Mai multi preoti din judetul Iasi le-au cerut enoriasilor, dupa ce au sfintit casele de Boboteaza, sa semneze pentru modificarea Constitutiei, astfel incat sa fie permise doar casatoriile intre barbat si femeie, reprezentantii Mitropoliei Moldovei sustinand ca initiativa preotilor nu este gresita, scrie Mediafax.

Preotii din mai multe localitati ale judetului Iasi, inclusiv din municipiu, le-au cerut oamenilor, dupa ce au sfintit casele de Boboteaza, sa semneze in favoarea modificarii Constitutiei, astfel incat sa fie permise doar casatoriile intre un barbat si o femeie, nu si intre persoane de acelasi sex.

Credinciosii au reactionat diferit la aceasta initiativa, unii dintre ei, in special cei in varsta, semnand pe tabelele puse la dispozitie de catre preoti.

"Mama a semnat, eu nu. I-am zis preotului: 'Du-te si vezi-ti de treaba, eu asa ceva nu fac'", a declarat un tanar din localitatea ieseana Aroneanu.

O femeie din aceeasi localitate a precizat ca a semnat pentru modificarea Constitutiei, ea explicand ca in Romania casatoriile intre persoane de acelasi sex trebuie interzise.

Reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei sustin ca preotii ieseni care au adunat semnaturi au facut-o din proprie initiativa, dar ca demersul nu este unul gresit.

"Nu este un lucru gresit ca s-a suprapus momentul sfintirii caselor cu aceasta campanie de strangere de semnaturi, pentru ca imi imaginez ca acei preoti care au solicitat semnaturi credinciosilor nu au facut-o cu insistenta", a declarat Marian Timofte, vicar in cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a anuntat, la sfarsitul slujbei de Craciun de la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, lansarea unei initiative civice de modificare a Constitutiei, in sensul de a se preciza ca familia este formata din barbat si femeie.

Mitropolitul Banatului vrea ca in Constitutie sa se mentioneze ca familia este formata dintr-un barbat si o femeie, in conditiile in care in tot mai multe state europene au fost recunoscute familiile formate din persoane de acelasi sex.

In aceeasi perioada, Grecia a adoptat o lege care permite incheierea de parteneriate civile intre persoane de acelasi sex, in pofida protestelor si opozitiei unor partide politice si a Bisericii Ortodoxe, relata Reuters in pagina electronica.

Tot mai multe state europene au adoptat legi care permit incheierea unor astfel de parteneriate de catre cuplurile de acelasi sex, inclusiv in Marea Britanie, Spania si Cipru, insa subiectul ramane in continuare controversat in numeroase state membre ale Uniunii Europene (UE).