Mircea Basescu a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, decizia nefiind definitiva, transmite Mediafax. Procurorii cerusera pedeapsa maxima prevazuta de lege, sapte ani de inchisoare.

Mircea Basescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Marian Capatana a fost condamnat de magistratii Tribunalului Constanta, in acelasi dosar, la trei ani de inchisoare, pentru complicitate la trafic de influenta.

Cei doi au fost judecati pentru trafic de influenta si complicitate la trafic de influenta, intr-un dosar dosar in care au fost implicati membri ai familiei lui Bercea Mondial.

Sentinta pe care o vor da judecatorii nu va fi definitiva, ea putand fi atacata la Curtea de Apel.

Totodata, Tribunalul Constanta a mentinut sechestrul instituit pe bunurile lui Mircea Basescu si ale lui Marian Capatana, precum si masura controlului judiciar pentru cei doi.

De asemenea, cei doi au fost obligati sa achite cheltuieli de judecata de 3.000 de lei, iar instanta a mai decis confiscarea sumei de 265.000 de euro de la acestia.

Pe de alta parte, instanta a respins ca nefondata cererea formulata de Florin Anghel de restituire a sumei de 600.000 de euro pe care membrii familiei acestuia sustineau ca i-ar fi dat-o drept mita lui Mircea Basescu pentru a interveni pentru obtinerea unei decizii favorabile intr-un dosar al lui Bercea Mondial.

La ultimul termen de judecata in proces, in decembrie 2015, procurorii DNA au cerut instantei aplicarea de pedepse la inchisoare cu executare pentru ambii inculpati, in cazul lui Mircea Basescu fiind solicitata pedeapsa maxima prevazuta de lege.

Totodata, DNA a cerut confiscarea sumei de 250.000 de euro de la Basescu si de 350.000 de euro de la Capatana.

Mircea Basescu si Marian Capatana au fost trimisi in judecata in iunie 2014 de catre procurorii DNA, pentru trafic de influenta si respectiv complicitate la trafic de influenta, iar in luna noiembrie a aceluiasi an a inceput derularea procesului.

Potrivit DNA, in perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, Mircea Basescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denuntator (Florin Anghel), prin intermediul inculpatului Marian Capatana, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea cauzei referitoare la infractiunea savarsita de tatal acestuia (Sandu Anghel), precum si a altor cereri incidente in respectiva cauza, in scopul de a obtine o hotarare favorabila, fie condamnarea la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate.