La Ministerul Justitiei, condus de la Raluca Pruna, vor fi numiti doi secretari de stat noi. Surse guvernamentale au declarat pentru Hotnews ca Florin Motiu va fi numit luni secretar de stat in Ministerul Justitiei iar de la 1 februarie un alt post de secretar de stat din acelasi minister ar urma sa fie ocupat de Gabriela Scutea.

Cine este Florin Motiu - judecator si fost secretar de stat

Florin Motiu a mai fost secretar de stat in guvernarea USL, fiind numit imediat dupa venirea la putere a USL, in mai 2012. Motiu a ramas in minister pana in noiembrie 2013, cand a fost demis de catre fostul premier Victor Ponta. Potrivit opiniatimisioarei.ro, Motiu este originar din judecatul Arad si ar fi fost coleg de facultate cu Titus Corlatean, fost ministru al Justitiei.

Cu putin timp inainte sa fie numit de Victor Ponta, la sfarsitul lunii martie 2012, Motiu a fost audiat la DNA intr-un dosar care-l viza pe magistratul Catalin Serban, potrivit Mediafax. El a fost unul dintre cei trei magistrati ai completului de judecata la care se aflau dosarele pe care fostul vicepresedinte al Curtii de Apel Timisioara Catalin Serban ar fi trebuit sa intervina.

La momentul respectiv, judecatorul Florin Motiu le-a declarat jurnalistilor , la iesirea din sediul DNA, ca la el nu a intervenit nimeni referitor la cele doua dosare privind compania Moldamin si ca nu a primit niciun ban in legatura cu faptele de coruptie anchetate de procurorii DNA, mai scrie Mediafax.

In 2013, Florin Motiu a facut parte din Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor (CNCI). Apartenta in aceasta comise i-a adus lui Motiu si calitatea de parat intr-un dosar in care 20 de persoane au cerut Curtii de Apel Cluj amendarea membrilor CNCI, pentru neexecutarea unei hotarari judecatoresti din 2012, prin care instanta obliga CNCI sa solutioneze un dosar privind acordarea unor despagubiri pentru mai multe terenuri din localitatea Tarnita, scrie clujjust.ro.

Zf.ro noteaza ca Florin Motiu este doctor in drept comercial al Universitatii de Vest din Timisioara si lector in cadrul acestei institutii de invatamant din 2000.

El a lucrat anterior ca judecator la Curtea de Apel Timisioara. Timp de noua ani, din 2003 pana in mai 2012, a fost judecator la Curtea de Apel Timisioara, instanta la care, din 2010 pana in 2012 a fost si membru al Colegiului de Conducere, scrie timpolist.ro. In perioada 2001-2003 a fost judecator la Tribunalul Timis si din 2001 pana in 2002, presedinte al Sectiei Comerciale si de Contencios Administrativ. El a debutat in magistratura la Judecatoria Timisioara, unde a activat in anii 1994 ¬ 2000.

Cine este Gabriela Scutea - procuror, Inalt reprezentant al Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europeana, fost procuror general adjunct

Gabriela Scutea

Gabriela Scutea

Foto: Gandul

Gabriela Scutea face parte din echipa de reprezentare permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana si in prezent este ministru-consilier, Inalt reprezentant al Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europeana pe aspecte referitoare la indeplinirea conditionalitatilor stabilite in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), potrivit informatiilor prezentatepe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Procurorul Gabriela Scutea a fost detasata la MAE incepand cu 1 septembrie 2013 printr-o hotarare a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, scrie juridice.ro.

In 2013, pana la numirea lui Tiberiu Nitu in fruntea Parchetului General, Scutea a ocupat pentru scurt timp functia de procuror general interimar, dupa ce Daniel Morar a demisionat din functie. Ea a preluat interimatul de pe pozitia de adjunct al procurorului general, functie in care a fost numita in anul 2007.Gandul.infoscrie ca aceasta ar fi fost sustinuta pentru ocuparea acestui post de catre ministrul Justitiei de la aceea vreme, Monica Macovei, desi in urma cu un an, in 2006, picase "cu brio" examenul de grad profesional. Acesta a promovat examenul dupa ce Codruta Kovesi, aflata la conducerea Parchetului General atunci, in prezent sefa a DNA, a contestat rezultatele, mai scrie Gandul.

"Asa cum rezulta din evidentele directiei de specialitate, la sesiunea din anul 2006 a concursului de promovare pe loc, in functii de executie, doamna procuror si-a ales specializarea drept penal si a obtinut o medie generala de 6,58, dupa solutionarea contestatiilor, dupa cum urmeaza: drept penal 8,00; drept procesual penal 8,50; jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie si jurisprudenta Curtii Constitutionale 6,95; jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si jurisprudenta Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene 2,85", se arata intr-un raspuns al CSM remis ziarului Gandul.info.

Publicatia mai sus amintita noteaza ca in anul in care a picat examenul, Scutea a fost propusa CSM-ului, tot de catre Monica Macovei, pentru functia de sef la Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului instantei supreme, insa nu a primit avizul favorabil pentru promovare.

Inainte de a ocupa postul de procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost timp de 7 luni procuror al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov. Anterior, a fost prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov (1999), prim-procuror adjunct delegat al Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov (2000) si procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov (2004), potrivit Adevarul.ro.

Din 1995, Gabriela Scutea este absolventa a facultatii de Drept din Sibiu.