putut face la timp de catre autoritatille locale)".

Desi legea este clara cu privire la interventia pentru scoaterea copilului dintr-un mediu familial, "diversitatea in fiecare judet face ca metodologia sa fie aplicata usor diferit in functie si de specialisti. De cele mai multe ori un serviciu de urgenta se deplaseaza in teritoriu, face o ancheta sociala si confirma sau infirma cele sesizate. Atunci iau o decizie cu privire la situatia acelui copil", explica Voica Pop.

De asemenea, UNICEF Romania sustine ca anumite abuzuri se intampla tocmai pentru ca exista o "toleranta mare la nivel national (public larg dar si specialisti) vizavi de diverse forme de violenta, abuz si neglijare ale copilului".

Din punct de vedere legislativ, Noul Cod Civil prevede ca: "la cererea autoritatilor publice din domeniul protectiei copilului, instanta poate pronunta decaderea din drepturile parintesti daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin rele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava a interesului superior al copilului". De asemenea, scoaterea unui copil din mediul familial si plasarea lui in ingrijirea statului este reglementata ulterior in Legea nr 272/2004, actualizata in 2014. Aceasta defineste clar care sunt relele tratamente, abuzul sau neglijenta care poate determina un serviciu de protectie a copilului sa introduca minorului in ingrijirea statului.

Potrivit textului de lege: "Prin abuz asupra copilului se intelege orice actiune voluntara [...] prin care sunt periclitate viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului, si se clasifica drept abuz fizic, emotional, psihologic, sexual si economic".

De asemenea, legea interzice: "savarsirea oricarui act de violenta, precum si privarea copilului de drepturile sale de natura sa puna in pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului, atat in familie, cat si in institutiile care asigura protectia, ingrijirea si educarea copiilor, in unitati sanitare, unitati de invatamant, precum si in orice alta institutie publica sau privata care furnizeaza servicii sau desfasoara activitati cu copii".

Contactata de Hotnews, directorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Familiei si Drepturile Copilului (ANPFDC) , Elena Tudor, a explicat ca directiile de protectie a copilului din tara intervin si inainte de sesizarea "relelor tratamente" aplicate minorului, care sunt deja cazuri penale.

Aceasta a precizat ca: "Desi palma este practicata in Romania, asta nu inseamna ca ea este acceptata prin legislatie. Insa, daca prin actiunea unei persoane este pusa in pericol viata unui copil, atunci acesta nu poate fi lasat in grija familiei".

Astfel, din punct de vedere strict legislativ, daca o Directie Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului este sesizata, aceasta este obligata sa verifice situatia, iar daca copilul prezinta urme de violenta, este nemancat sau neingrijit, se poate demara procesul de scoatere a minorului din familie.

"In acel moment copilul intra in ingrijirea statului, in aceasta ordine: se identifica mai intai o ruda din familia extinsa, o familie din reteaua sociala a copilului, un asistent maternal sau o ultima varianta este centrul de plasament. Aceste reguli se aplica pentru copilul peste trei ani. Pentru copilul 0-3 ani este interzis plasamentul in centre rezidentiale", a mentionat Elena Tudor.

Insa, in sistemul de asistenta sociala, inainte sa se ajunga la interventia Directiei Judetene de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului, autoritatile trebuie sa fie sesizate de toate persoanele care intra in contact cu copilul si suspecteaza ca acesta este abuzat sau neglijat. De asemenea, primaria trebuie sa stie cati copii cu probleme sunt in comunitate si sa sprijine familia pentru ca minorul sa ramana in mediul familial.

In situatia in care un copil este scos din mediul familial, atunci asistentii sociali ai directiei de protectie a copilului vor verifica trimestrial daca s-a schimbat situatia din familie care a determinat punerea minorului in ingrijirea statului.

Potrivit directorului ANPFDC: "Scopul este ca copilul sa stea in sistemul de protectie cat mai scurt timp posibil, sa se lucreze cu familia, sa fie reintegrat in familie. Urmaresti familia sa ii mai dai o sansa, sa vezi daca a fost doar un incident izolat si daca se mai poate sau nu repeta. Daca te duci in reevaluare odata la trei luni si vezi ca parintele ala e violent si tipa atunci iti pui problema ca daca aduci copilul in familie atunci iti asumi riscul ca i se poate intampla ceva".

Decaderea sau repunerea in drepturile parintesti se poate face doar de catre instantele de judecata.

Background:

Potrivit unui studiu publicat in octombrie 2015 de Salvați Copiii, minorii din România sunt educați cu bătaia in 6 din 10 familii. Astfel 63% din familiile din Romania isi agreseaza fizic copiii in scop educativ, iar efectele pe termen lung sunt dezastruoase nu doar pentru minorul agresat, dar si pentru societatea in care acesta va trai. "Nu doar il raneste, fizic sau emotional, dar ii ofera un model de actiune pe care copilul de astazi, viitor adolescent, tanar, adult, il va duce mai departe, in relatie cu cei din jur”, atrage atentisa ONG-ul.

Cauzele pentru care atat de multi parinti isi bat copiii: nivelul scazut de educatie parentala, lipsa de informatii privind protectia si metodele alternative de crestere si educare a copiilor, dar si o cultura nationala a educarii copilului in care pedeapsa si critica sunt la loc de frunte, informeaza Salvati Copiii. In 2014, un studiu al UNICEF preciza ca in Romania se inregistreaza anual peste 12.000 de cazuri de abuz, neglijare si exploatare a copiilor, iar mai mult de jumatate au loc in mediul rural. De altfel, 54% din parintii din Romania declara ca atunci cand un copil face ceva gresit, prima lor reactie este sa ridice vocea sau sa tipe, iar 11% isi palmuiesc imediat copilul sau il trag de par.

Majoritatea cazurile inregistrate privesc neglijenta parentala, urmate de cazuri de abuz emotional, fizic si sexual. Cu toate acestea, se considera ca numarul de cazuri raportate reflecta doar o mica parte din cazurile de violenta, potrivit datelor prezentate de UNICEF. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21665 vizualizari

 • 0 (48 voturi)    
  Abuz (Duminică, 10 ianuarie 2016, 19:32)

  ipolitic [utilizator]

  inseamna utilizarea, aplicarea in EXCES a unor masuri punitive. Eu nu sunt un fan al brutalitatii in educatie, dar nu cred ca o scatoalca parinteasca trebuie privita ca abuz si urmata de nenorocirea familiei prin masuri exagerate.
  Am primit si eu in copilarie destule "atentionari" si chiar o bataie zdravana cu cureaua( dupa ce grajdul vecinului a sarit in aer in urma unor experiente chimice) dar in afara faptului ca am niste sindroame obsesiv-compulsive de a comenta pe HN, am devenit un adult destul de normal.
  Legile romanesti sunt destul de clare si echilibrate, si daca autoritatile locale le-ar aplica corect si cu mai multa dedicatie, am putea deveni exemplu pozitiv pentru multe tari din lume.
  • +5 (43 voturi)    
   Nu exista nici o scuza nici pt "spanking" (Duminică, 10 ianuarie 2016, 20:57)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   O groaza de-a probleme apar ulterior...in copilarie se regaseste de obicei cauza marii majoritati a problemelor psihice. Bineinteles ca tie ti se pare ca esti normal, e cam greu sa te vezi din afara.
   • +5 (31 voturi)    
    Nu e scuza daca o face parintele (Duminică, 10 ianuarie 2016, 22:38)

    The Special One [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    In rest toti scapa mai usor daca iti abuzeaza copilul.

    1. Eu daca bat copilul la fund atunci cand cred ca e de vina, risc pedeapsa suprema, sa il pierd pt totdeauna.

    2. Daca copilul meu merge de revelion la Koln si e pipait de niste araboi e ok, aia nu au patit nimic, si daca ii prind nu cred ca le face mai nimic.

    3 Daca mai rau iti violeaza fata ia 5 ani, sta in puscarie in niste conditii super, si apoi cheltuim bani sa il reintregram in societate pe bietul animal.

    4. Daca ai baiat si se duce sa protesteze impotriva la ce sa intamplat de revelion, se pare ca politia are absolut voie sa dea cu tunul de apa si spray in el, eventual si telescopice, doar ca a fost la moment nepotrivit acolo. si mai mult nu vor pati nimic.

    Ia spune tu cu psihologia cea fina, care e actiunea mai traumatizanta, bataie la fund cand a gresit, pipait, viol , bataie de la politie.

    Se care ca asta e trendul in societatea moderna, cu cat esti mai normal ai mai mult de pierdut.
    • +5 (27 voturi)    
     Tot lipsa de educatie (Luni, 11 ianuarie 2016, 2:33)

     fLoreign [utilizator] i-a raspuns lui The Special One

     Prin 1990, romanii mancau lebede din lacuri in Austria.

     Dupa ce s-a dat liber la UE in 2007, tot asa, o gramada de violatori romani prin Italia.

     Acum a ajuns vremea sirienilor, cu o educatie sexuala un pic mai proasta decat a romanilor.

     Intre timp, nu vad ca educatia parentala e prea buna. Cum zice ampersand, daca vrei sa-l cresti "romaneste", atunci te duci inapoi in Romania.

     Altfel ajungem sa-i invatam pe norvegieni cum sa-si bata copiii, ba-l mai trimitem si pe Ponta ca sa-i invatam cum sa guverneze.

     Halal!
     • 0 (6 voturi)    
      Comentariu tau e pathetic (Luni, 11 ianuarie 2016, 11:54)

      The Special One [utilizator] i-a raspuns lui fLoreign

      Se vb in general de educatie si spanking si tu vii cu exemple de niste tiganii care au mancat lebede. Sa vin si eu degeneratul ala de Breivik si sa zic ca toti norvegienii is degenerati?

      Legat de invatatul cum sa isi bata copii, iarasi nu asta era subiectul, subiectul e definitia relativa a abuzului asupra copilului, si cand se considera suficient de grav sa iti ia copilul pe viata.
     • 0 (8 voturi)    
      ?! (Luni, 11 ianuarie 2016, 12:05)

      Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui fLoreign

      Cum adica, ne pricepem oare mai mult in comunitate sa educam copiii altora, decat proprii nostri copii?!

      Care-i ingredientul acela magic care ne transforma pe toti in buni educatori in comunitate, dar nu si in familie?! Sa votam care religie e mai potrivita? Sa votam care disciplina stiintifica e mai importanta?! Sa votam care arta e mai frumoasa, si cat la suta dintre copii sa deprinda acea arta?! Sa votam impreuna ce meserii sa urmeze copiii nostri si ce sporturi sa practice?!

      Nu vad cum poti sa inlocuiesti familia, aia care bate sau nu copiii, aia care ii invata un sistem de valori sau altul. Familia care ii invata pe copii sa-si gestioneze sentimentele si instinctele si pacatele. Nu ai nimic altceva pentru copii in societate decat scoala. Unde educatori sunt tot oameni supusi pacatelor. E foarte greu de crezut ca familia e inferioara si opusa comunitatii in educatia copiilor. E foarte greu de crezut ca trebuie anihilate, pe cat posibil, legaturile sufletesti si culturale dintre copii si familie, pentru a le impune acestora valorile votate (cum altfel?!) ale comunitatii.
    • +3 (7 voturi)    
     corect! (Luni, 11 ianuarie 2016, 3:44)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui The Special One

     Politia ar trebui sa-i ia la bumbaceala pe PARINTI, nu pe bietii copilasi neajutorati, infractori! :P
    • +5 (5 voturi)    
     mare-i gradina... (Luni, 11 ianuarie 2016, 11:05)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui The Special One

     Deci scuza patetica pe care o gasesti pentr a-ti justifica corectii fizice aplicate copilului tau e faptul ca arabetii de la koln nu au fost prinsi. Deci faptul ca organele de ordine nu-si fac treaba calumea la Koln iti da tie dreptul sa-ti bati copilul. Asta e modul de gidire tipic romanesc. Orice acuza cum ca tu ai face ceva gresit e parata cu exemple despre altii care fac ceva si mai gresit si scapa. Asha ca ala mic, datorita incompetentei politiei din koln, va continua sa primeasca educatie cu palma.
    • +1 (1 vot)    
     Dacă ți se par mici pedepsele, (Luni, 11 ianuarie 2016, 13:27)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui The Special One

     n-ai decât să schimbi legile.
     Ai la dispoziție măcar doi parlamentari, poți activa în cadrul ONG-urilor, poți chiar să fii ales și să inițiezi un proiect de lege în acest sens.
    • 0 (0 voturi)    
     bataia e rupta din rai? prostia de unde e rupta? (Joi, 14 ianuarie 2016, 22:49)

     gio13 [utilizator] i-a raspuns lui The Special One

     In Norvegia inteleg ca, intr-adevar, daca bati copilul risti sa-l pierzi de tot. Cum aceste fapte se petreceau in Norvegia, normal, oamenii respectivi risca sa-si piarda copilul de tot. Aaa, nu-ti convine legea norvegiana? Crezi ca e abuziva? N-ai vrea sa te duci tu roman sa-i inveti ce inseamna libertate, civilizatie, societate, politica, cinste si corectitudine? Eventual si prosperitate? Chiar asa, cum ar fi sa le aducem norvegienilor mocirla si mentalitatea noastra care credem si in sec 21 ca educatia copilului se face cu bataie? Buna paralela cu koln, te sfatuiesc sa-l rupi din bataie pe copil urmare incidentelor de la koln
   • -6 (16 voturi)    
    Serios ? (Duminică, 10 ianuarie 2016, 23:17)

    DragosNegoitescu [anonim] i-a raspuns lui Fu Leng

    Pe foc cu Amintiri-le din copilarie ale lui Creanga, cine permite degeneratului asta psihic sa mai fie studiat in scoli.
    Acum serios, tu ai citit ma vreodata cartea asta ? Ti se pare tie ca Nica este un "abuzat psihologic si fizic". Eu nu cred ca tu manifesti o mai mare nostalgie fata de casa parinteasca decat Nica, atunci cand iti amintesti de pinguinii care te-au nascut si educat...
    Inainte sa deschizi gura pune si tu ceva in bagajul intelectual, mai exista si alte carti, nu numai cele scrise de Freud, si cand mai dai search pe google nu este nicio drama daca mai citesti si altceva in afara de Wikipedia.
    • +6 (10 voturi)    
     de la Nica pana azi (Luni, 11 ianuarie 2016, 5:20)

     Withdrawal [utilizator] i-a raspuns lui DragosNegoitescu

     au trecut vreo 170 de ani ...

     welcome to reality
     • 0 (2 voturi)    
      si in astia 170 de ani (Luni, 11 ianuarie 2016, 10:43)

      mircearh [utilizator] i-a raspuns lui Withdrawal

      ti se pare ca institutia familiei a evoluat in mod revolutionar ? Demografic populatia merge in JOS, economic exista un sentiment de nesiguranta mai acut ca niciodata care inhiba intemeierea unei familii, joburile acapareaza din ce in ce mai mult din timpul parintilor, etc etc.
    • +7 (9 voturi)    
     Ne coplesiti. (Luni, 11 ianuarie 2016, 8:11)

     derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui DragosNegoitescu

     Eu am sa incerc sa profit de oportunitatea de a avea o persoana cu un asemenea "bagaj intelectual" printre noi, sa va adresez o rugaminte.

     Poate ne trimiteti un scurt indreptar: Cum sa ne caftim copiii in traditia marii literaturi nationale.

     Sa nu gresim. Ar fi pacat ca in loc sa-i luam la omor dupa adevarata cultura stramoseasca, noi sai caftim ca-n Dickens, sau si mai rau, dupa ureche, ravasiti de toate informatiile astea superficiale cu care ne intoxicam pe Wikipedia.
    • +4 (4 voturi)    
     bun exemplu (Luni, 11 ianuarie 2016, 12:03)

     ubu [utilizator] i-a raspuns lui DragosNegoitescu

     http://adevarul.ro/locale/botosani/destinul-copiilor-marilor-scriitori-baiatul-creanga-cioflingar-targ-fiul-eminescu-simplu-slujbas-baiatul-caragiale-isi-ura-tatal-1_55477080cfbe376e35d63166/index.html
     uite ce relatie a avut Nica cu fiul sau... violenta naste violenta
   • 0 (4 voturi)    
    aha (Luni, 11 ianuarie 2016, 10:40)

    mircearh [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    chiar crezi ca o palma moderata e sursa vreunei traume ? :))) eu zic ca nu, ca traumele vin din ce vad si inteleg copii de la parinti si familii in general, scandaluri la care sunt martori, abuzuri mai ales verbale si emotionale si inabilitati de comunicare.

    dar da, hai sa ne imbatam cu apa rece ca doar palma e de vina, sa vorbim toti ca niste trepanati la niste copii cu care nici nu te intelegi cand tipa si se agita. Am vazut exemple cu duiumul la cetateni care probabil se cred niste zei in parenting si ai psiho-pedagogiei dar nu-s in stare sa faca un copil sa stea locului nici 2 minute.
    • 0 (0 voturi)    
     Exista si alternative (Marţi, 12 ianuarie 2016, 2:34)

     MarinaHorlescu1 [anonim] i-a raspuns lui mircearh

     Pentru palme, batai mai mici si batai mai mari exista intotdeauna alternative de corectie mai bune.

     Dumneavoastra, ca adult, cum v-ati simti sa primiti o palma? Copilul se va simti si el similar.
     • 0 (0 voturi)    
      Ne spuneti o alternativa? (Marţi, 12 ianuarie 2016, 10:54)

      The Special One [utilizator] i-a raspuns lui MarinaHorlescu1

      Trimis in camera lui mi se pare mai rau decat o palma ( izolarea e o pedeapsa mai grea decat palma ).

      Sa ii iau jucariile, nici asta nu merge, are alte zeci in casa, de fapt peste tot in casa ( mi-ar fi mie f greu sa le adun :-)) )
  • +5 (31 voturi)    
   Elocvent (Duminică, 10 ianuarie 2016, 21:25)

   MPopa [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Daca ar fi fost publicat comentariul dvs. cand am citit prima oara articolul, as fi renuntat sa-l mai scriu pe al meu. Ati spus tot ce era de spus. Din pacate atitudinea dvs. echilibrata nu va fi pe placul "Gardienelor revolutiei" care, au n-au copii, tin sa ne invete pe toti cum sa-i educam pe ai nostri.
   • +8 (8 voturi)    
    Nu am inca un copil, dar... (Luni, 11 ianuarie 2016, 11:35)

    Alex.Te [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

    Nu am copii inca, dar primul va veni probabil destul de curand. Imi pun problema cum il voi creste si inteleg dificultatile si deciziile uneori imposibile care trebuie luate zi de zi de un parinte competent (putem ignora pentru moment betivii, bolnavii mintal, dependentii de droguri). Parintii mei m-au crescut cu batai (cu cureaua, cu palma grea a tatalui, cu numaratoare "una, doua, doua si jumatate, doua si trei sfer...tu...r...si...i" urmand sa primim cureaua), cu certuri, tipete, urlete (atunci cand erau prea nervosi se vaitau "oare cine m-a pus? Mai bine nu faceam copii." iar atunci cand erau mandri de noi isi atribuiau lor realizarile "Traim prin voi! Noi v-am facut!"), manipulari ("X de ce a luat 10 si tu 9?", atunci cand aflat tot felul de balarii de la barfitoarele orasului care erau false, presupuneau ca e adevarat si-mi aduc aminte cum ma acuzau la 17 ani ca am prieten cu mentiunea "tradare, tradare, dar sa stim si noi"). In plus ne faceau subiectul ambitiilor lor (fara sa ne intrebe ne inscriau la tot felul de concursuri si cluburi, in mijlocul anului, la grupe de avansati, astfel incat singurul impact era sa fiu complet pe langa si sa ma simt marginalizata si cu moralul la pamant). Privind din afara acum ca adult sunt foarte realizata, dar daca te uiti mai bine ma izbesc de traumele astea in fiecare zi (sunt destul de agresiva, verbal nu fizic, si inflexibila cu cei apropiati, dar cu strainii care mi se par mie ca au autoritate sunt extrem de timida, ajungandu-se la tremuratul vocii, lipsa contactului vizual). Stiu multi adulti, fara copii, care sunt rezultatul unei astfel de discipline. Si intr-adevar le putem gasi multe scuze acelor parinti: propriile traume din copilarie, difficultati materiale, tranzitia de dupa 90 si vicisitudinile ei...Dar exista si oameni care au crescut in familii care in ciuda problemelor au dat prioritate copiilor si i-au educat cu rabdare si intelepciune.
    • +2 (6 voturi)    
     Tot respectul pentru ce ati scris (Luni, 11 ianuarie 2016, 13:20)

     MPopa [utilizator] i-a raspuns lui Alex.Te

     Doamna, dvs. ati fost cu adevarat abuzata in copilarie. Este evident din ceea ce scrieti si mai ales din felul in care va relatati experienta. Nici eu si nici ceilalti care am comentat articolul nu gasim vreo scuza pentru astfel de practici. Noi ne refeream la greseala de a infiera lucruri precum trasul de urechi in timp ce poate copiii sunt supusi unor rele tratamente de alta natura chiar de catre apostolii nonviolentei. Sau pur si simplu lasati de capul lor.
     Oricum, insusi faptul ca va puneti in mod cinstit problema despre cum trebuie educati copiii va diferentiaza de radicalii care nu stiu decat sa strige "abuz" in timp ce copiii lor (daca-i au) cresc Dumnezeu stie cum.
    • 0 (0 voturi)    
     Asa e (Marţi, 12 ianuarie 2016, 10:58)

     The Special One [utilizator] i-a raspuns lui Alex.Te

     Sunt mult mult mai multe feluri de abuz decat palma la fund.

     De ex eu nu imi aduc aminte de la ai mei decat cureaua de la tata ( palme nu le mai tin minte) si faptul ca nu se juca niciodata cu noi ( si sincer uitandu-ma la generatia mea, cred ca cam toti parintii erau asa, nu prea multa atentie).
  • +4 (16 voturi)    
   come to mama...! (Luni, 11 ianuarie 2016, 3:42)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Hai sa-ti dau eu o "scatoalca parinteasca", "in scop educativ", ca sa inveti sa nu mai scrii prostii! Sa VEZI ce "buna" este si ce frumos te educa!
  • +3 (11 voturi)    
   tipic (Luni, 11 ianuarie 2016, 10:11)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Pina sa ajungem noi la nivelul de civilizatie vest-european in domeniul asta, mai e muuuult. Dupa cum se vede, scatoalca parinteasca e inca un instrument de educare OK. De ce sa nu folosesti forta ca sa-ti impui punctul de vedere? Mai ales ca esti mult mai mare decit prichindelul, si stii ca nu poate da si el una. De ce sa stai, sa explici, sa aplici pedepse mai complexe, cind poti rezolva scurt si suprinzator cu o scatoalca. Si dupa aia ala micu invata si el ca asha se rezolva disputele, si da si el scatoalca mai departe la unul mai mic ca el.
  • +1 (5 voturi)    
   perfect (Luni, 11 ianuarie 2016, 10:46)

   mircearh [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   "perfect " de moderat raspuns ))
   eu zic ca traumele vin din ce vad si inteleg copii de la parinti si familii in general, scandaluri la care sunt martori, abuzuri mai ales verbale si emotionale si inabilitati de comunicare, ignorarea voita sau nu a parintilor etc.

   Si un mesaj pentru parintii care se erijieaza in niste somitati ale parentingului de zici ca o sa iasa din mana lor doar eminente : da, hai sa ne imbatam cu apa rece ca doar palma e de vina, sa vorbim toti ca niste trepanati la niste copii cu care nici nu te intelegi cand tipa si se agita. Am vazut exemple cu duiumul la cetateni care probabil se cred niste zei in parenting si ai psiho-pedagogiei dar nu-s in stare sa faca un copil sa stea locului nici 2 minute. Daramite sa il incite la comunicare, sa ii predea pe moment cate o mica lectie de ce se face si ce nu intr-o anumita situatie spontana etc.
  • +1 (5 voturi)    
   ABUZ (Luni, 11 ianuarie 2016, 10:59)

   PSYLIST [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Am ras copios dupa ce am citit ce ai scris. Esti perfect normal, nu te lua dupa ce scrie Parzivall. ;) Psihopatii nu au nici simtul ironiei si nici al umorului. Si apropos, psihologic vorbind, draga Parzivall, stii care e cel mai traumatizant eveniment pentru un copil ? Pierderea unui parinte, iar pe locul doi abuzul (de orice natura). O bataie parinteasca, fie ea si mai dureroasa nu lasa urmari psihice!
  • 0 (0 voturi)    
   Romania tara primitiva (Joi, 14 ianuarie 2016, 22:54)

   gio13 [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   faptul ca tu si alte primate considera ca bataia e acceptabila ba chiar necesara pentru afirmarea autoritatii in fata copilului nu schimba faptul ca Norvegia este un stat diferit cu legi diferite, care, slava Cerului, nu impartaseste "valorile" romanesti. de aia ei sunt unde sunt iar noi buzunarim prin toata europa. "Gandirea" ta este extraordinara, ai grija insa daca te duci in Norvegia chiar si ca turist SA RESPECTI LEGEA NORVEGIANA. Adica nu ai voie sa-l bati pe copil cat timp te afli intre granitele acestei tari, deci abstinenta ))
 • +11 (33 voturi)    
  Daca sunteti amabili sa clarificati ... (Duminică, 10 ianuarie 2016, 19:50)

  MPopa [utilizator]

  Articolul amesteca intr-un mod fie neprofesionist, fie perfid doua lucruri diferite (stiu, va sari imediat cuconetul sensibil sa-mi explice ca sunt acelasi lucru):
  1. abuzurile contra copiilor, care sunt precizate clar si in legislatie si care reprezinta o realitate crunta si insuficient contracarata
  2. ceea ce unii dintre parinti (printre care ma numar) califica drept corectii fizice, adica tras de urechi sau dat o palma la fund.
  Va asigur ca desi am recurs la astfel de metode n-am crezut niciodata, nici n-am spus copiilor enormitati de genul "bataia e rupta din rai" sau "unde da tata creste."
  Va atrag atentia sa fiti mai atenti la promovarea acestui gen de articole, care au proliferat in ultimul timp si care incet-incet vor conduce la campanii legislative prin care orice corectie fizica sa fie calificata drept infractiune si sa atraga decaderea parintilor din drepturile lor. S-a intamplat deja in Europa occidentala, preponderent in Scandinavia. Consecinta este ca o intreaga generatie a fost lasata de capul ei si consecintele se vad in numarul de tineri care refuza sa munceasca, sa-si intemeieze familii, care o duc din depresie in depresie si asteapta sa vina mama si tata si sa le explice ca destinul exceptional care le-a fost promis de cand erau copii intarzie putin ...
  • +3 (17 voturi)    
   domnule, (Duminică, 10 ianuarie 2016, 22:06)

   ubu [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   cel care face o confuzie esti dumneata. Potrivit legii romane, inca din 1969, o palma la funda, trasul de urechi sunt INFRACTIUNE. Problema e ca legea nu se aplica in Romania. Acum, ca te-ai dat de gol, Parchetul ar trebui sa se sesizeze din oficiu, sa te identifice si sa te traga la raspundere.
   art. 180 C.Pen. vechi "Lovirea sau alte violenţe
   Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
   Faptele prevăzute la alin. 1 săvârşite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă."
   art. 193 C. pen. nou "Lovirea sau alte violenţe
   (1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă."
   Da, o palma la fund, un tras de urechi cauzeaza o durere fizica.
   Am si eu un copil, nu il lovesc.
   citeste asta, poate te ajuta :
   http://www.printesaurbana.ro/2014/09/lasa-mina-jos.html
   • +1 (15 voturi)    
    Bine printeselor (Luni, 11 ianuarie 2016, 5:17)

    MPopa [utilizator] i-a raspuns lui ubu

    Cand o sa incep eu sa ma autoeduc citind site-uri sugestiv denumite "www.printesaurbana.ro" inseamna ca e timpul ca sotia mea sa ma duca la o clinica specializata in afectiuni degenerative ... In rest, zburdati cu spor si mult succes cu ai vostri copii "neabuzati".
    • +5 (11 voturi)    
     Aveti dreptate (Luni, 11 ianuarie 2016, 8:45)

     derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

     dilema dvs. mi se pare absolut legitima pt. un barbat adevarat, neafectat de procese psihice "degenerative";

     va sugerez sa o elucidati cu prima ocazie cand intalniti un politist care dirijeaza intersectia ca un bou: dati-i o palma la fund si trageti-l putin de urechi; e interesant sa vedem ce interpretare da el art. 193 Cod Penal.

     in general cred ca ati putea incerca experimentul cu orice alt adult cu o forta fizica cel putin egala cu a dvs., macar asa, ca sa va lamuriti;

     sper sa admiteti totusi ca aplicarea "corectiei fizice" unui copil sau oricarei persoane lipsite de aparare are tendinta sa genereze un feedback cam ambiguu, independent de prevederile codului penal.
    • +3 (9 voturi)    
     Infractorule (Luni, 11 ianuarie 2016, 9:21)

     ubu [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

     Da, sotia dumitale ar trebui sa faca ceva, altfel, e si ea complice la infractiunile dumitale.
     In tara asta infractorii sunt ironici, stim asta.
     Inteleg ca nu ai reusit sa treci de denumirea site-ului. Imi pare sincer rau, textul te putea ajuta.
     Atunci, nu-mi ramane decat sa sper ca, atunci cand vei fi batran si neputincios, copiii tai te vor trata tot cum ii tratezi tu pe ei, cu cate o palma la fund sau un tras de par. Ca sa te ajute.
     Si ca intr-o zi, legile astea se vor aplica si unii ca tine vor fi condamnati penal. Ce nu intelegi e ca, in lumina legii, esti un infractor.
     • +1 (5 voturi)    
      sa nu ai cumva o surpriza ... (Luni, 11 ianuarie 2016, 10:56)

      mircearh [utilizator] i-a raspuns lui ubu

      sa constati ca la batranete omul care si-a educat copilul cu ocazionala palma sa fie mai bine tratat de copii decat tine, cazat intr-un azil.

      Pentru ca nu-i asa, copilul ala o sa creasca cu convingerea autista cum ca insitutional locul corect al unui batran e cu semenii lui.
      • +1 (5 voturi)    
       De ce ar fi greșit ca bătrânii să trăiască (Luni, 11 ianuarie 2016, 13:41)

       hsl [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

       în aziluri unde au parte 24h/zi de atenția asistenților, îngrijiri medicale, menaj, persoane cu care să socializeze, activități recomandate de medici și în cadrul cărora persoanele sunt supravegheate?

       Eu nu-mi cresc copiii ca să mă șteargă la fund când nu mă va mai ține colonul, ca să mă îmbăieze când nu voi mai fi în stare, ca să învețe să facă injecții, ca să fugă de la bere cu prietenii ca să-mi dea mie pastila; îi cresc ca să ajungă Oameni și să aibă o viață frumoasă.
   • -1 (7 voturi)    
    Sa ridice piatra, cel fara de pacat ! (Luni, 11 ianuarie 2016, 10:14)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui ubu

    Domnule, daca nu te refereai la chestiile alea cu "datul de gol", cu "sesizarea din oficiu" si cu tragerea la raspundere", n-as fi intervenit sa remarc faptul ca precizarea, (pe care nu ti-a cerut nimeni sa o faci), cum ca nu iti lovesti copilul, trebuia in mod obligatoriu sa fie insotita si de continuarea ei, ca nici nu il abuzezi dpdv psihologic, emotional si celelalte.Nici un abuz nu este de dorit, dar dintre toate,copilul trece cel mai usor peste cel fizic decat peste cel emotional, psihologic. Amenintarea cu un rau, presiunile psihologice, santajul, jignirile, insultele sunt infinit mai rele decat o, palma , o curea la fund, o urechere. Stimate domn, ok, de lovit nu l-ai lovit, dar poti sa juri cu mana pe inima ca nici nimic din celelalte nu i-ai facut ? Aibi insa de grija ce raspunzi , sa nu se autosesizeze parchetul... de stejar !
    • -2 (4 voturi)    
     Cam asa e (Luni, 11 ianuarie 2016, 10:42)

     MPopa [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     Aveti dreptate, comentariul dvs. mi-a amintit faptul ca in copilarie preferam sa iau o palma scurta de la tata (dupa care incidentul se considera inchis de ambele parti) decat sa mi se tina un logos indelungat apropo de ce ar fi trebuit sa nu fac (discutiile alea jigneau cumva inteligenta ambilor parti implicate, eu stiam de la inceput ca n-ar fi trebuit sa fac prostia dar de, eram copil si saream calul). Eu nu stiu ce relatie au avut cu parintii acesti oameni care ne considera criminali. Poate imi scapa mie ceva.
    • +2 (4 voturi)    
     poftim (Luni, 11 ianuarie 2016, 12:05)

     ubu [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     Pentru oameni decenti, continuarea e subinteleasa, pentru dvs., fac si precizarea ca nu folosesc nici violenta psihica.
     Nici dvs nu v-a cerut nimeni sa comentati, nici mie. Asa, ca nechematii, ne spunem si noi opinia.
     • 0 (4 voturi)    
      Se pare ca avem un castigator la proba (Luni, 11 ianuarie 2016, 14:35)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui ubu

      de "ridicat piatra" ! Domnule, faptul ca ai la indemana atat codul penal vechi cat si pe cel nou, ma face sa presupun ca ai si cele doua coduri de procedura penala, deci esti oarecum in domeniu. Daca este asa cum cred eu, inseamna ca stii ca anevoie se sesizeaza din oficiu Parchetul, daramite in cazul unor astfel de fapte. N-ar fi atunci mai simplu sa cauti in codul de procedura penala si sa "troznesti" un denunt, o sesizare, o plangere, o para, o ceva, citesti acolo, o incadrezi in drept si-i dai drumul. Nu-i mai simplu ? Si faci si un act de sanitatie sociala ! Ce zici ? PS Apropo, fiindca esti absolvent al Fac. de Drept si activezi in domeniul juridic, trebuie ca stii faptul ca in domeniul acesta toate cuvintele spuse sau scrise sunt f. importante, au semnificatii precise, sunt puse la locul potrivit, nimic nu e inutil, nu-i lasat la voia intamplarii. Asa ca, faptul ca nu folosesti violenta psihica nu e raspusul suficient la intrebarea mea. Si stii de ce ? Pt ca legea care incrimineaza abuzurile savarsite asupra minorilor nu se limiteaza a sanctiona doar abuzul psihologic, ci si pe cel emotional . Exclud,din discutia de fata (desi nu sunt un tip "decent" pt tine ), abuzul sexual si economic. Deci, daca nici emotii negative nu ai creat copilului tau, niciodata, atunci avem de-a face cu un sfant si intr-adevar, poti ridica piatra si-l poti lovi pe dl. MPopa. Refuz insa sa cred ca esti un "monstru" de corectitudine parentala, pana cand nu o declari tu, personal ! PPS Pt asta eu nu te trimit pe diverse site-uri ci, la lege : L. 272/2004.
  • +4 (16 voturi)    
   foarte bine.. (Duminică, 10 ianuarie 2016, 22:07)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   va e teama ca intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat copiii din Romania nu vor mai putea fi batuti de parintii lor? ce viitor trist.. bietii copii.. sa nu simta ei lovitura parinteasca.. durerea iubirii familiale..
   • +4 (12 voturi)    
    Adevarat grait-ai (Luni, 11 ianuarie 2016, 2:41)

    fLoreign [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Unde mai pui ca dupa aia incepe sa le placa. Altfel cum se explica faptul ca o gramada de romani inca voteaza comunisti?

    Ah, si mai e ceva: voua ce va sugereaza expresia "cu frica de Dumnezeu"?
    • +3 (5 voturi)    
     :) (Luni, 11 ianuarie 2016, 10:06)

     natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui fLoreign

     "te bate Dumnezeu"
  • +7 (15 voturi)    
   unui necunoscut pe strada (Duminică, 10 ianuarie 2016, 23:45)

   math_2 [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   ...sau unui coleg de servici ii aplicati (daca e absolut necesar) corectii fizice ? De ce nu ?
   Mare atentie: Copilul Dvs nu este mai prejos decat omul de pe strada sau decat colegii de birou. Incredibil dar adevarat ! Copilul se va duce foarte rar la politie sau la tribunal astfel ca cineva trebuie sa il apere. respectiv legea si institutii care in tarile civilizate o aplica asa cum zice colegul mai sus: "corect si cu dedicatie".
   In lupta dintre o familie de penticostali sustinuta de Gadea si statul norvegian eu ma situez ferm de partea lumii civilizate.
   • 0 (4 voturi)    
    Atentie cu argumentele pe scari ! (Luni, 11 ianuarie 2016, 16:00)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui math_2

    Daca Gadea condamna ca toata Europa civilizata atacurile teroriste, TU, DE PARTEA CUI TE SITUEZI ?
  • +2 (14 voturi)    
   Bătaia e bătaie (Luni, 11 ianuarie 2016, 0:10)

   CosMin4 [anonim] i-a raspuns lui MPopa

   Cele două categorii pe care le prezinți sunt de fapt doar una: folosirea loviturilor împotriva copilului pentru a-l speria.

   Violența trebuie folosită doar în apărare, nu în atac. Altfel ar trebui să ți se pară normal să primeşti urecheli şi palme la fund de la şef când greşeşti ceva. În fond, sunt doar "corecții", nu?
   • 0 (2 voturi)    
    Comparatii de 2 lei (Luni, 11 ianuarie 2016, 22:18)

    The Special One [utilizator] i-a raspuns lui CosMin4

    Frica de a pierde job poate fi o trauma mai mare pt unii decat niste batai la fund de la sef :)

    Sunt forme de abuz pe lumea asta, mult mult mai grave decat bataia la fund.

    Ia intreaba francezii aia care se aruncau de la geamuri daca ar fi preferat palme la fund.
  • +4 (10 voturi)    
   hai aici, la o "corectie" >:) (Luni, 11 ianuarie 2016, 3:48)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   Ca vad ca iti intra cam greu in cap cum e cu "violenta in familie"! Nu te teme, n-am sa te abuzez - am sa-ti aplic doar niste "corectii" :P
 • +1 (33 voturi)    
  Praf in ochi (Duminică, 10 ianuarie 2016, 20:22)

  DragosNegoitescu [anonim]

  Nu mai incercati sa aburiti opinia publica.
  Prezentati dovezile care atesta ca au fost abuzati copii familiei Bodnariu. De ce nu s-a facut o ancheta sociala daca autoritatile norvegiene sunt interesate de aflarea adevarului ? De ce sunt amenintati parintii ca daca vorbesc cu presa isi vor pierde definitiv copilul ? Vrem acte oficiale nu abureli.

  "Palmele la fund" nu pot constitui motivul pentru care au fost ridicati copii. Parintii au declarat ca le mai dau palme la fund DUPA CE COPII AU FOST RIDICATI. Copii au fost ridicati la reclamatia unei profesoare atunci cand una dintre fetite a cantat un cantec crestin la scoala, ulterior si-a retras plangerea.

  PS: Nu s-a inflamat doar opinia publica din Romania, astfel de proteste exista de multi ani in toata lumea, insa presa le-a ignorat pana acum. Mai mult Norvegia insasi ascund aceste cazuri, absolut nimic nu este facut public.
  • +8 (36 voturi)    
   e ceva ce se numeste "lege" (Duminică, 10 ianuarie 2016, 21:01)

   Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui DragosNegoitescu

   Daca esti in Norvegia, respecta legile Norvegiei; daca esti in Romania, respecta legile Romaniei. Daca in Norvegia a-ti pedepsi copilul inseamna a-i cumpara inghetata si a-i canta, atunci asta vei face acolo. Nu esti calificat deloc la un "Uniti Salvam Norvegia" - nu-ti convine, stai acasa-ntr-un bloc reabilitat termic din Ferentari si bucura-te de conditiile ce le ai aici. Ba, mai mult, boicoteaza-i pe norvegineni si nu te mai du niciodata acolo, lasa-i in saracia lor.
   • -6 (18 voturi)    
    .... (Duminică, 10 ianuarie 2016, 21:54)

    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    Macar din Ferentari ajungi mai usor la doctor. De ce? De pe un forum de copii, mi-a ramas in cap de acum cativa ani ce spunea o mamica de acolo. Norvegia desi are bani nu ii investeste in sanatate, pun bani intr-un cont sa aiba cand li se va termina petrolul. Intr-un oras de peste 50 000 de locuitori era o singura camera de garda, spitalul l-au inchis ca n-aveau fonduri. Exista un spital in orasul Stavanger, la 10 km, dar unde era extrem aglomerat.
   • -1 (23 voturi)    
    bravo mai.. (Duminică, 10 ianuarie 2016, 22:29)

    Dnn [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    nu conteaza ca Norvegia nu respecta drepturi fundamentale ale omului. Nu conteaza ca nu respecta propriile legi. Nu conteaza nimic. Noi stim ca suntem gunoiul europei si ca trebuie sa tacem ca ei oricum au intodeauna dreptate..
    • +7 (13 voturi)    
     nu exista "noi" (Luni, 11 ianuarie 2016, 1:11)

     Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui Dnn

     "Noi suntem gunoiul Europei" - nu exista "noi", ci exista romani care se-nscriu in categoria mentionata de tine. Ca-capsunar de ani buni, nu ma simt deloc solidar cu ei, dimpotriva. Au incalcat legea tarii de adoptie - sa suporte consecintele, period!
   • -6 (14 voturi)    
    Traiasca legea ! (Duminică, 10 ianuarie 2016, 23:03)

    DragosNegoitescu [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    Pai de ce nu te duci tu in ISIS, acolo "legea" este si mai tare, poti sa omori pe cine vrei, iei taxa de protectie de la oricine este mai slab ca tine, poti sa violezi femei infidele. Tot "legea" permite aceste lucruri...
    Daca ar fi sa ma iau dupa obtuzitatea mintii tale, daca traiam in Germania anilor '40 era foarte ok sa omor cativa jidovi... ca vorba aia legea permitea.

    A, si inca ceva, habar nu ai ce inseamna a creste un copil... Altfel nu ai trata cu atata usurinta drama unei familii care si-a pierdut toti cei 5 copii...
    • +6 (14 voturi)    
     pui gresit problema (Luni, 11 ianuarie 2016, 1:03)

     Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui DragosNegoitescu

     In momentul cand tu te duci in Norvegia si-ncerci sa-ti impui propria ta lege acolo, nu te deosebesti cu nimic de cei din ISIS care, la fel, incearca sa-si impuna legea acolo. Legea nu-ti da voie sa tai porcu' si sa-l afumi in curte - tu vrei sa impui asta; legea nu-ti da voie sa prepari alcool in curte - tu vrei sa impui asta; legea te pedepsetste cu 50 de ani de-nchisoare - tu vrei sa impui ca la tine, un an cu suspendare. Cu ce te deosebesti, in cazul asta, de ISIS? Prin faptul ca esti un pic mai spalat si mai alba la fata? Ca nu esti musulman?
     • 0 (0 voturi)    
      Maine poate apare o lege. (Luni, 11 ianuarie 2016, 22:20)

      The Special One [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

      Tot ce castigi dai la stat, inclusiv asseturile. Pana la urmatoarele alegeri democratice trebuie sa respecti leagea nu???
   • -3 (17 voturi)    
    Legea e facuta de oameni (Duminică, 10 ianuarie 2016, 23:19)

    The Special One [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    Deci perfectibila.

    Dupa o lege au actionat si nazistii, si isis acum in irak.

    Dar de faptul ca Norvegia a fost condamnata de 4 ori pt incalcarea drepturilor oamenilor in materie de prezumtie de nevinovatie ce zici?? Sau statul are voie?
    • +9 (13 voturi)    
     doar de 4 ori?.. (Luni, 11 ianuarie 2016, 0:39)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui The Special One

     Norvegia pierde in medie 2 procese pe an la CEDO. Romania 100.
    • +5 (7 voturi)    
     de patru ori?!? (Luni, 11 ianuarie 2016, 1:06)

     Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui The Special One

     De patru ori in cate luni? Sau in cati ani? Si cele patru cayuri se refereau la cetateni germani, suedezi, danezi, sau la frati de-ai nostri-ntru nerespectarea legilor?
   • 0 (12 voturi)    
    Legea căzută din cer (Duminică, 10 ianuarie 2016, 23:21)

    teos [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    Pretene,
    a fost cândva o lege a proprietarilor de sclavi,a segregatiei rasiale, a prohibitiei, a deportării evreilor, etc - toate abrogate azi.
    Nici o lege nu e căzută din cer, orice legislație reflectă interesele de moment a celor ce conduc, nici măcar a majorității - în cele mai multe cazuri.
    Totuși, peste veacuri iată că rămâne învățătura persoanei de la a cărei naștere ne numărăm anii.
    Găsiți și voi unul vrednic de o asemenea... convenție.
   • +1 (9 voturi)    
    Multumesc, (Duminică, 10 ianuarie 2016, 23:51)

    math_2 [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    ...ma inflamasem si eu la postarea de mai sus. Raspunsul tau este clar si concis, nu mai e nevoie de alte comentarii. 100% de acord.
  • +3 (21 voturi)    
   paradox (Duminică, 10 ianuarie 2016, 22:01)

   Withdrawal [utilizator] i-a raspuns lui DragosNegoitescu

   Intr-o o tara in care valorile populatiei sunt in deruta, unde educatia, informatia si justitia se fac la televiziunile infractorilor, se ajunge la paradoxuri unde populatia apara violatorii, unde popii scriu carti sa scoata infractorii din puscarie, politia urmareste amantele sefilor, fraudorii dau lectii de economie, demnitarii omoara politisti in coloane ilegale, unde coruptia ucide , si de unde creierele fug pe capete, imediat ce ajung la maturitate.

   Ultimul paradox este transformarea unui incident nefericit intr-o lupta pentru apararea "dreptului" de a bate copii in tari unde a bate copii este interzis prin lege.

   Aparatorii pro-bataie folosesc o tocanita de idei care mai de care halucinante:breivik, musulmanii, crestinismul, dragostea si nationalismul, etc. Tu ceri sa se explice in presa de ce; nu este datoria unui serviciu de aparare a copiilor abuzati sa piarda timpul la Antena 3 ( sau alta televiziune) sa se justifice.

   Bodnariu& sotia au recunoscut ca au batut copii, un lucru ilegal in Norvegia.Ce nu e clar aici ?

   In ceea ce priveste moralitatea bataii , sunt 3 mari motive pentru care unii parinti romani promoveaza "dreptul" de a da palme la nivel international:

   1) au fost batuti si au batut. Le este greu sa accepte ca parintii care i-au educat, si/sau ei insusi sunt ignoranti blocati in evul mediu intr-o cultura a fortei fizice in care cel puternic il bate pe cel slab.

   2) copii(si nevestele, ca bataia de neveste este un fenomen exstins in RO)nu au aparare. Nu au forta fizica sa se impotriveasca.

   3) autoritati incompetente in multe domenii, dar si in apararea abuzului contra celor slabi : copii .

   In alte tari sistemele de aparare contra abuzului functioneaza. Imi doresc ca bodnariu sa nu-si recupereze copii niciodata, pentru ca nu intelege ca a facut ceva ilegal ( imoral nici nu mai discutam) .

   A da o dimensiune religioasa incidentului, este cat se poate de grotesc,crestinilor: ce va face sa credeti ca nu Dumnezeu le-a luat copii?
   • -4 (12 voturi)    
    De acord (Luni, 11 ianuarie 2016, 0:52)

    DragosNegoitescu [anonim] i-a raspuns lui Withdrawal

    Daca dimensiunea religioasa a evenimentului este grotesca de ce nu incerci sa aflii motivul initial pentru care au fost ridicati copii.
    Apropo, a fost indoctrinarea religioasa, presupun ca si pentru asta au o lege, sau poate o scrii tu !
    Copii au fost ridicati pentru ca exista suspiciunea indoctrinarii religioasa, a doua zi, in urma declaratiilor fetitei de 3 ani, a fost ridicat si ultimul copil de numai 3 luni. Deabea a doua zi a aparut motivatia violentei fata de copii.
    Nu mai bate campii, documenteaza-te!
    • +2 (10 voturi)    
     De unde stii asta? (Luni, 11 ianuarie 2016, 2:47)

     fLoreign [utilizator] i-a raspuns lui DragosNegoitescu

     Te-ai documentat de la Russia Today?
    • +2 (4 voturi)    
     Parintii recunosc la Antena 3 (Luni, 11 ianuarie 2016, 12:11)

     Alex.Te [utilizator] i-a raspuns lui DragosNegoitescu

     Intrebati care a fost cronologia evenimentelor, parintii recunosc faptul ca autoritatile au fost sesizate in urma admiterii abuzului fizic din partea fetei celei mari. Faza cu indoctrinarea religioasa a venit pe parcurs dupa interviuri mai delaliate cu autoritatile. Directoarea era si ea constienta si nu prea incantata de poeziile religioase spuse de fete la scoala dar nu a actionat decat atunci cand a avut suspiciune de abuz fizic.
     Dar parintii, ca sa aiba tractiune la grupurile religioase din Romania, au distorsionat un pic faptele ca sa para ca era indoctrinare religioasa si sa fie priviti ca niste victime persecutate.
 • -5 (11 voturi)    
  . (Luni, 11 ianuarie 2016, 0:09)

  Bazil.the.3rd [utilizator]

  E a doua sau a treia oara cand vad folosit "ciocnire a civilizatiilor" legat de cazul asta.
  Nu stiu precis in Norvegia dar banuiesc ca este asemanator "educatiei" vestice ,unde lasi copilul nesupravegheat si necontrolat pe strada cate un sfert pe zi sub pretextul ca "lasi copilul sa se exprime si dezvolte liber" - aka "am o viata si o traiesc cum vreau indiferent cat incearca propriul copil sa ma retina".
  Astazi putem admira in toata splendoarea urmarea .
  Nu e nici o ciocnire ,e doar apusul unei civilizatii muribunde,cu victime colaterale.
 • -1 (3 voturi)    
  Peaceful parenting (Luni, 11 ianuarie 2016, 0:13)

  CosMin4 [anonim]

  Un videoclip relevant:

  Introduction to peaceful parenting
  https://youtu.be/EXMKRJyedmg
 • -2 (6 voturi)    
  Peaceful parenting - end result (Luni, 11 ianuarie 2016, 0:32)

  Setalcott [utilizator]

  Ia priviti aici o fatuca ce n-a primit o palmuta la fund in copilaria ei, cand a fost cazul. Pentru cei care nu sunt in tema, ea este o studenta minoritara de gen feminin, oprimata de un profesor tartor din clasa asupritoare a barbatilor albi, ceea ce ii confera studentei, din partea universitatii Yale unde activeaza, deplina justificare pentru inflacaratul avant revolutionar cu care va restructura societatea din temelii.

  https://www.youtube.com/watch?v=9IEFD_JVYd0
  • +3 (5 voturi)    
   Mai exact copil din familie instarita (Luni, 11 ianuarie 2016, 2:49)

   fLoreign [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Astept sa-mi arati si cum reactioneaza odrasla lui Vanghelie cand incaseaza note mici de la profii lui din Boston.
   • 0 (0 voturi)    
    Odrasle (Luni, 11 ianuarie 2016, 14:35)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui fLoreign

    Din pacate a lui Vanghelie n-a ajuns la notorietatea lui, Jonathan Butler, odrasla de miliardar care nu poate inflori in sistemul universitar american datorita rasismului opresiv institutionalizat. Oare care dintre cei doi a primit mai multe palmute?

    http://www.inquisitr.com/2560604/mizzou-hunger-striker-jonathan-butler-reportedly-from-one-percent-family-worth-millions/
  • 0 (12 voturi)    
   "palmuta", da?>: (Luni, 11 ianuarie 2016, 3:56)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Hai incoa, sa-ti dau eu o "palmuta" - sa vezi cum, dupa aia, nu mai faci afirmatii stupide referitoare la copilaria unei persoane pe care nu o cunosti! :P
   • +1 (3 voturi)    
    Fenomenul Ferguson (Luni, 11 ianuarie 2016, 14:24)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    72% dintre copiii negri sunt crescuti doar de mama. Asta e doar un caz soft; amploarea reala a consecintelor s-a vazut in Ferguson si multime de evenimente similare. Care e cauza care le leaga pe toate? Lipsa respectului fata de autoritate.

    https://www.youtube.com/watch?v=joA3h5OS24k
 • -2 (10 voturi)    
  ... (Luni, 11 ianuarie 2016, 7:43)

  dragos234 [utilizator]

  Asta "se vinde" bine acum in presa romana: mitul dementului religios crestin care isi batea familia. Nu conteaza ca sunt descrise pe net zeci si zeci de cazuri asemanatoare, chiar de catre norvegieni, in care Barnevernet a distrus familii pe baza unof acuzatii nedovedite ulterior. Da, exista institutii din Occident care fac abuzuri ii greseli, e chiar asa de greu de acceptat asta? E un tabu chiar atat de mare ca si in perfecta Scandinavie se fac greseli? Dar nu, important e ce se vinde acum si aici unui public leguma si anume ca un roman primitiv isi bate copiii si ce bine ca a fost oprit. Mi-e jena.
 • -1 (5 voturi)    
  De ce? (Luni, 11 ianuarie 2016, 9:17)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Dacă e să ne aliniem legislații europene, de ce nu aliniem si sistemul (falimentar) de invatamint, nivelul de trai, de civilizatie etc., ci numai o pîrită de palmă penală dat unui copil orbaznic? In Norvegia, exista un Parlament condus doar de niste ticalori pusi pe furt? Adminsitratii corupte? Sosele pline de gropi? Lipseste canalizarea? Mor oamenii cu zile in spitale? S-au inchis bibliotecile? Au ei o Justitie care apara pe hoti? Nu cre. Ne-am gasit subiect mediatic si nu vedem padurea de copaci.
  • 0 (8 voturi)    
   pai nu, nu vrem sa ne aliniem (Luni, 11 ianuarie 2016, 10:18)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Noi vrem sa ne putem bate copiii in continuare.
   De fapt tinem cu dintii de toate valorile traditionale pe care le-ati enumerat mai sus
 • +1 (9 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 11 ianuarie 2016, 12:02)

  andipetre [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Pedeapsa corporala pentru copii (Luni, 11 ianuarie 2016, 21:59)

  Leejuro [utilizator]

  Problema educarii copiilor nu e simpla. Dupa parerea mea sunt doua aspecte: una parintii sunt needucati asupra cum sa-si exercite autoriatea de parinti intr-un cadru care sa dea copiilor o directie sanatoasa in viata, si a doua a copiilor.
  La prima vreau sa spun ca in general, parintii isi iubesc copiii, si vor sa-i pregateasca pentru viata. Asta inseamna educatia prin disciplina, si discernamant cand o pedeapsa corporala trebuie aplicata. Notiunea se bazeaza pe faptul a ceea ce se numeste "common sense". In general, pedeapsa corporala trebuie aplicata cu un ultim factor, cand copilul, care a fost educat corect stie ca minciuna, inselaciunea, furtul, si poate alte lucruri asemanatoare nu pot fi tolerate de parinte. Pentru asta copilul trebuie sa fie instruit ca va fi pedepsit corporal. Pedeapsa corporala nu trebuie facuta la "manie", adica imediat, ci putin dupa ce ti-a trecut momentul initial de reactie. Se face numai la fund, si nu cu dorinta de a-i face vanatai! Asta nu e educatie, ci abuz! Inainte de aplicare acestei forme de disiciplinare, TREBUIE sa i se explice din nou copilului de ce va suferi aceasta pedeapsa. In functie de gravitatea faptei, se poate aplica 1-3 lovituri (pe care trebuie sa le simta), cu o nuia sau chiar o curea. Dupa aplicarea pedpsei, care de obicei atrage lacrimi, copilul trebuie luat in brate si iubit ca sa i se aline suferinta. Niciodata sa nu se aplice lovituri cu palma (nici nu mai vorbesc de pumn), sau sa fie tras/trasa de par. Aceste obiceiuri sunt foarte insultatoare, si creiaza o animozitate a copilului fata de parinte. Deci, unul din cel mai importante lucruri este ca parintele sa aiba un discernant referitor la gravitatea faptelor, care urmeaza sa fie disciplinate.
  Pentru fapte minore, ca de exemplu: parintele ii da sa faca ceva si nu face, sau sparge un pahar din neglijenta, etc. se vor aplica masuri corectionale ca interzicerea iesirii din camera pentru o anumita perioada de timp, interzicerea vizonarii TV-ului...
 • +1 (1 vot)    
  Disciplinarea copiilor (Luni, 11 ianuarie 2016, 22:10)

  Leejuro [utilizator]

  Continuare la precedentul comentariu.
  Consider foarte esential ca fiecare elev de liceu din clasele de seniori trebuie sa fie expus la "educatia in familie", in care sa intre si aceasta forma de educatie a copiilor, si in plus comportamentul in casnicie, si inainte de casnicie.
  Sigur ca sunt si parinti, care isi varsa nervii pe copii, dar consider ca procentajul este mic. Se poate usor vedea, mai ales in clasele primare, cine sunt copii expusi la batai abuzive. Din pacate, exista si reversul acestei educatii, in care copiii sunt lasati de capul lor, si ajung greu de manuit, mai ales de catre invatatori si profesori in scoli.
  Eu as sugera ca orice elev/eleva ce termina liceul sa treaca printr-un "boot camp" (armata) de minimum 30 zile, acolo unde, in afara de educatia militara minima, sa se faca educatia si ascultarea fata de sefi. In ziua de azi, vedem din ce in ce mai mult, cu noua generatie nu mai are nici un respect fata de oamenii mai in varsta, si chiar de sexul feminin. Asta e o mare greseala, si trebuie indreptata.
  Mai consider ca orice elev/eleva din cl. XII trebuie sa invete si un minim de educatie si responsabilitate financiara. Sugestiile mele trebuie discutate civilizat, pentru a demonstra ca oamenii pot sa aiba si pareri deosebite, dar constructive.
 • -1 (1 vot)    
  abuzul este institutionalizat in Romania! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:26)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  n loc sa criticati Norvegia si stilul/legislatia lor, poate va mai uitati si prin "ograda" proprie, in Romanistan unde:
  1) in marile intersectii stau copii la cersit. Nu va isterizeaza deloc -din contra, treceti impasibili pe langa ei;
  2) in canale e plin de copii aurolaci, drogati, abandonati/fugiti din familii/din orfelinate sau fosti institutionalizati care nu au unde sa se duca dupa 18 ani. Va doare de nu mai puteti!
  3) in gropile de gunoi de langa marile orase traiesc copii ce traiesc cautand prin gunoi; nu va mustra deloc constiinta.
  4) in orfelinatele romanesti se sinucid copii-de la abuzuri, maltratari, unii luati cu forta din plasament maternal- nu am vazut nici pe sfert atatea comentarii ca la fam Bodnariu in cazul copiilor de la Craiova de acum cateva luni.
  Si cate si mai cate se intampla cu copii nostri si NU, NU se intampla in Novegia- chiar daca ii ia (posibil abuziv) din familiile originare, statul norvegian nu ii trimite in institutii unde sa fie abuzati, maltratati, in familii unde sa fie exploatati, nici pe strazi dupa ce fac 18 ani!
  Nu va e deloc rusine sa aruncati "pietre" in norvegieni intr-o situatie din care nu cunoasteti adevarul obiectiv si sa nu va implicati DELOC in marile noastre probleme- aveti fiecare copii in jur care SUFERA, zi de zi, in proximitate?!
  Asa , un pic de teama in fata pacatului ipocriziei si lasitatii proprii nu va este?!
 • 0 (0 voturi)    
  ipocrizia violenței (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 13:30)

  Andrei Cosmovici [utilizator]

  Consider ipocrizie când o comunitate, un stat sau un continent se ridică împotriva violenței asupra copiilor, dar acceptă explicit (legal) avortul. Incapacitatea de a ne pune în locul celui avortat este o hibă sufletească majoră. Grosso modo, se poate numi egoism.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by