Exista cel putin trei solutii pentru a stopa valul de scriitori din puscarii care produc "opere stiintifice" pe banda rulanta pentru a scapa de inchisoare, dar numai una din ele ar putea face inutila munca celor aproape 200 de puscariasi care deja au scris 400 de carti si spera intr-o reducere de pedeapsa, au explicat pentru HotNews.ro experti in drept. Potrivit acestora, o sesizare la Curtea Constitutionala a articolului din legea executarii pedepselor care prevede o scurtare cu 30 de zile a pedepsei in cazul scrierii unor carti ar avea sanse mari sa fie aprobata din cauza caracterului imprevizibil al legii si a lipsei de proceduri clare in stabilirea "caracterului stiintific".

Scriitorii din puscariiFoto: Agerpres
  • Alte doua posibilitati sunt modificarea legii prin ordonanta de urgenta sau prin proiect de lege in Parlament, insa noile reguli ar dispune doar pentru viitor iar cei 200 de "scriitori" ar putea beneficia de opera lor "stiintifica".
  • Potrivit legii de executare a pedepselor, (articolul 96 alin. "f"),"in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate".

In prezent, decizia de reducere a pedepsei o ia o comisie din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, dar legea nu prevede clar cine stabileste daca o anumita carte scrisa de un detinut are caracter stiintific sau nu, criteriile care trebuie indeplinite, editurile acceptate etc. In prezent, titlul de caracter stiintific este acordat in mod arbirar unor carti cu continut indoielnic, plagiate dovedite iar tirajul este integral cumparat de autor, ceea ce ridica semne de intrebare asupra autenticitatii "operei" si asupra caracterului "stiintific". In mod evident, asta o face o comisie compusa tot in mod arbirar, care nu are competenta in a aprecia daca o lucrare prezinta sau nu caracter stiintific.

Potrivit specialistilor in drept consultati de HotNews.ro, sesizarea la Curtea Constitutionala se poate face fie de procurori, care poat contesta in intanta decizia de liberarea conditionata in oricare din cazuri unde detinutul cere sa-i fie redusa pedeapsa folosindu-se de cartile scrise deja, fie un judecator poate sesiza articolul la Curtea Constitutionala. Articolul este neconstitutional atat din cauza ca textul legii este lipsit de claritate, precizie si previzibilitate, dar si pentru ca prevede un regim discriminatoriu in raport cu alti detinuti care executa diferite alte activitati tot cu scopul reducerii pedepsei, dar li se scade mai putin de 30 de zile.

Caracterul discriminatoriu al legii a fost sesizat inclusiv de ministrul justitiei, Raluca Pruna, intr-un interviu pentru HotNews.ro: "Pentru ca legea, asa cum este ea acum, discrimineaza intre cel care scrie in penitenciar o carte si cel care, de exemplu, canta foarte frumos, sculpteaza foarte frumos, picteaza foarte bine. Deci, oameni care fac alte activitati prin care dovedesc ca s-au indreptat in cursul executarii pedepsei, se face aceasta distinctie."

Ministrul justitiei, Raluca Pruna, a mai declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca ia in calcul modificarea legii fie prin proiect de lege, fie printr-o ordonanta de urgenta, care ar fi de aplicare imediata. Oricare din aceste doua variante nu rezolva problema celor 400 de carti deja scrise si a celor 200 de autori care le vor putea invoca pentru a-si scurta pedeapsa. In primul rand, un proiect de lege are sanse spre zero sa fie votat in Parlament. Apoi, o ordonanta de urgenta se va aplica in cazul cartilor scrise de la momentul adoptarii ei incolo.

Pe cand, in cazul in care Curtea Constitutionala ar declara articolul neconstitutional (si sunt toate sansele sa o faca in cazul unei sesizari), dupa decizia Curtii nici un detinut nu va mai putea solicita reducerea pedepsei in baza unei legi declarate neconstitutionale chiar daca a scris cartile inainte de o eventuala decizie a Curtii. Pe scurt, din cele trei variante - proiect de lege, OUG sau sesizare la Curtea Constitutionala, doar ultima se poate aplica si in cazul cartilor scrise deja, cel putin in majoritatea cazurilor daca sesizarea Curtii se face rapid iar decizia vine in timp util. Altfel, "scriitorii" din inchisori vor iesi mai repede folosindu-se de asa numitele "carti stiintifice" si cu satisfactia ca au mai reusit sa pacaleasca odata statul.

Cum au promis pana acum oficialii din Justitie ca "rezolva" problema eliberarilor pe carti scrise

Mai 2015DNA sesizeaza CSM si Ministerul Justitiei in legatura cu caracterul stiintific al cartilor scrise de puscariasi

  • Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut modificarea legii de executare a pedepselor, in ceea ce ii priveste pe detinutii scriitori. Directia a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si Ministerul Justitiei, carora le-a cerut ca lucrarile pentru care puscariasii cer reducerea pedepsei sa fie evaluate riguros inainte de a stabili daca au sau nu un caracter stiintific, a relatat TVR.

1 iulie 2015Presedintele CSM: Ar trebui modificata legea de executare a pedepselor referitor la detinutii care scriu carti

  • Marius Tudose, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat in urma cu jumatate de an, pe 1 iulie 2015, ca ar trebui modificata legea in ceea ce priveste reducerea pedepselor prin scrierea de carti in penitenciar si "facute anumite verificari pentru a se constata daca opera respectiva este autentica sau nu", dupa cum a relatat Mediafax.

Robert Cazanciuc

Robert Cazanciuc

Foto: AGERPRES

1 iulie 2015 Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc: Este clar ca este nevoie de o interventie normativa

  • Pe acest subiect s-a pronuntat si fostul ministru al Justitiei din guvernul Ponta, Robert Cazanciuc. Tot in urma cu jumatate de an, el a declarat ca munca in penitenciar este evaluata pe baza unor norme aflate in vigoare inca din 2006, potrivit Mediafax. "Sunt standarde europene in materie de ce inseamna recompensa pentru munca depusa in penitenciare. Este clar ca din 2006 si pana acum lucrurile s-au schimbat si este clar ca este nevoie de o interventie normativa", a declarat ministrul de la acea vreme, Robert Cazanciuc.
  • Acesta a precizat ca exista "in momentul de fata la minister o interventie normativa pentru a face lucrurile mai clare in materie stiintifica, in materie de lucrari cu caracter stiintific, redactate, elaborate in penitenciare". "Acum suntem pe cale de a identifica cea mai buna formula, daca este nevoie de o formula la nivel legislativ, de lege, daca se impune o modificare a legii executarii pedepselor sau daca se poate face prin alte norme subsecvente", a afirmat Robert Cazanciuc, citat de agentia de presa.

15 septembrie 2015CSM propune Ministerului Justitiei sa impuna criterii pentru stabilirea caracterului stiintific al unei lucrari

  • Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a discutat in urma cu mai bine de trei luni - pe 15 septembrie 2015 - "problema abuzului unor detinuti care intocmesc lucrari stiintifice pentru a beneficia de liberare conditionata", a scris atunci pe blogul sau Cristi Danilet, judecator CSM. Consiliul a propus ca Ministerul Justitiei sa introduca in Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 criterii pentru stabilirea caracterului stiintific al unei lucrari. Potrivit lui Cristi Danilet, criteriile propuse de CSM sunt urmatoarele:
  • "lucrare stiintifica sa fie elaborata in domenii pentru care sunt organizate studii universitare;
  • caracterul stiintific sa fie stabilit de institutul national de cercetare-dezvoltare sau de consiliul stiintific al institutiei de invatamant superior;
  • sa se tina o evidenta a timpului afectat realizarii lucrarii si a activitatii zilnice in elaborarea lucrarii;
  • timpul de lucru si spatiul vor fi stabilite de comisia de selectionare si repartizare la munca si condamnatul va fi supravegheat pe perioada realizarii lucrarii;
  • condamnatul sa prezinte o recomandare scrisa din partea unui profesor sau converentiar universitar din specialitatea in care urmeaza sa fie elaborata lucrarea;
  • lucrare se va publica, apoi se va face cerere de acordare a zilelor castig insotita de anumite acte, printre care doua rapoarte de recenzie si declaratia cu privire la originalitate din partea autorului si editorului;
  • se vor verifica cunostintele de tehnoredactare ale persoanei private de libertate, pentru situatia in care aceasta urmeaza sa-si tehnoredacteze personal lucrarea cu caracter stiintific."
  • In cadrul aceleiasi sedinte, CSM a decis ca "Inspectia Judiciara sa efectueze un control tematic cu privire la modul de aplicare a dispozitiilor art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 de catre judecatorii de supraveghere a privarii de libertate si instantele de judecata", precum si efectuarea unui "studiu de drept comparat pentru a se analiza existenta in legislatiile altor state a posibilitatii de liberare conditionata in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate". Sursa si detalii aici 

18 octombrie 2015Robert Cazanciuc: Intr-o saptamana sau doua o sa venim cu un proiect care sa aduca mai multa rigoare

  • Robert Cazanciuc a revenit asupra subiectului si pe 18 octombrie 2015, in cadrul unui interviu pentru Pro TV. "Am pornit sa elaboram un regulament care sa aduca mai multa rigoare in aceasta materie. Am primit aceste semnale din spatiul public ca ceva nu este in regula in aceste situatii. Incercam sa punem putina ordine si cred ca intr-o saptamana sau doua o sa venim cu un proiect care sa aduca mai multa rigoare, fara sa interzicem acest lucru", a anuntat ministrul Justitiei de la acea vreme.
  • Victor Ponta a demisionat din functia de prim-ministru pe 4 noiembrie 2015. Pana la acea data, Ministerul Justitiei condus de Robert Cazanciuc nu a modificat in niciun fel prevederile care le permit puscariasilor sa primeasca reducerea pedepsei cu o luna pentru fiecare carte scrisa.

Raluca Pruna

Raluca Pruna

Foto: Agerpres

24 noiembrie 2015Raluca Pruna, noul ministru al Justitiei: Exista un proiect care se afla in faza de avizare

  • La o saptamana dupa ce a fost investita in functie, Raluca Pruna, ministrul Justitiei in cabinetul Ciolos, a vorbit la sediul CSM despre modul in care isi scurteaza detinutii perioada detentiei, prin scrierea de lucrari stiintifice.  
  • "Predecesorul meu a promis acest lucru si exista un proiect care se afla in faza de avizare. Sigur, ca principiu, cred ca trebuie facut ceva in aceasta materie astfel incat sa ajungem la o situatie normala. Daca, sa spunem, cuiva din mediul academic ii trebuie mult mai mult de un an ca sa scrie o carte, oricat timp liber ai avea, cred ca este un pic greu de explicat cum poti sa scrii trei, patru, cinci carti intr-un an. Deci, inteleg sa preiau initiativa de la predecesorul meu si sa o sustin", a declarat ministrul Justitiei, Raluca Pruna, citat de Mediafax.
  • Oficialul a precizat ca nu se poate pronunta nici cu privire la momentul in care vor fi realizate schimbarile, "nici cu privire la forma pe care o va imbraca aceasta modificare". "Pot sa va confirm ca ea exista si ca este intr-o faza avansata", a afirmat Raluca Pruna, potrivit sursei citate.

23 decembrie 2015Raluca Pruna, ministrul Justitiei: Regulamentul nu rezolva / Ar trebui sa propunem modificarea legii pentru a nu mai permite ca scrierea unei carti sa conduca la reducerea pedepsei

  • Raluca Pruna a reluat subiectul scriitorilor din puscarii, intr-un interviu acordat HotNews.ro in urma cu doua saptamani. Ministrul Justitiei a explicat ca Regulamentul de executare a pedepselor "trebuia sa fie adoptat din 2013".
  • "Din motive care nu imi sunt foarte clare, acest regulament nu a fost adoptat. Exista o propunere care se afla acum pe masa mea si care incearca sa reglementeze cumva situatia aceasta foarte prolifica din penitenciare. Toata lumea, dintr-o data, a devenit poliscriba. Dar regulamentul nu rezolva, dupa opinia mea, o situatie de discriminare. Pentru ca legea, asa cum este ea acum, discrimineaza intre cel care scrie in penitenciar o carte si cel care, de exemplu, canta foarte frumos, sculpteaza foarte frumos, picteaza foarte bine", a afirmat Pruna.
  • Ministrul Justitiei a declarat atunci pentru HotNews.ro ca "ce vreau eu sa fac este un proces in doua etape. Vreau sa ma uit sa vad in ce masura acest proiect de regulament, care instituie o comisie care stabileste caracterul stiintific, poate conduce la reducerea numarului de carti care sunt scrise in penitenciar in conditii care sunt sigur putin credibile".
  • "Eu ma indoiesc ca aceasta procedura va da rezultate. Ma indoiesc de ce, pentru ca noi traim intr-o tara (...) in care exista coordonatori de doctorate care au putut sa dea doctorate, pe aceeasi teza, unui numar mare de doctoranzi, persoane care sunt considerate in domeniul lor de activitate persoane cu o reputatie profesionala de care nimeni nu se indoieste (...). Deci nu cred ca regulamentul asa cum este el pe masa mea rezolva, nu cred ca taie nodul gordian. Probabil ca va mai scadea din numarul de lucrari scrise in penitenciar. Si din acest motiv am spus ca ar trebui sa propunem pur si simplu modificarea legii de executare a pedepselor", a continuat oficialul.
  • Ministrul Justitiei a precizat ca se refera la modificarea legii "in sensul de a nu mai permite ca scrierea unei carti sa constituie un element care sa conduca la reducerea pedepsei". Raluca Pruna a adaugat ca nu exclude modificarea legii printr-o ordonanta de urgenta. Citeste declaratiile integrale aici

Citeste si: