Conducerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a avut vineri o noua discutie cu ambasadorul Norvegiei la Bucuresti, Tove Bruvik Westberg, despre cazul familiei Bodnariu, iar ambasadorul Romaniei la Oslo va avea la randul sau, saptamana viitoare, o discutie cu reprezentantii Ministerului norvegian al Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale.

Potrivit unui comunicat de presa remis de MAE, in cadrul discutiei de vineri "a fost reiterata de ambele parti importanta unei cooperari sustinute in cazul familiei Bodnariu".

De asemenea, potrivit sursei citate, "intalnirea urmeaza unor demersuri sustinute intreprinse anterior de MAE, inclusiv unor corespondente si discutii la nivelul conducerii ministerelor afacerilor externe din cele doua tari".

"Totodata, MAE, prin misiunea diplomatica de la Oslo, a actionat in sensul materializarii initiativei de organizare a unei vizite la nivel parlamentar in Regatul Norvegiei. Este de asteptat ca aceasta vizita sa aiba loc in perioada imediat urmatoare", se mai precizeaza in comunicat, referitor la intentia unei delegatii parlamentare formate din membri ai Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii de a face o vizita in Norvegia in perioada 18 - 22 ianuarie pentru a discuta cazul familiei Bodnariu.

"La randul sau, ambasadorul Romaniei in Regatul Norvegiei va avea o discutie cu reprezentantii Ministerului norvegian al Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale la 13 ianuarie 2016", mai precizeaza MAE.

In acelasi timp, potrivit MAE, Ambasada Romaniei la Oslo mentine constant legatura cu familia Bodnariu si cu avocatul acesteia. "Reiteram ca atat familia Bodnariu, avocatul acesteia, cat si Ambasada Norvegiei la Bucuresti au insistat asupra respectarii principiului confidentialitatii, ca principiu de baza al derularii unor astfel de cazuri", mai arata MAE.

MInisterul de Externe aminteste ca, la solicitarea sa, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) a dispus efectuarea unei anchete sociale in urma careia a decis sa propuna partii norvegiene integrarea copiilor in familia biologica extinsa a tatalui, in Romania.

"Intreaga documentatie pusa la dispozitie de ANPDCA a fost transmisa, in regim de urgenta, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Oslo, tuturor autoritatilor norvegiene relevante (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale, Serviciul local de Protectie a Copilului), precum si avocatului care reprezinta familia, pentru a fi utilizata in cadrul procedurii judiciare aflate pe rolul instantelor locale", reitereaza MAE.