Cea mai mare problema de sanatate a Romaniei in 2016

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Duminică, 3 ianuarie 2016, 22:15 Actualitate | Esenţial


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Raportul oficial care confirmă toate semnalele de alarmă trase in ultimii ani de câțiva medici și jurnaliști onești a fost publicat de Ministerul Sănătății în săptămâna dintre Crăciun și Revelion. În ciuda anumitor trompete TV care au încercat să cosmetizeze debandada, realitatea nu mai poate fi negată. Una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică la nivel european este complet scăpată de sub control în România. Iar rușinea noastră colectivă este că a fost nevoie de o tragedie ca să-i dăm atenție. 

Despre mecanismul defect prin care în medicina românească sunt supravegheate și controlate infecțiile intraspitalicești/nosocomiale și rezistența la antibiotice s-a vorbit în media și înainte de tragedia din Colectiv. Viața a mii de pacienți români, nu doar a victimelor din Colectiv, a fost și înainte pusă în pericol. Dar doar după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a abordat subiectul în acel context foarte încărcat emoțional, problema a captat atenția tuturor. 

Pentru că bacteriile rezistente la antibiotice produc cele mai de temut infecții intraspitalicești, cele două probleme medicale sunt strâns interconectate și administrate împreună atât la nivel european, cât și la nivel național (în cadrul aceluiași program în România) sau la nivel de spital (unde același compartiment le monitorizează). Fenomenul creșterii rezistenței la antibiotice, necontrolat cum este el în prezent în România, va duce în doar câțiva ani la apariția unor infecții de care nu ne vom mai putea vindeca. Pericolul este atât de mare încât în alte țări europene a devenit o prioritate și soluții caută toată lumea: de la cancelarul german Angela Merkel și cei mai importanți oameni de știință europeni până la instituțiile de specialitate din Statele Unite. Dar nu și în România. 

Deși în octombrie 2015 Institutul Național de Sănătate Publică a atenționat că vom deveni statul UE cu cel mai mare consum de antibiotice, documentul care descria răspândirea uluitoare în țara noastră a bacteriilor rezistente la tratament a trecut atunci aproape neobservat. Autoritățile politice ale momentului nu păreau încă să sesizeze gravitatea fenomenului. Dacă nu apăreau îngrijorările legate de infecțiile pe care victimele din Colectiv le puteau lua din spitalele bucureștene în care au ajuns, și astăzi acest subiect ar fi fost ignorat. 

Două elemente foarte importante trebuie subliniate aici: 

1. Infecții intraspitalicești există în toată Europa, dar foarte puține țări europene au în spitale la fel de mulți microbi rezistenți la tratament ca România (conform statisticilor Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor - ECDC).

2. Pentru a rezolva o criză trebuie mai întâi să admiți că ea există. Dar în România, și înainte și după Colectiv, oficialii politici (susținuți de televiziunile anexate și de medici politizați) au ales să închidă ochii în fața acestei crize majore.  

Raportul publicat pe site-ul Ministerului Sănătății între Crăciun și Revelion nu face altceva decât să admită oficial existența acestei crize. Mai multe informații despre care s-a scris/vorbit în media românească și înainte și după Colectiv, și pentru care unii jurnaliști au fost insultați public sau acuzați că nu respectă eforturile medicilor, tronează astăzi chiar pe pagina oficială a Ministerului Sănătății. Le enumăr pe cele mai importante.

“Există un grad redus de raportare a infecțiilor nosocomiale pentru luna noiembrie“ – așadar spitalele din România dezinformează autoritățile centrale în privința unei probleme majore de sănătate. Există desigur și spitale cu manageri responsabili, dar majoritatea spitalelor verificate au raportat în noiembrie o incidență a infecțiilor nosocomiale între 0% (ZERO este imposibil și teoretic, nu doar practic) și 0,8%. Media la nivelul UE este de 5.7% - dacă am da crezare raportărilor respective, ar însemna că spitalele din București sunt printre cele mai sigure din Europa.  

Mint spitalele cu bună-știință sau pentru că nu au încotro? Răspunsul a fost de mult lămurit în anchetele publicate de HotNews, PRO TV sau Viața Medicală încă înainte de tragedia din Colectiv. Dar astăzi el este oficial și pe site-ul Ministerului Sănătății: “nu toate spitalele au capacitatea de a realiza autocontrolul privind circulația microbilor în spital”. De ce se întâmplă asta? 

Să vedem ce spune raportul oficial al Ministerului Sănătății:
 • din cauza unor “obstacole de natură economică“ care au de-a face inclusiv cu faptul că multe spitale publice trebuie să lucreze cu laboratoare de analize “externalizate” (adică private, din afara spitalului); 
 • nu există suficienți medici
 • regulile prin care pericolul poate fi diminuat nu sunt respectate de “personalul” din spitale (citatul exact: “complianța personalului este scăzută”). 
Subliniez din nou că nu vorbim despre o boală rară sau despre o problemă de sănătate care-i afectează doar pe unii. Nu! Această criză ne pune în pericol pe toți cei care am fost sau vom fi vreodată internați într-un spital românesc. Dar o treime din bolile de acest fel pot fi prevenite dacă infecțiile intraspitalicești sunt atent supravegheate și consumul de antibiotice strict controlat. Se întâmplă asta în România? Nu! 

Au spus-o jurnaliștii în ultimii ani și abia acum o recunoaște și Ministerul Sănătății. Acei jurnaliști care au scris/relatat despre această criză au făcut-o nu din clarviziune, ci pentru că medici responsabili și onești din mai multe spitale din țară le-au atras atenția. La rândul lor, acești medici au ajuns la jurnaliști pentru că nu au găsit receptivitate și înțelegere la managerii spitalelor lor. Manageri în mare majoritate numiți politic și pentru care o problemă a spitalului devine urgentă abia atunci când pătează imaginea “firmei” și, consecutiv, duce la scăderea popularității politicianului/partidului care le-a dat postul. Dacă în România mai multe televiziuni ar beneficia de o oarecare independență de politic (ceea ce nu e, din păcate, cazul), atunci această criză ar fi primit suficientă atenție mediatică pentru a crea presiunea publică necesară schimbării. Din nefericire, a fost nevoie de o tragedie pentru a rupe acest cerc vicios. 

Persistența acestui cerc vicios este de fapt cea mai mare problemă de sănătate a României în 2016. Cu prea puține excepții, reformele reale în România se datorează fie unei tragedii, fie sunt dependente de un om suficient de încăpățânat în a-și urma principiile. Lăsat să funcționeze în inerția lui, sistemul este dispus să producă inclusiv statistici mincinoase pentru a se autoconserva. Chiar dacă asta înseamnă să ne calce sănătatea și viața în picioare.

Vlad Mixich poate fi urmarit pe Facebook aici si pe twitter aici.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23187 vizualizari

 • -29 (41 voturi)    
  Donmu' doctor, (Duminică, 3 ianuarie 2016, 23:01)

  Un cititor [utilizator]

  să nu răciți. Mergeți undeva în concediu sau la pensie. Vrem să respirăm și nu putem.
  • +15 (25 voturi)    
   pai nu respira neica (Duminică, 3 ianuarie 2016, 23:57)

   alecu77 [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   poate scapam de alde tine
  • -1 (11 voturi)    
   Nu cumva (Luni, 4 ianuarie 2016, 2:50)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   ti-a tras o besina sub nas ? si deatunci nu primesti aer ?
  • +8 (14 voturi)    
   Amenintare pe fata? (Luni, 4 ianuarie 2016, 3:59)

   alt cititor [anonim] i-a raspuns lui Un cititor

   pt ca nu te lasa autorul sa-ti umpli buzunarele?
  • +6 (8 voturi)    
   Cum pot exista oamani ca dta????? (Luni, 4 ianuarie 2016, 10:45)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   L-am dus pe tatal meu la spital, la urgenta. Doctorii s-au comportat excelent, s-au ocupat de el, l-au scos din starea in care era dar........ La urgenta l-au intubat. L-au mai tinut cateva zile in spital sa-si revina. In loc sa-si revina se simtea din ce in ce mai rau. Au descoperit o infectie in corp si, desi in fiecare zi ii administrau antibiotice, leucocitele cresteau neincetat, pana cand a murit. Se pare ca la intubare, i-au bagat si o bacterie ucigasa. Binenteles ca pe foaia de deces scria altceva. Si probabil ca spitalul a raportat 0 % infectii.
 • -16 (30 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 3 ianuarie 2016, 23:48)

  [anonim]

  • +13 (19 voturi)    
   Sigur, ascunde gunoiul sub presh (Luni, 4 ianuarie 2016, 1:31)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui

   E de ajuns sa intri intr-un spital si ai senzatia ca poti turna un horror bun, de 5 stele....
   • -6 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 4 ianuarie 2016, 10:51)

    [anonim] i-a raspuns lui Fu Leng

    • -1 (3 voturi)    
     Pai specialistul in domeniu (Luni, 4 ianuarie 2016, 18:34)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui

     declara 0% bacterii. End of story.
 • +4 (10 voturi)    
  Un factor lipsa (Luni, 4 ianuarie 2016, 0:41)

  Valentin99999 [anonim]

  Nementionat mai sus, sunt antibioticele fara reteta.
  Cunosc destui oameni care iau antibiotice de fiecare data cand racesc, sau pentru diverse trivialitati, fara sfatul medicului. Sunt cazuri in care TREBUIE sa ia preventiv, dar le spune doctorul cand e cazul, chiar le da o reteta ...

  Ca roman cu diverse probleme de sanatate, de peste 30 de ani am doua reguli de baza. Evit spitalele decat daca este ABSOLUT necesar (vizitele la pacienti le numar in minute, nu ore) si ... incerc sa nu ma inbolnavesc (fiecare are versiunea lui, stil de viata sanatos, religie, etc).
  • +6 (8 voturi)    
   ah (Luni, 4 ianuarie 2016, 7:18)

   alecu77 [utilizator] i-a raspuns lui Valentin99999

   Vrei sa spui ca restul romanilor se duc la spital de distractie, ca altii la mall? Si se infecteaza tot asa de fashion, in loc sa traga si ei ca omu o palinca?
   • 0 (0 voturi)    
    a'propos de distractie (Luni, 4 ianuarie 2016, 23:35)

    satelitu [anonim] i-a raspuns lui alecu77

    daca ai vreun prieten / pila / cunostinta... etc lucrator prin urgenta...
    roaga-l/o sa te lase o zi sa asisti la "spectacolul" de acolo.
    ai sa vezi ca pentru multi venitul la spital este...distractie? ocupatie de capatai? nici nu mai stii sa o cataloghezi
  • +4 (8 voturi)    
   antibiotice (Luni, 4 ianuarie 2016, 9:25)

   oaspetele [utilizator] i-a raspuns lui Valentin99999

   Excesul de antibiotice inghitit de pacientii romani e undeva a treia cauza a rezistentei la tratament.
   Agricultura e pe primul loc, de departe, intelegand aici hrana animalelor, tratamentul solului etc
  • 0 (2 voturi)    
   exact (Luni, 4 ianuarie 2016, 11:10)

   dana eugenia [anonim] i-a raspuns lui Valentin99999

   antibioticele ar trebui date doar cu reteta ... ca sa scapam de retardatii care se hranesc (pe ei si pe copii lor) cu antibiotice !
   • +2 (2 voturi)    
    ok (Luni, 4 ianuarie 2016, 11:51)

    oaspetele [utilizator] i-a raspuns lui dana eugenia

    Dar ce ne facem cu principalele cauze care duc la rezistenta?
   • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 4 ianuarie 2016, 12:22)

    [anonim] i-a raspuns lui dana eugenia

  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 4 ianuarie 2016, 14:10)

   [anonim] i-a raspuns lui Valentin99999

 • +11 (15 voturi)    
  pentru dl. Mixich (Luni, 4 ianuarie 2016, 1:07)

  horia [anonim]

  de curand, un spital din Linz (Austria) a fost infectat cu bacterii rezistente, datorita unui bebelus bolnav adus din Saraievo, ca sa fie salvat. Mai multi copii s-au imbolnavit, au existat si decese. Deci si prin alte locuri din estul Europei exista probleme similare (care risca sa se extinda si in tari vest-europene, prin circulatia pacientilor). Ele tin de lipsa de igiena si de excesul de antibiotice. Interesant e ca solutia aleasa de spitalul din Linz a fost inchiderea sectiei si dezinfectie drastica totala a cladirii! (Desigur, in plus, s-au detectat toate persoanele care au fost in contact cu bolnavii, au fost puse in carantina, etc.). Sunt curios: ce fac spitalele romanesti in astfel de cazuri? probabil ca... nimic!
  • +14 (18 voturi)    
   Nu recunosc nimic (Luni, 4 ianuarie 2016, 3:37)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui horia

   Completeaza teancuri de dosare care cica spun ca spitalele is de o curatenie extraordinara si gata. Nu exista bacterii pe la romani, e rai astia streinii, vor sa distruga sistemul romanesc de sanatate.
  • +2 (6 voturi)    
   ah (Luni, 4 ianuarie 2016, 7:21)

   alecu77 [utilizator] i-a raspuns lui horia

   Cum ce fac spitalele romanesti? Raporteaza ZERO infectii, aia fac. Asta e mult mai rau decat a face nimic, inseamna ca fac ceva: te mint in fata.

   Si o noutate: media europeana scrie ca ar fi de 5.7% ceea ce da domle inseamna ca si in alta parte este! Ce-i asa greu de priceput? Daca si in alta parte este malarie, inseamna ca e ok sa fie si la noi? Sau deserturi? Sau imponderabilitate?
  • 0 (0 voturi)    
   crezi tu! (Luni, 4 ianuarie 2016, 23:39)

   satelitu [anonim] i-a raspuns lui horia

   spitalele din romania efectueaza o maturare drastica a rahatului...sub pres
   si apoi raporteaza victorie pe toate planurile si cum le-am dat-o-n basca la fraierii aia de austrieci care au trebuit sa inchida spitalul! auzi acolo cata ineficienta!
 • -7 (19 voturi)    
  Prea putini medici! (Luni, 4 ianuarie 2016, 1:15)

  cititoare [utilizator]

  La aceeasi concluzie ati ajuns si dumneavoastra domnule Mixich. Nu mai sint suficienti medici in Romania. Pai daca chiar v-ar pasa de sistemul medical, acum ati fi intr-un spital salvind vieti, minti si suflete, nu cum faceti acuma pe bloggerul, pardon jurnalistul.

  Si poate ne mai si explicati coincidenta dintre backgroundul educational al dvs si sustinerea neconditionata a dvs si a intregului colectiv Hotnews (ca tot e la moda acest cuvint, il folositi si dumneavoastra tot mai des) pentru Monica Macovei, Ciolos, Iohannis, Mihai Razvan Ungureanu, Eduard Hellvig. Mi se pare foarte interesant cum faceti parte cu totii din reteaua Soros, prin burse de la Freedom House, Carter Center, The Open Society samd. Si mai interesant mi se pare ideea cum ca dvs si multi altii sinteti papusarii lui Soros in Romania si manipulati tinerii naivi sa iasa in strada ca sa va faca voua si lui Soros jocurile de putere intr-o tara pe care eu o credeam democrata si suverana.

  Ar mai fi multe de zis, dar ma opresc aici. In schimb sint tare curioasa sa vad daca imi publicati comentariul.
  • +18 (24 voturi)    
   care e legatura? (Luni, 4 ianuarie 2016, 4:07)

   User2 [anonim] i-a raspuns lui cititoare

   Puteti contrazice informatiile din articol? Binenteles ca nu intrucat asta e adevarul: spitalul romesc e o "bomba" infectioasa.
   Insa pentru asta sunt de vina Macovei (adica lupta anti-coruptie), Ciolos si binenteles Soros. Nu Iliescu, nu Nastase sau restul guvernelor pana la Ponta.
  • -4 (8 voturi)    
   nu pricep (Luni, 4 ianuarie 2016, 7:23)

   alecu77 [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

   Ah si daca nu-s medici, cine raporteaza zero infectii? Femeia de servici?

   Iar Dvs daca chiar va pasa despre Hotnews de ce nu scrieti un articol despre ce infloritor este totul in tara lui Soros, si cum nu moare absolut nimeni prin spitale degeaba? Ah, sau poate sunteti chiar femeia aia de servici care raporteaza zero infectii...
   • +2 (2 voturi)    
    pai tocmai ti-a zis (Luni, 4 ianuarie 2016, 11:38)

    natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui alecu77

    draga cititoare, scuze, alecu,tocmai ti-a zis ca au 5.7% infectii si au si decese....
  • +3 (9 voturi)    
   Mai sunteți mulți? :) :) (Luni, 4 ianuarie 2016, 9:58)

   Radu I [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

   Ați împânzit rețelele internautice cu teoria asta ridicolă (ca să nu zic... idioată). Nici în visele sale cele mai roz n-a visat vreodată domnul Soros la asemenea... celebritate.
   Să recapitulăm, deci:
   Soros e „de vină” pentru manifestațiile împotriva RMGC, manifestații care au oprit (cel puțin deocamdată) dezastrul de la Roșia Montană.
   Soros e „de vină” pentru manifestațiile după tragedia de la Colectiv, manifestații care au avut drept urmare căderea guvernului toxic, Ponta.
   Între timp, Parlamentul României s-a dublat, a excelat în inițiative iresponsabile, în conduita plină de dispreț față de electorat, dar și față de lege, umplând până la refuz ”Beciul domnesc” cu parlamentari și oferind DNA material abundent pentru dosare de corupție. Tot Soros o fi de vină? Dacă da, atunci, să ne trăiască Soros!
   • 0 (0 voturi)    
    Pai stai linistit... (Luni, 4 ianuarie 2016, 23:56)

    cititoare [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

    Ca Soros are alte vise mult mai marete, despre cum sa devina un fel de Dumnezeu al intregii omeniri. Amuzant, nu? Ei bine, chiar el a zis-o.
  • +2 (4 voturi)    
   Auzi (Luni, 4 ianuarie 2016, 13:43)

   alex [anonim] i-a raspuns lui cititoare

   Tu chiar existi?!
   • 0 (0 voturi)    
    Argumente ai? (Luni, 4 ianuarie 2016, 23:06)

    cititoare [utilizator] i-a raspuns lui alex

    O discutie stii sa porti?

    Eu vad ca nu asa ca te rog frumos du-te la circiuma din colt ca acolo ti-e locul!
 • +4 (4 voturi)    
  Sa nu uitam (Luni, 4 ianuarie 2016, 6:09)

  Ionel [anonim]

  Ca si cum asta nu ar fi de ajuns, in industria carnii se folosesc atat de multe antibiotice de nivelul 3 (adica cele mai puternice care exista acum) incat bacteriile care apar acolo au inceput sa prezinte mutatii genetice care le fac imune la antibiotice. Asa ca, pofta buna la mancat carne

  http://phenomena.nationalgeographic.com/2015/11/21/mcr-gene-colistin/

  http://www.medscape.com/viewarticle/854711
 • -1 (5 voturi)    
  pe front (Luni, 4 ianuarie 2016, 7:08)

  nedumeritul [utilizator]

  pe front conditiile de igiena si respectarea conduitei medicale este cea de pe front.....In Romania sunt conditiile socio-economice care permit sau nu o anumita conduita...Dar cand o economie iti permite o conduita corspunzatoare buna, si conduita nu exista ,atunci problema este cu oamenii de la butoane,mai exact cu cei care fac "politica de cadre".Indiferent daca sunteti de acord sau nu aceasta politica de cadre exista si se face de catre o putere oculta care refuza sa-si asume responsabilitatea public.Ea nu este facuta de catre guvern,parlament sau functionarii publici. Ei sunt doar executanti.Intr-un spital daca seful cel mare este necorspunzator cu doua vorbe si trei miscari anuleaza eforturile intregului personal de acolo..
  Problema este la acea putere oculta care numeste oamenii de la butoane.....la fel la invatamant, industrie etc, de aceea avem atatea falimente si am pierdut industria...
 • +3 (7 voturi)    
  total gresit (Luni, 4 ianuarie 2016, 8:19)

  real politic [anonim]

  Cea mai mare problema a romaniei actuala este sanatatea presei.
  Atunci cand avem presa platita politic nu mai are cine sa traga semnale de alarma, fie ca e de dreapta sau stanga presa ar trebui sa fie neutra nu inregimentata politic.
  Va mirati ca gunoiul e sub pres ,intrebati evz ,b1cand erau platit de Udrea si toata lumea tacea sau antena 3 ce sprijina puterea si toti inchideau ochii.
  VOI sunteti de vina in mod global ca v-ati facut sclavi politici.
 • +1 (7 voturi)    
  Analiza (Luni, 4 ianuarie 2016, 9:01)

  charlie [utilizator]

  ...e corectă, deși nu tocmai completă.
  Însă impactul pe care l-ar avea corectarea acestei probleme cu impact de bombă socială, cu controlul prescrierii și vânzării de antibiotice fără rețetă în farmaciile românești, explică virulența comentariilor frânarilor de mai sus.
  Miza e mare și s-au făcut destule super-super-averi pe seama vânzării de antibiotice ca pe guma de mestecat (cam la fel e și cu contraceptivele orale ș.a.), de la angajați din ministere și până la ultima farmacie.
  Așa că, mai bine, hai să sărim pe domnul Mixich și să-l demascăm, cum este el plătit de evreul Soros și de Monica Macovei !
  Hai, mai scutiți-ne !
 • +2 (6 voturi)    
  Si ce facem (Luni, 4 ianuarie 2016, 9:19)

  adrian88000 [utilizator]

  cu " marele " Cercel care ne dadea lectii de microbiologie si ne spunea ca suntem prosti pentruca nu stim sa facem diferenta intrte pacienti " colonizati"
  si pacienti "infectati" ? Cica pacientii arsi de la

  "Colectiv"
  erau " colonizati " , nu infectati ?
  Si ce facem cu moda ,care s-a raspamndit si in randul medicilor ,care prescriu cu mare usurinta antibiotice chiar si in infectii microbiene ? Sau, daca este infectie bacteriana, nici nu se gandesc sa faca in prealabil o antibiograma ?
 • +5 (9 voturi)    
  realitatea (Luni, 4 ianuarie 2016, 9:28)

  microbiolog [anonim]

  Realitatea este ca noi suntem purtatori de bombe biologice.Tratamentul antibiotic pe care-l facem fara discernamant si abuziv ne-a transformat in purtatori de bacterii multirezistente (MDR) ,noi le ducem in spitale si noi suntem responsabili direct de contaminarea celorlalti.La asta se adauga si tratamentele abuzive si fara antibiograma sau diagnostic microbiologic , care sa practica in spitale de catre medicii clinicieni care doar scurteaza eventual spitalizarea dar are consecintele nedorite despre care vorbim(dezvoltarea mecanismelor de rezistenta de catre bacterii).
  Problema este de mentalitate !un nordic daca iese de la medic fara reteta e cel mai fericit om din lume u,un roman daca iese de la medic fara antibiotic e un om nefericit si crede ca nu i-a dat destul medicului!!!!
  ANTIBIOTICUL TREBUIE DAT DOAR IN SITUATII CLARE CARE PUN IN PERICOL VIATA PACIENTULUI!!!!!
 • +2 (6 voturi)    
  alesii se trateaza la Viena sau Istanbul... (Luni, 4 ianuarie 2016, 9:37)

  lili [anonim]

  De ce le-ar pasa de microbii din spitalele romanesti?!
  Nu le pasa.
  Peste 10 ani vom vorbi tot despre aceste subiecte.
  Aveti vreo indoiala, adica vreo speranta ca se va schimba ceva?!
  NU.
  Vorbe goale despre schimbare, despre "viziune", uitati-va la mesajul de Anul Nou al Presedintelui Johannis, zice ca "2015 a fost „anul recâştigării normalităţii, anul în care au fost puse bazele unei reconstrucţii profunde la nivelul societăţii româneşti."
  "Carevasăzică așa arată „normalitatea”?
  A fost cumva uriașa pierdere de vieți omenești și de potențial creativ românesc de la Colectiv expresia „normalității”?
  A dat cumva aberația democratică numită guvernul Ponta/Oprea măsura normalității în politica românească?
  Reprezintă cumva lunga listă de politicieni și businessmeni care fac coadă la DNA, cu același Ponta în frunte, Normal în funcție de care vom judeca „normalitatea” societății românești?
  Dar sunt înseși normele noastre mai bune, servesc ele mai bine în primul rând interesele cetățeanului, nu pe cele ale statului și ale reprezentanților săi?
  A devenit cumva Parlamentul o instituție mai responsabilă și mai cinstit când o treime dintre membrii săi au dosar la DNA?
  Este România un stat de drept consolidat în care domnește Legea, nu bunul plac al celor aflați la putere, cu instituții solide care să nu se clatine la prima furtună politică?
  A devenit societatea românească mai morală de când este președinte Klaus Iohannis, mai deschisă, mai tolerantă? Mai dreaptă?"

  http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/ce-viziune-pentru-romania--domnule-presedinte--403560
 • -1 (7 voturi)    
  manele (Luni, 4 ianuarie 2016, 9:39)

  LaurentiuCatrina1 [anonim]

  Sorin Cucerai

  14 decembrie 2015 ·

  Îi știți pe-ăia care, în pofida celui mai elementar bun simț, o țin langa cu „Frontul Național - partid comunist”? Când îi citesc, cum am pățit azi cu Mixich, mă simt disperat, furios și neputincios, fiindcă știu că în cazul lor nu e vorba de prostie, ci de minciună cu bună știință, de ticăloșie cu rânjetul pe buze. La urma urmei, singurii bipezi din Europa care susțin că Frontul Național ar fi un partid comunist sunt propagandiștii de la Hotnews și neoliberalii autohtoni. Nimeni, nicăieri nu mai susține așa ceva.

  Și atunci m-am gândit: cum Dumnezeu să-i fac și pe ei să simtă ce simt eu când îi citesc? Și brusc mi-a picat fisa: manele! Oamenii ăștia se urcă pe pereți dacă aud manele. În consecință, dacă mai prind pe cineva că scrie despre comunismul Frontului Național, îi umplu wall-ul cu manele până când respectivul/ respectiva mă va bloca.

  Vă rog să luați foarte în serios avertismentul meu! Dacă țineți morțiș să scrieți despre comunismul Frontului Național, faceți în așa fel încât eu să nu văd ce scrieți. Fiindcă dacă văd, vă umplu peretele de manele! Nu comentez, nu dialoghez, nu vă explic de ce greșiți. Nu. E în zadar. Vă bag doar manele pe gât până vă disper. Ochi pentru ochi, cum ar veni!
 • +6 (6 voturi)    
  Mdah (Luni, 4 ianuarie 2016, 10:02)

  TRC [utilizator]

  Anul trecut o prietena a nascut! Ca apoi sa stea inca jumate de luna pentru ca nou nascutul a contractat o bacterie rezistenta la antibiotice direct din spital. De abia aparut pe lume, trecut direct pe tratamente ... O fericire!

  Anul trecut imi fac o serie de analize. Surpize, am o bacterie pe care poti sa o iei si ca o stranuta unul langa tine si pe care am "procurat-o" atat de rezistenta ca pana si medicul se uita pierdute pe liste si dictionare medicale nestiind ce sa imi dea sa scap de belele. Pana la urma am sfarsit cu o reteta atat de puternica incat mergeam chiauna pe strazi!

  Nu e de gluma! Pana una alta cine stie ce soi de epidemie se isca si nu ai cu ce sa te lupti, ca majoritatea oamenilor a devenit rezistenta la antibioticele obisnuite!
 • -4 (10 voturi)    
  prea putini medici (Luni, 4 ianuarie 2016, 10:05)

  miculescu-rucar [utilizator]

  da,sunt putini medici practicanti in Romania.Din diverse cauze.Noi astia,mancatorii de sarmale,caltabosi si carnati-urati visceral de d-alde pantazi &comp-platitori de impozite in cota de 16%din venituri,nu pe"drepturi de autor"sau pfa,ne-am facut datoria scolarizand din bani publici cohorte de medici,care,acum profeseaza in strainatate-platind acolo impozite,contributii si taxe,negustoresc medicamentele marilor companii farmaceutice sau fac pe maarii formatori de opinie independenti,dar absolut independenti!
  Cred ca trebuie sa incepem cu inceputul:
  Modificarea legii invatamantului,in sensul ca invatamantul superior sa fie finantat de la bugetul de stat doar pentru specializarile de istoria Romaniei,limba si literatura romana!
  Restul,la plata!Absolventii de drept,de medicina,stiinte economice si altele nu ne aduc noua mancatorilor de sarmale cu mamaliguta,caltabosi,carnati si mititei niciun serviciu gratuit! Totul este contra plata!
  PUBLICATI?
  • +3 (5 voturi)    
   dar si aia... (Luni, 4 ianuarie 2016, 11:51)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   ...sa fie selectionati de mici si crescuti izolati de societate, fara televizor, ca poate invata dreaqului engleza de la Discovery si dupa absolvirea facultatii pleaca sa predea istorie si literatura romana in institutii de invatamant din strainatate !!!
  • +2 (2 voturi)    
   Toul la plata ? (Luni, 4 ianuarie 2016, 18:36)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   Dar poate exista copii foarte dotati, dar care au parinti saraci . Ce faci cu ei ? Te gandesti la un sistem de burese ? In ce fel ?
   • 0 (0 voturi)    
    burse (Luni, 4 ianuarie 2016, 20:56)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    marile companii-din toate domeniile-au proceduri f.clare si eficiente de recrutare,inclusiv de copii f.dotati,cu parinti saraci carora le finanteaza studiile;
    recrutarea de specialist gata formati in scolile romanesti finatate de la bugetul de stat este mana ceresca!
    -ptr ce sa se plateasca din banul public(banul bogatului,banul saracului,banul vaduvei,banul orfanului)studiile de drept ale unor tineri care vor lucra in mari case de avocatura ce percep tarife infioratoare?
    -ptr ce sa se plateasca din banul public(banul bogatului,banul saracului,banul vaduvei,banul orfanului)studiile in domeniul IT a unor tineri ce vor lucra in mari companii producatoare de soft din strainatate,iar in cazul in care companiile respective au sediul in RO salariul este neimpozat?ce folos am eu platitor de taxe?
    -ptr ce sa se plateasca din banul public(banul bogatului,banul saracului,banul vaduvei,banul orfanului)studiile de medicina cand viitorii medici vor trata bolnavii din alte tari,vor fi distribuitori de medicamente in RO ptr marile companii farmaceutice?daca parintii lui mixich ii plateau din bani proprii-inclusiv din credit bancar- studiile de medicina ar m-ai fi abandonat acesta practicarea medicinei?
    daca s-ar plati studiile ar fi o mai buna selectie a candidatilor,ar disparea ouale cu doua galbenusuri din care nu ies pui-ma refer la acei multilicentiati
 • +5 (5 voturi)    
  Bate cÂmpii... (Luni, 4 ianuarie 2016, 14:00)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Păcat de timpul pierdut. Sistemul de Sanatete e un fel de Auschwitz parazitat de mafioti. Ce rost are sa mai analizam acest lagar de exterminare sui generis?
  • +1 (3 voturi)    
   Sigur că da... (Luni, 4 ianuarie 2016, 17:30)

   Radu I [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   „Ce rost are sa mai analizam acest lagar de exterminare”?
   Carevasăzică, ce rost are să ne mai batem capul, din moment ce sistemul putred-mafiot ne omoară cu zile? Să stăm mai departe în genunchi, cu capul plecat, monșer, să le ușurăm... sarcina, nu așa?
   Ți-a luat mult timp să emiți această frază „adâncă”, analitic-mioritică? :) :)
   • 0 (2 voturi)    
    Din pacate scapa cine poate (Luni, 4 ianuarie 2016, 18:44)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

    aia din tara vor sa scape cu zile, stresul cotidian, mancarea, bautura contrafacuta, soselele mortii, blocurile de beton, doctorii casapi, militzaii retarzi.
    Destui is inrolati in programul Escape from Romania, unii reusesc.
  • +2 (2 voturi)    
   burse (Luni, 4 ianuarie 2016, 20:11)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   "Bursele ,'pro prima',nu se dau nicicand unor oameni cu avere,'pro secundo'nu se dau ca tinerii sa invete stiinte lucrativeca dreptul,medicina,tehnica.Tinerii modesti si silitori,cari vor fi multumiti c-un viitor putin stralucit,ingrat chiar,primesc in alte tari asemenea burse pentru a se ocupa cu studii istorice,etnografice,arheologice sau filologice,cu stiinte cari nu aduc bani,n-aduc castig.E prea adevarat ca aceste stiinte,si nu cele practice,constituiesc adevarata cultura a unei natii,ca dupa produsele sale stiintifice si literare se cantareste valoarea vietii unui popor pe pamant.Dar,desi acesta e adevarat,imensa majoritate a oamenilor n-are nici rabdarea,nici gustul unei adancite cercetari stiintifice si se multumeste ....
   Iata dar adevarata menire a burselor:a crea specialisti in ramuri de stiinta care n-aduc mare castig banesc,a creste pe invatatorii natiei-si breasla invatatoreasca nu-i in nicio tara avuta."
   MIHAI EMINESCU,Timpul,31 mai 1880
 • +1 (1 vot)    
  problema (Marţi, 5 ianuarie 2016, 16:47)

  medic [anonim]

  managementul politic e criminal ! cand spun criminal , nu sunt patetic si nu exageraz ! Managerii spitalelor , pusi exclusiv pe criterii politice , se fac vinovati de decese datorita incompetentei . Legea lui "lasa ca merge si asa " , nu functioneaza in spitale . In plus achizitiile proaste (mobilier , amenajari, aparate etc) si scumpe , contaractele cu firme de partid , se fac in detrimentul sanatatii, si se traduc in suferinta si moarte !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by