Doua trenuri care circula pe rutele Satu Mare - Bucuresti si Craiova - Bucuresti au ajuns, luni, la destinatie cu intarzieri de peste doua ore, din cauza unor defectiuni, alte doua garnituri au intarzieri de aproximativ o suta de minute, iar un tren a fost anulat din cauza zapezii si a vantului.

Gara de Nord sub zapadaFoto: HotNews

Potrivit companiei CFR Calatori, din cele peste 1.200 de trenuri ale CFR Calatori care circula zilnic pe reteaua feroviara, o singura garnitura a fost anulata din cauza conditiilor meteo, respectiv IR 1880 Targoviste - Titu, pasagerii fiind preluati de urmatorul tren din grafic, transmite Mediafax.

"Traficul feroviar se desfasoara in conditii de iarna, cu ninsoare si rafale de vant la nivelul caii de rulare", se arata intr-un comunicat de presa al companiei feroviare.

Alte doua trenuri de calatori - IR 1742, pe ruta Satu Mare-Oradea-Bucuresti si IR 1892 Craiova-Pitesti-Bucuresti Nord - au ajuns la destinatie cu o intarziere de peste doua ore, din cauza unor defectiuni. Pasagerilor de la Oradea, aflati in vagonul de dormit cu defectiune la instalatia electrica, li s-a oferit ceai cald, a precizat sursa citata.

De asemenea, trenurile IR 1873 Golesti-Parc Kretulescu si IR 347 Viena-Bucuresti Nord vor ajunge la destinatie cu o intarziere de aproximativ 100 de minute.

Reprezentantii companiei CFR Calatori au precizat ca, daca apar defectiuni la instalatia electrica si de incalzire, din cauza temperaturilor foarte scazute, personalul de tren va redistribui calatorii, in masura posibilitatilor, in alte vagoane si le va acorda asistenta necesara.

In statii si depouri se intervine constant pentru deszapezire, garniturile de tren sunt verificate inainte de plecarea in cursa, iar pentru situatii de urgenta sunt pregatite locomotive Diesel de rezerva, potrivit reprezentantilor companiei.

"Se colaboreaza operativ si centralizat astfel incat personalul de serviciu din trenurile aflate in parcurs si cel din gari sa poata lua impreuna cele mai potrivite masuri pentru prevenirea situatiilor neplacute pentru calatori. Personalul feroviar este la dispozitia pasagerilor, oferindu-le asistenta in gari si la bordul trenurilor", se mai arata in comunicatul citat.

Calatorii sunt sfatuiti sa se informeze despre conditiile meteo si sa apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informatii actualizate despre mersul trenului cu care intentioneaza sa calatoreasca. Numerele de telefon de la statiile CFR, la care pasagerii pot cere informatii, sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro, la sectiunea Info Utile/Informatii Telefonice.

Pasagerii care doresc sa renunte la calatorie vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor pentru parcursul neefectuat.

Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat ca ninsorile se vor extinde si vor cuprinde, luni si marti, aproape toata tara, stratul de zapada poate ajunge pana la 10 centimetri in Oltenia si Muntenia, iar in Dobrogea si in sud-estul Munteniei vor fi precipitatii mixte si se va depune polei.

Judetele Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu si jumatatea sudica a judetelor Valcea, Arges si Dambovita au fost, de duminica dupa-amiaza pana luni dimineata, sub avertizare cod galben de ninsori, intensificari ale vantului si temperaturi scazute.