Partidele au primit, in anul 2015, subventii de la bugetul de stat in valoare de 6.760.468 lei, echivalentul a 6.438 de salarii minime pe economie, informeaza Mediafax. Potrivit datelor Autoritatii Electorale Permanente, in 2015, cele mai mari subventii de la bugetul de stat au fost incasate de noul Partid National Liberal (PNL si PDL) - 2.923.196 de lei , Partidul Social Democrat - 2.441.710 de lei si de Partidul Poporului Dan Diaconescu - 1.026.026 de lei.

Desi in iunie 2015, PP-DD si UNPR au semnat un protocol de fuziune prin absorbtie, prin care PP-DD ar fi urmat sa fie radiat din Registrul Partidelor Politice, formatiunea infiintata de Dan Diaconescu si-a pastrat personalitatea juridica, potrivit informatiilor din Registrului Partidelor Politice - Tribunalul Bucuresti.

In martie 2015, cei 10 deputati care faceau parte din grupul parlamentar PP-DD, din Camera Deputatilor, au demisionat si au anuntat ca grupul parlamentar isi va schimbat denumirea in grupul Democrat si Popular, urmand ca faca demersurile pentru infiintarea unui nou partid, Partidul National Democrat.

Partidul Conservator (PC) care a fuzionat cu Partidul Liberal Reformator (PLR), infiintat de Calin Popescu Tariceanu, in iunie 2015, formand Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE), a primit de la bugetul de stat suma de 237.322 de lei, aproape dublul sumei primite de Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR), condusa de Garbriel Oprea - 111.647 de lei.

Cele mai mici incasari de la bugetul de stat le-a avut, in anul 2015, Partidul National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD), care a participat la ultimele alegeri legislative in alinata cu PDL, si care a beneficiat de 20.563 de lei de la bugetul de stat.

75% din bugetul anual acordat partidelor politice este impartit partidelor politice, proportional cu numarul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputatilor si Senat, daca au realizat pragul electoral,arata legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

De asemenea, potrivit legislatiei, 25% din bugetul anual acordat partidelor politice sunt impartite formatiunilor, proportional cu numarul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeteni si consilierilor din cadrul municipiului Bucuresti, daca au obtinut cel putin 50 de mandate de consilier judetean si de consilier din cadrul municipiului Bucuresti.

Pentru partidele politice care promoveaza femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocata de la bugetul de stat va fi majorata proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de candidatii femei.

Suma alocata anual partidelor nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevazute in bugetul de stat.