Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor pentru intervalul 4-17 ianuarie 2016, care vizeaza toate regiunile tarii: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum si zona montana, noteaza Mediafax.

IarnaFoto: Agerpres

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT

Vremea se va incalzi semnificativ, devenind, in intervalul 6 - 8 ianuarie, apropiata de normalul acestei perioade. Intre 9 si 11 ianuarie va fi mai calda decat in mod normal, cu medii regionale ale temperaturilor maxime de 6...8 grade si minime in jurul pragului de inghet.

Pe parcursul celei de-a doua saptamani, se vor inregistra in continuare valori termice mai ridicate decat in mod obisnuit. Astfel, in medie, temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 4 si 8 grade, iar cele minime, intre -3 si 0 grade.

Pana spre 7 ianuarie se vor semnala precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare, posibil local, moderate cantitativ, apoi vor predomina ploile. Vor fi conditii de polei.

CRISANA

Vremea se va incalzi inca din primele zile, maximele termice trecand la valori pozitive incepand din 6 ianuarie, data de la care nici minimele nocturne nu vor mai cobori, in medie, sub -3 grade.

Pe parcursul celei de-a doua saptamani, desi in usoara scadere, valorile termice diurne se vor mentine peste cele normale, maximele fiind, in medie, cuprinse intre 3 si 7 grade. Temperaturile minime se vor inscrie in ecartul -3 la 0 grade.

Temporar se vor semnala precipitatii in general slabe, exceptand intervalul 6-7 ianuarie, cand pot fi moderate cantitativ. Vor fi mai ales lapovite si ninsori pe 4 si 5 ianuarie, iar apoi vor predomina ploile. In unele zile vor fi conditii de polei.

TRANSILVANIA

Vremea se va mentine rece la inceputul intervalului, desi valorile termice vor creste inca din prima zi. Intre 7 si 13 ianuarie, regimul termic va fi mai ridicat decat cel normal pentru aceasta perioada, media regionala a maximelor urmand a fi cuprinsa intre 1 si 4 grade, iar cea a minimelor, intre -5 si -1 grad.

Intre 14 si 17 ianuarie, desi in usoara scadere, valorile termice se vor mentine apropiate de cele normale, cu maxime cuprinse, in medie, intre 0 si 3 grade si temperaturi minime ce se vor incadra intre -7 si - 3 grade.

Temporar se vor semnala precipitatii slabe, predominant ninsori, cu probabilitate mai mare de aparitie in prima saptamana si in intervalul 11-13 ianuarie. Izolat vor fi conditii de polei.

MARAMURES

Vremea se va mentine rece in primele zile, desi valorile termice vor fi in crestere treptata. Intre 6 si 13 ianuarie, regimul termic va fi mai ridicat decat cel normal pentru aceasta perioada, media regionala a maximelor urmand a fi cuprinsa intre 2 si 5 grade, iar cea a minimelor, intre -5 si -1 grad.

Intre 14 si 17 ianuarie, desi in usoara scadere, valorile termice se vor mentine apropiate de cele normale, cu maxime cuprinse, in medie, intre 0 si 3 grade si temperaturi minime ce se vor incadra intre -6 si -3 grade.

Temporar se vor semnala precipitatii slabe, predominant ninsori, cu probabilitate mai mare de paritie in prima saptamana si in intervalul 11-13 ianuarie. Izolat vor fi conditii de polei.

MOLDOVA

Vremea se va mentine rece in primele zile, desi valorile termice vor fi in crestere. Intre 7 si 13 ianuarie, regimul termic va fi mai ridicat decat cel normal pentru aceasta perioada, media regionala a maximelor urmand a se situa intre 2 si 5 grade, iar cea a minimelor, intre -5 si 0 grade.

Intre 14 si 17 ianuarie, desi in usoara scadere, valorile termice se vor mentine apropiate de cele normale, cu maxime cuprinse, in medie, intre 1 si 4 grade si minime ce se vor inscrie in ecartul -7 la -4 grade.

Temporar se vor semnala precipitatii slabe, predominant ninsori, cu probabilitate mai mare de aparitie in prima saptamana. Izolat vor fi conditii de polei.

DOBROGEA

Si in aceasta regiune, pe fondul incalzirii vremii, regimul termic va deveni treptat mai ridicat decit cel normal, cu precadere in intervalul 6-13 ianuarie, cand valorile medii ale temperaturilor maxime vor fi de 6...9 grade. Minimele nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, media acestora fiind sub -2 grade intre 4 si 6 ianuarie, urmand apoi sa se situeze in jurul valorii de 0 grade.

In prima saptamana vor fi ninsori in general slabe pe 4 si 5 ianuarie, apoi vor predomina ploile, iar pe 6 si 7 ianuarie se poate produce polei. In a doua saptamana, se vor semnala ploi slabe, cu probabilitate de aparitie mai mare intre 11 si 13 ianuarie.

MUNTENIA

Vremea se va incalzi, astfel ca maximele termice vor deveni, in medie, pozitive, incepand cu 6 ianuarie, data de la care temperaturile minime nu vor mai cobori sub -5 grade. Intre 9 si 13 ianuarie se vor inregistra valori temice diurne de pana la 6 grade, in timp ce minimele nocturne se vor situa, in medie, intre -3 si -1 grad.

Pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani se va produce o usoara racire, astfel ca pe 17 ianuarie temperatura maxima, in medie regionala, va fi in jurul valorii de 3 grade, iar cea minima va scadea spre -5...-4 grade.

Precipitatiile, pe 4 si 5 ianuarie mai ales ninsori, apoi predominant ploi, vor fi slabe si moderate, cu probabilitatea mai mare de aparitie pana pe 8 ianuarie, favorizand local producerea poleiului. Apoi aria acestora se va restrange, urmand a fi si zile lipsite de precipitatii.

OLTENIA

Vremea se va incalzi, astfel ca maximele termice vor deveni, in medie regionala, pozitive incepand cu 6 ianuarie, data de la care temperaturile minime nu vor mai cobori sub -4 grade. Intre 9 si 13 ianuarie se vor inregistra valori termice diurne, in medie, de pana la 5 grade, in timp ce minimele nocturne se vor situa intre -3 si 0 grade.

Pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani se va produce o usoara racire, astfel ca pe 17 ianuarie temperatura maxima, in medie regionala, va fi in jurul valorii de 2 grade, iar cea minima va cobori spre -4 grade. Pe 4 si 5 ianuarie vor fi mai ales ninsori, apoi vor predomina ploile, slabe si moderate, posibil mai insemnate cantitativ in intervalul 6-7 ianuarie, favorizand local producerea poleiului. In a doua saptamana, aria precipitatiilor se va restrange, fiind si zile in care acestea vor lipsi.

LA MUNTE

Procesul de incalzire va fi semnificativ in tot spatiul montan, din 6 ianuarie urmand a se inregistra valori termice normale pentru aceasta perioada, de -3...-1 grad, iar in cele mai calde zile, media valorilor maxime se va incadra intre 0 si 4 grade. Temperaturile minime se vor situa, in medie, intre -6 si -2 grade, exceptind primele doua nopti si sfarsitul intervalului, cind vor fi mai coborate. Vor fi conditii de ninsoare, indeosebi in intervalul 5-9 ianuarie.