Elementele decorative de pe fatadele cladirilor deteriorate din zona centrala a orasului Cluj-Napoca care pot prezenta un factor de risc pentru trecatori vor fi inlaturate in perioada urmatoare, transmite Agerpres.

Cluj NapocaFoto: USER UPLOADED

Potrivit unui comunicat de presa transmis marti, primaria municipiului Cluj-Napoca a demarat, impreuna cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Avram Iancu" si Comisia Zonala pentru Protectia Monumentelor, o actiune preventiva de verificare si inlaturare a tuturor elementelor decorative si de constructie ale imobilelor deteriorate din centrul istoric al municipiului.

Conform sursei citate, scopul actiunii este acela de a oferi siguranta cetatenilor, in conditiile in care toti proprietarii acestor imobile au fost deja somati cu privire la obligatiile legale pe care le au de a demara lucrari de reabilitare a fatadelor imobilelor pe care le detin. In comunicat se precizeaza ca, din diferite motive, proprietarii imobilelor vizate nu au facut inca demersurile fizice de reabilitare.

"Doresc ca prin aceasta actiune sa ne asiguram ca viata cetatenilor din municipiu nu este pusa in pericol, iar proprietarii care nu vor proceda la refatadizarea imobilelor si intretinerea cladirilor conform obligatiilor legale, vor suporta rigorile legii", a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Toate costurile pentru interventiile de urgenta in vederea inlaturarii elementelor care pot prezenta risc de desprindere si pot cauza accidente vor fi acoperite de catre autoritatile publice, costurile de reabilitare efectiva a imobilelor revenind, conform legii proprietarilor acestora.

Aceasta campanie survine dupa ce, in cursul lunii decembrie, o tanara a fost lovita in cap in timp ce se deplasa pe trotuar, de o bucata de tencuiala desprinsa din peretele Hotelului Continental. Hotelul, care are peste 100 de ani, a fost decenii la rand una dintre cladirile emblematice ale Clujului, insa de ani buni este inchis, proprietarul nereusind sa il renoveze.

De altfel, acest imobil, dar si altele din centrul orasului au fost implicate in diverse accidente in ultimii ani, in urma carora trecatori au fost loviti de bucati de tencuiala sau elemente de decor desprinse din zidarie.