Ministerul Apararii, despre pensiile militare: Nicio pensie aflata in plata nu va scadea in urma procesului de recalculare

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 6 ianuarie 2016, 16:56 Actualitate | Esenţial


Normele metodologice pentru punerea in aplicare a Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat au intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2016, in urma publicarii unui ordin al ministrului ministrului apararii, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Apararii Nationale. Potrivit acestuia, nicio pensie aflata in plata nu va scadea in urma procesului de recalculare pe baza noii legislatii.

Incepand cu 1 ianuarie 2016, pensiile militarilor stabilite, revizuite, recalculate sau intrate in plata in baza actelor normative anterioare intrarii in vigoare a Legii nr. 223/2015, devin pensii militare de stat. Acestea se vor recalcula, in raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie si cu baza de calcul actualizata conform prevederilor care reglementeaza salarizarea militarilor, cu luarea in calcul a majorarii cuantumului brut al soldelor functiilor de baza din luna decembrie 2015, se mai arata in comunicatul Ministerului Apararii Nationale.

Recalcularea se va face in termen de maximum 24 de luni de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 223/2015, iar drepturile vor fi acordate incepand cu data de 01.01.2016. In situatia in care se vor constata diferente intre cuantumul pensiilor recalculate si cuantumul pensiilor aflate in plata, se va pastra in plata cuantumul avantajos beneficiarului, acest cuantum fiind supus indexarilor anuale ulterioare, in conformitate cu dispozitiile art. 59 din Legea nr. 223/2015. Astfel, nicio pensie aflata in plata nu va scadea in urma procesului de recalculare pe baza noii legislatii.

In ceea ce priveste diferentele rezultate intre cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010, si cele stabilite in baza Legii nr. 119/2010, cu modificarile si completarile ulterioare sau in baza O.U.G. nr. 1/2011, acestea se vor restitui la cererea beneficiarilor, in mod esalonat, pe o perioada de cel mult doi ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Modalitatea de acordare a acestor diferente se va stabili prin norme aprobate prin hotarare a Guvernului, emise in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii. La aceasta data, proiectul de hotarare sus-mentionat este deja elaborat, fiind demarata procedura de semnare de catre institutiile cu atributii in acest domeniu in vederea includerii pe agenda sedintei Guvernului in luna ianuarie 2016, se mai arata in comunicat.

Pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, la nivelul Ministerului Apararii Nationale a fost emis Ordinul ministrului apararii nationale nr. M.123/2015 pentru aprobarea "Normelor metodologice privind incadrarea in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, specifice personalului militar", care a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 982 din data de 30.12.2015. Potrivit acestor dispozitii, militarii care au trecut in rezerva pana la data intrarii in vigoare a Legii 263/2010, adica pana la data de 31.12.2010, trebuie sa adreseze o solicitare centrelor militare in a caror raza teritoriala isi au domiciliul, in vederea reincadrarii activitatilor desfasurate in conditii de munca, similar prevederilor aplicabile militarilor in activitate, in conformitate cu legislatia actuala.

In vederea informarii oportune a persoanelor interesate, pe pagina de internet a Casei de pensii sectoriale a M.Ap.N. ( http://cps.mapn.ro/) sunt disponibile precizari cu privire la noile prevederi legale din domeniul pensiilor militare de stat, care clarifica probleme ridicate si intrebari frecvente primite de la beneficiari. Aceasta baza de date va fi actualizata permanent, in functie de solicitari. Pagina de internet a casei de pensii a M.Ap.N. poate fi accesata si direct din pagina oficiala a ministerului (www.mapn.ro), sectiunea "Pensii militare".

Persoanele interesate pot obtine informatii si utilizand linia telefonica gratuita tip TELVERDE, cu numarul 0800.808.880 FREE, deschisa inca din anul 2010.  La acest numar de telefon raspund, in zilele lucratoare, in intervalul 8.00-16.00, specialisti ai Casei de pensii sectoriale a M.Ap.N.

Reamintim ca pe 9 decembrie, Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanta de Urgenta privind modificarea unor articole din Legea 223/2015 privind pensiile speciale ale militarilor. Atunci au fost facute modificari asupra bazei de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat. In aceasta baza de calcul nu vor fi incluse diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare sau transfer, compensatiile lunare pentru chirie, alocatiile de hrana, contravaloarea echipamentelor tehnice etc. Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la functia de baza in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate in calitate de militar/politist/functionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarilor, militari, politisti, functionari publici cu statut special la data trecerii in rezerva.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28441 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  O intrebare despre pensiile militare (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 17:09)

  _tudor_ [utilizator]

  Am lucrat (aproape) 10 ani ca ofiter activ.
  Conform costitutiei am dreptul la pensie pentru perioada lucata ca angajat al statului roman.
  Conform legii pensiilor militare, nu am dreptul la o pesie militara.
  In acelasi timp, pentru salariul meu nu a fost platita contributie pentru CAS deci nu beneficiez nici de pensie in sistemul pubic de pensii.
  Ce-mi recomandati sa fac pentru a (re)dobandi drepttul de pensie?
  Sa actionez statul in judecata ca sa-l obliga ca ptata proportionala (actualizata) in sitemul public de pesii?
  • +1 (1 vot)    
   Cred ca doar instanta... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:41)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui _tudor_

   va poate ajuta.
   Cazul militarilor care nu au avut contributii CAS pt ca asa era sistemul e totusi distinct. Nu e o pensie 'speciala" peste pensia de la CAS cuvenita, ci e vb chiar de pensia cuvenita. Cu toate acestea, modalitatea de calcul e imorala-disproportionat de mare in raport cu ceilalti care au contribuit la CAS. Ar trebui date pensii echivalente, pe acelasi algoritm de calcul ca si la pensiile din sistemul public, prin raportare la marimea salariile luate in perioada de activitate, nu raportat la nu stiu ce luni si nu cu 80 %.
   Iar daca din pensionarii "militari" o parte se mentin dispnibili pentru incorporare rapida platita o compensatie lunara pana la o varsta- caci ma indoiesc ca la 70-80 ani mai e chemat cineva la mobilizare in caz de razboi, nu?

   Ati putea ataca ordonanta in contencios administrativ pentru ca e o lege incompleta si va afecteaza in mod direct, nefiind inclus in ea, spre deosebire de colegii care au , sa zicem 11 ani, nu 10 si au dreptul la pensii militare. Instanta va trebui sa decida sau sa ceara opinia curtii constitutionale...
   • 0 (0 voturi)    
    contributii (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:05)

    Vasile [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    Mai papagalilor pana la data de 01.04.2001 nimeni nu platea distinct contributie pentru pensie, nici civil nici militar, din 01.04.2001 militarii ca si civilii platesc cei 5% contibutie la bugetul asigurarilor sociale. Prostilor acum in conformitate cu legile 119/2010;263/2011 etc... militare primesc pensia pe contributivitate si nu pe ce ati furat voi din uzine.
 • +2 (2 voturi)    
  pensii (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:05)

  Munteanu Stefan [anonim]

  De ce ordonanta ,De urgenta"? Fara motivatie pertinenta? Alte categorii de pensionari (vezi magistratii ) au alte norme? Oricum nu o sa-mi raspunda cineva . Zic si eu...
 • +2 (2 voturi)    
  "Normal"!!!!-Parazitii comunisti.... (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 21:18)

  gigiN [utilizator]

  ....,fie ei militari,militieni sau securisti trebuiesa fie favorizati in continuare !!!!
 • -1 (1 vot)    
  Invatati sa cititi (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:02)

  Gafton [anonim]

  Ordinul M.123/2015 pentru aprobarea "Normelor metodologice privind incadrarea in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, specifice personalului militar deci nu este metodologia de aplicare a legii 223/2015. Pentru aplicarea legii se va emite un ordin comun al MApN,MAI, SRI, SIE, etc Este cu totul si totul altceva. Sunteti niste mincinosi si niste incompetenti PUNCT!
 • +1 (1 vot)    
  Romania-----stat de drept..?????? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 23:42)

  oxxxxxyyyyya [utilizator]

  ....de rasul curcilor....cate-o lege pt. fiecare pensionar !!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 ianuarie 2016, 2:20)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Dezinformare (Joi, 7 ianuarie 2016, 13:28)

  Daniel [anonim]

  Acele norme metodologice pentru aplicarea legii 223/2015, la care faceti referire, nu exista. Pe site-ul MApN nu apar decat cateva precizari. Acele precizari doar asigura actualii pensionari militari ca nu le va scadea pensia in urma recalcularii... pensie recalculata care va fi mai mica decat cea in plata... acestia avand posibilitatea de a opta pentru pensia/cuantumul mai avantajos. Pentru cei ce urmeaza sa se pensioneze este problema mare, vor avea pensiile foarte mici, dupa un calcul facut conform acelor precizari un subofiter care iese la limita de varsta ar putea avea o pensie in jur de 1500 RON.
  • 0 (0 voturi)    
   Chiar v-a părăsit capacitateade analiză și sinteză (Luni, 25 ianuarie 2016, 17:31)

   Filimon [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   Stimați panicați! Chiar ați uitat operațiile premergătoare luării unei „Hotărâri”?
   Eu în puținul timp lucrat activ, nu am fost mințit niciodată. Deschideți ochii și observați actuala deschidere a MApN către răsplătirea muncii! Sunteți niște postaci lamentabili. Păcat!
 • 0 (0 voturi)    
  Articol la comanda (Vineri, 8 ianuarie 2016, 20:14)

  MAXX [anonim]

  Asa arata un articol de presa LA COMANDA, adica pe bani grei. Si aici sunt banii dumneavoastra, stimati colegi. Sleahta de generalisimi nu se dezminte. Ei conduc destinele armatei, hotii basisti. Si stiu de ce spun asta. NO COMMENT !!!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by